Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.916
% 8.25
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.916
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Merge Nedir? İşte Ethereum 2.0 Geçişi Hakkında Her Şey!

Ethereum Merge, son zamanlarda kripto para topluluğu arasında en sıcak konulardan biri. Ethereum 2.0 ne zaman hayata geçecek ve ne getirecek? İşte bu konuda bilmeniz gereken her şey.

Ethereum Merge nedir?

“Merge”, Ethereum’un bir Proof-of-Work (PoW) konsensüs algoritmasından Proof-of-Stake (PoS) kullanan bir algoritmaya geçişini tanımlamak için kullanılan bir terim. Yani, bir kripto argo. Ethereum Vakfı, terimin tam bir tanımını şu şekilde veriyor:

Merge, Ethereum’un mevcut yürütme katmanının (bugün kullandığımız main net) yeni PoS konsensüs katmanı olan Beacon Chain ile birleştirilmesini temsil ediyor.

Kaynak: Ethereum.org

Bu, enerji yoğun madencilik süreciyle ilgilenmek ve aynı zamanda stake ETH kullanarak ağın güvenliğini sağlamak için tasarlandı. Hareketin Ethereum ağına daha fazla güvenlik, sürdürülebilirlik ve ölçeklenebilirlik sağlaması bekleniyor. Coinmuhendisi.com olarak biraz daha netlik ve anlayış sağlamak için, teknik tarafın biraz daha derinine indik.

Beacon Chain: Ethereum 2.0’ın işleme motoru

Beacon Chain, Ethereum 2.0 mimarisinin temel taşı. Ethereum ağına ayrı bir Blockchain olarak var oluyor ve paralel olarak çalışıyor. Main net üzerinde herhangi bir işlem yapmıyor. Ancak kendi üzerinde konsensüse varıyor. Bu, aktif doğrulayıcılar ve hesap bakiyeleri üzerinde anlaşmaya varılarak gerçekleşiyor.

Beacon Chain, Ethereum’un hala PoW üzerinde çalışan main net’inin aksine, bir PoS konsensüs algoritması ile güvence altına alındı. Geliştiriciler, 1 Aralık 2020 tarihinde oluşturdu. Basit bir ifadeyle, Beacon Chain şimdiye kadar Ethereum 2.0 için fiili bir test net olarak çalıştı. Ancak Merge ile her şey değişmek üzere.

Yukarıdaki şemada görüldüğü gibi, Merge iki sistemin (Ethereum’un PoW üzerinde çalışan mevcut main net ve PoS üzerinde çalışan Beacon Chain) bir araya geldiği anı temsil ediyor. Bu, PoW konsensüs algoritmasının kalıcı olarak PoS ile değiştirildiğini görecek. Bu, ağ için bazı önemli sonuçlar doğuracak. Ancak kritik hususlar şunları içeriyor:

  • Hiçbir tarih kaybolmayacak
  • Fonlar güvende
  • Artık ETH madenciliği yok

Merge ne zaman olacak?

Ethereum 2.0’ın yıllardır yapım aşamasında olduğunu belirtmekte fayda var. “Merge”ün de kesin tarihi her zaman çok net olmayan uzak bir gelecek gibi. Bütün bunlar, 14 Temmuz 2022’de, Ethereum Vakfı’nın bir üyesinin, daha sonra Merge için ‘yumuşak’ bir program olarak tanımlanan bir zaman çizelgesini paylaştığı zaman sona erdi.

Kaynak: Twitter

Yukarıdaki resimde görüldüğü gibi, Merge’ün 19 Eylül 2022’de gerçekleşmesi planlanıyor. “Goerli Birleşmesi patlamayacak” da dahil olmak üzere öngörülemeyen olaylar engelleniyor. Bununla birlikte, bu tarih kesin olarak belirlenmedi. Çünkü komplikasyonlar ortaya çıkarsa gecikmelerin olması mümkün.

Merge’e nasıl hazırlanılır?

Bu, tüm kripto para endüstrisinin tarihindeki en büyük olaylardan biri. Bu nedenle, birçok kötü aktörün bundan yararlanmaya ve masum insanları paralarından mahrum bırakmaya çalışması muhtemel. Bu nedenle, ETH kullanıcılarının ve holder’larının Merge’den önce fonlarıyla veya cüzdanlarıyla herhangi bir şey yapması gerekmediğini bilmeleri gerekiyor.

PoS’a geçişten sonra Ethereum’un tüm geçmişi (kökenine kadar) değişmeden ve bozulmadan kalacak. Bir cüzdanda tutulan tüm fonlar, Merge’den sonra erişilebilir olmaya devam edecek. Kullanıcılar ve holder’lar adına yükseltmek için herhangi bir işlem yapılması gerekmiyor. Bununla birlikte, Ethereum ekosistemi sadece kullanıcılardan ve holder’lardan daha fazlasını içeriyor.

