Kusama, madencilere zarar verebilecek ve hatta madenin patlamasına neden olabilecek karbon monoksit ve diğer tehlikeli gazlara karşı erken uyarı sağlamak için kanaryaları yanlarında bir kömür madenine taşıyan madencilerin uygulamasına atıfta bulunarak Polkadot için Kanarya ağı olarak adlandırıldı.
Kusama, geliştiricileri geliştirdikleri koddaki herhangi bir sorun, tehlike ve güvenlik açığı konusunda uyaran kanaryadır.Kusama, Polkadot’un “vahşi kuzeni” olarak da adlandırılır.
Kusama (KSM), Polkadot blok zincirinin denetlenmemiş erken bir sürümünde çalışan, Polkadot için halka açık bir üretim öncesi ortamıdır. Kusama, herhangi bir geliştiricinin Polkadot projelerinin erken sürümlerini canlı, gerçekçi bir ortamda test etmesine olanak tanıyan bir sanal alan işlevi görür.
Kusama bir “Kanarya Ağı” olarak hareket ettiğinden, DOT ekosisteminin çok önemli bir bileşenidir ve büyük güncellemelerin ve kod sürümlerinin Polkadot’ta halka açıklanmadan önce kapsamlı bir şekilde test edilmesini ve incelenmesini sağlar.
Kusama (KSM) Benzer Projelere Göre Bizlere Ne Gibi Farklılıklar Sunuyor?
Zamandan tasarruf ettiren yapısıyla Kusama; cesur ve iddialı projeler başlatmak isteyen geliştiriciler için inşa edildiğinden, hızlı gelişen blockchain platformları arasında el üstünde tutuluyor.
Heterojen biçimde parçalanmış çok zincirli Adaylı Hisse İspatı (NPoS) konsensüs sistemi kullanan bir tasarım üzerine inşa edilen protokol; pek çok blockchain ağı tarafından kullanılan ve yoğun enerjiye ihtiyaç duyan İş İspatı (PoW) şemasına alternatif bir konsensüs mekanizması sunar.
Bu sistem, çatallanma (fork) olmadan hızlı biçimde zincir üstü güncelleme yapılmasını ve Kusama ağındaki diğer parachain yapılarıyla iletişim sağlamak üzere zincirler arası mesaj geçişini (XCMP) destekler.
Polkadot gibi Kusama da zincir üzerinde yönetişim yeteneklerine sahiptir. Bu zincir üstü yönetişim, hem merkeziyetsiz hem de izne gerek duymayan yapıdadır. Kusama (KSM) veya parachain token sahibi olan herkesin varsayılan güncellemeleri, protokoldeki değişiklikleri ve yeni özellik isteklerini içerebilecek yönetim teklifleri için oy vermesine izin verir.
Bahsi geçen bu zincir üstü yönetişim prosedürü, Polkadot’un sunduğundan yaklaşık dört kat daha hızlı çalışır. Yalnızca 15 günlük birleşik oylama ve yürürlüğe sokma süresiyle Kusama’da inşa edilen projelerin hızlı şekilde geliştirilmesi mümkündür.
Proje; güncelleme ve iyileştirmeleri çatallanma sürecine gerek kalmadan hayata geçirmek isteyen projelere kullanım senaryoları oluşturuyor. Böylece toplulukta maksimum uyumluluğun sağlanmasını mümkün kılıyor.
Kusama (KSM) Nasıl Çalışır?
Proje hakkında tüm uyarılar, Kusama’nın Polkadot ile aynı kod temeli üzerine kurulmuş olmasına rağmen, yeni özellikleri Polkadot’ta başlatmadan önce test etmek için geliştirme ortamı olarak hareket etmesi amaçlanan denetlenmemiş bir sürüm olduğu için geliyor.
Bu, Kusama’daki kodun kırılabileceği veya güvenlik açıkları içerebileceği anlamına gelir. Geliştiricilere kod ve yeni özelliklerle oynama ve hatta sorunları vurgulamak için bazı şeyleri kırma şansı verir. Kod test edilip optimize edildikten sonra Polkadot‘a geçebilir.
Kusama’nın sadece bir test ağı değil, gerçek bir blok zinciri ağı olduğunu belirtmek önemlidir. Bir DAO olarak çalışan kendi yönetimine ve kendi tokenine sahiptir.
Kısacası, Kusama bir test ağı değildir. Test ağları bir geliştirme ortamıdır, ancak değersiz tokenler kullanırlar. Kusama, kesin bir değeri olan KSM’ye sahiptir.
Kusama, Polkadot için yeni özelliklerin test edildiği ve mükemmelleştirildiği geliştirme ağıdır, ancak aynı zamanda hızlı geliştirme ve yenilik için bir ortamdır.
Kusama (KSM) Kurucuları Kimlerdir?
Kusama, 2016 yılında Polkadot’un yaratıcıları Gavin Wood, Peter Czaban ve Robert Habermeier tarafından kuruldu.
Polkadot (ve dolayısıyla Kusama) için token satışı, Gavin Wood’un başkanı olduğu Web3 Vakfı tarafından gerçekleştirildi. Kusama, Web3 tarafından DOT’tan önce piyasaya sürüldü ve Aralık 2019’da 1,71 $ fiyatla açıldı.
Kusama (KSM) Yol Haritası Nasıldır?
Kusama Zincir Adayı 1 (CC1)
Kusama, Polkadot’un erken, denetlenmemiş ve rafine edilmemiş bir sürümüdür. Polkadot için yönetişimi, stake etme ve paylaşmayı test etmenin yanı sıra ekiplerin ve geliştiricilerin gerçek ekonomik koşullar altında bir Parachain oluşturmasına ve dağıtmasına olanak tanıyan “kanarya” ağı görevi gören ayrı bir zincirdir.
Kusama Zincir Adayı 2 (CC2)
Bu yükseltme teknik olarak yeni bir zincir oluşturdu (CC1’e kıyasla) ve birkaç önemli düzeltmeyi içeriyordu. Tüm CC1 işlemleri CC2 zincirine dahil edildi, bu nedenle kullanıcı hesapları değiştirilmedi.
Kusama Zinciri Adayı 2 (CC2) PrePoS
CC2, bir Yetki Kanıtı öncülünün yerini alarak, bir Yetki Kanıtı sistemine geçiş için ağı hazırlamak üzere bir çalışma zamanı yükseltmesinden geçti. PoS adayı daha sonra Polkadot v0.6.17 sürümüyle gerçek oldu.
Bu sürüm aynı zamanda, katılımcıların diğer paydaşları Kusama Konseyi’ne (ağın zincir içi yönetişim sistemi) seçmesine izin veren Konsey seçimleri modülünü de tanıttı. Başka bir sürüm olan v0.6.18, GRANDPA’yı 0.10.0 sürümüne yükseltti ve başka yeni özellikler içeriyordu.
Kusama Zincir Adayı 3 (CC3)
Parçalı bir düzeyde, zincir üzerinde otorite keşfini, önekli depolama eşlemelerine geçişi ve ağın yönetişim sisteminin yenilenmesini içerir.
Kusama’nın yeni merkezi olmayan, zincir içi yönetişim sistemi sonunda Sudo gereksinimlerini kaldıran ve KSM token transferlerinin kilidini açan Referandum 4’ü geçti.
Başarısız Çalışma Zamanı Yükseltmesi
Kusama, 1034 sürümüne çalışma zamanı yükseltme girişiminde bulunurken, bir adlandırma sorunu zinciri tuğlaladı. Polkadot ekibi, Kusama’nın geçmişte yaşamaması için zinciri geri döndürmek, hatalı yükseltmeyi reddetmek ve ardından zinciri yeniden hızlandırmak (“zaman atlama” olarak adlandırılır) için bir dizi güncelleme yayınlayarak yanıt verdi. Canary ağı, başarısız çalışma zamanı yükseltmesinden sekiz gün sonra 12 Ocak’ta normal, warp olmayan bir hız durumuna geri döndü.
Kusama (KSM) Partnerleri Kimlerdir?
Kusama’nın Polkadot, Chainlink, Web3Foundation, ChainX, Edgeware gibi birçok ünlü ortağı vardır.
Kusama İle Polkadot Arasındaki Fark Ve Ekosistemi
Kusama, Polkadot blok zinciri için bir “kanarya ağı” olarak markalanmıştır, yani Polkadot’ta piyasaya sürülmeden önce denetlenmemiş ve mevcut olan erken kod sürümü sağlar.
İki ağ arasındaki ilk önemli fark, yönetişim sisteminin hızıdır. Kusama’da referandum için oy vermek yedi gün ve oylamalardan sonra değişiklikleri uygulamak sekiz gün alırken, Polkadot’ta her biri için bir ay sürüyor.
İkincisi, minimum stake gereklilikleri Polkadot’takinden daha düşük olduğundan Kusama’da doğrulayıcı olmak çok daha kolaydır.
Kusama’nın deneme amaçlı bir blok zinciri olduğunu ve ağın hızını artırmak için istikrar ve güvenlikten vazgeçtiğini akılda tutmak önemlidir.
Ayrıca Kusama Polkadot ekosisteminin bir parçasıdır ve kendisine ait bir ekosistem bulunmamaktadır.
Kusama (KSM) Token Tahsisi Nasıldır?
Kusama (KSM) Token tahsisi aşağıdaki gibidir:
* Takım : %5
* Pazarlama Geliştirme : %15
* Hazine : %10
* Danışmanlar : %4,5
* Tohum Satışı : %8.5
* Özel : %33,5
* Kamu Satışı : %3
* Float Likidite : %2
* Topluluk Teşvikleri: %18,5
Kusama (KSM) Nasıl Satın Alınabilir?
Kusama (KSM), Dünyanın en büyük borsalarından birisi olan Binance’de listeli durumdadır. Satın almak ve ömür boyu %20 komisyon indiriminden faydalanmak için bağlantıya tıklayabilirsiniz.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.