Stake node operatörleri ve sağlayıcıları

Bir stake node’u işletiyorsanız yapılacak en önemli işler, önce bir konsensüs katmanı istemcisi ve bir yürütme katmanı çalıştırmak. Güvenli bir şekilde iletişim kurabilmeleri için her iki katmanı da paylaşılan bir JWT sırrı ile doğrulamanız gerekiyor. Alacağınız işlem ücreti ipuçlarını almak için bir ücret alıcı adresi de belirlemeniz lazım.

Doğrulamayan node operatörleri ve altyapı sağlayıcıları

Buradaki temel eylemler, yürütme katmanı istemcisinin yanı sıra bir konsensüs katmanı istemcisi kurmak. Bir kez daha, birbirleriyle gizlice iletişim kurabilmeleri için her iki istemcinin de paylaşılan bir JWT sırrıyla kimliğini doğrulamanız gerekiyor.

Akıllı sözleşme ve DApp geliştiricileri

Merge, Ethereum’a ciddi yapısal değişiklikler getirecek. Geliştiricilerin, Ethereum Vakfı üyesi Tim Beiko’nun Birleşmenin Ethereum’un Uygulama Katmanını Nasıl Etkilediği konusundaki dökümüne bakmaları mümkün.

Merge’den sonra Ethereum

Ethereum 2.0’ın vaatlerinden biri ölçeklendirme. Vitalik Buterin, ağın saniyede 100.000 işlemi işleyebileceğini iddia etti. Ancak Merge, protokolün gelen geliştirmesinin beş aşamasının yalnızca ilk aşaması.

Kaynak: Twitter

Beş aşama aşağıdaki gibidir:

The Merge: Ethereum’un mevcut main net’inin Beacon Chain ile birleştirilmesinin ardından PoW’dan PoS’a geçiş aşaması.

The Surge: Protokole sharding getirecek olan aşama. Ağı, hesaplama yükünü main-net’e yaymak için tasarlanmış, ‘shards’ adı verilen ayrı bölümlere ayıracak bir ölçeklendirme çözümü.

The Verge: Bu aşama, sözde ‘verkle ağaçlarının’ tanıtılması anlamına geliyor. Merkle kanıtlarına yükseltme içeriyor. Ethereum node’ları için veri depolamayı optimize etmeyi amaçlıyor.

The Purge: Benzer şekilde, bu yükseltme doğrulayıcılar için veri depolamayı da ilgilendiriyor. Doğrulayıcılar için gereken sabit disk alanını azaltarak ağ tıkanıklığını düzene sokacak.

The Splurge: Boru hattındaki son yükseltme. Ağın işleyişinin genel düzgünlüğünü sağlamak için yapılan bir dizi çeşitli güncellemeyi sunmayı amaçlıyor.

Merge hakkında en önemli 5 yanlış anlama

Tüm merakla beklenen ve büyük olaylarda olduğu gibi, kripto para topluluğu içinde yaygın olan birçok yanlış anlama var. İşte en yaygın olanlardan beşi.

Bir node çalıştırmak için 32 ETH’nin stake edilmesi gerekir.

Ethereum ağında iki tür node var. Biri blok önerebilen ve diğeri yapamayan. ETH işlemesi gerekmeyenler blok önermezler. Ancak, tüm blok teklifçilerini sorumlu tuttukları için ağın güvenliğinin ayrılmaz bir parçası.

Birleştirmeden sonra gaz ücretleri düşecek

Merge, genel konsensüs algoritmasını değiştirecek. Ağ kapasitesini genişletmeyecek. Bu nedenle daha düşük gaz ücretleri ile sonuçlanmayacak. Bununla birlikte, geliştirme aşamasında, çoğu katman-2’leri hedef alan, tam da bunu yapmak için tasarlanmış ölçeklendirme çözümleri var.

İşlem hızı büyük ölçüde artacak

Main net’teki işlem hızı, bazı küçük değişiklikler olsa da, birleştirmeden sonra bile nispeten aynı kalacak.

Merge, genel ağ kapalı kalma süresine neden olur

Geliştiriciler, Merge yükseltmesini, sıfır kesinti süresi olacak şekilde tasarladı. Ağ her zaman amaçlandığı gibi çalışmaya devam edecek.

Merge’den sonra tüm stake edilen ETH geri çekilecek

Ağdan çıkan doğrulayıcılar oran sınırlı. Bu güvenlik nedeniyle yapılıyor. Günde yaklaşık 43.200 ETH’nin çıkmasına izin veren sınırlamalar var. Şu anda 13 milyondan fazla ETH stake edilmiş durumda.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Merge Nedir? İşte Ethereum 2.0 Geçişi Hakkında Her Şey!” te bir düşünce

  1. Pingback: Kadena Nedir – COİN MÜHENDİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir