Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.668
% 0.32
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.668
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Kurumsal Yatırımcılar Bu Altcoin’i Satıyor: Havuz Boş!

Kripto para piyasaları son haftalarda baygınlık geçiriyor. Bu sırada Alameda ve Three Arrows Capital gibi büyük kurumsal kripto yatırımcıları, staked Ethereum (stETH) olarak bilinen bir altcoin projesini elden çıkarmak için Blockchain protokolü Curve’ü kullandı.

Kurumlar, sETH’yi elden çıkarıyor

sETH’yi elden çıkarırken, bir problem ortaya çıktı. stETH tokenlarının fiyatı, varsayılan sabitten, Ethereum’un fiyatından beklenmedik bir şekilde saptı. Ancak şimdi, Curve’de yatırımcıların stETH’lerinden kurtulmak için kullandıkları likidite havuzu hızla kuruyor. Bu durumun, yatırımcıları “tezgah üstü (OTC)” piyasalarına yönlendirebileceği konuşulmakta.

Curve’deki söz konusu havuz, yatırımcıların stETH’yi ETH ile değiştirmesine izin veriyor. Verilere göre, Mayıs ayının başından bu yana, protokolde toplam kilitli değer (TVL) 4,6 milyar dolardan 621 milyon dolara düştü. Aynı zamanda oldukça dengesiz olduğu belirtiliyor. Bu havuz, ETH’den neredeyse beş kat daha fazla stETH tutuyor. Bu da büyük miktarlarda token alım satımını pahalı veya imkansız hale getirir. Girişim sermayesi yatırım şirketi Frameworks’ün kurucu ortağı Vance Spencer bir röportajda aşağıdaki ifadeleri kullandı:

Bireysel yatırımcılar için kötü hissediyorum çünkü Curve havuzu onların tek çıkış yoluydu. Kurumlar, Curve havuzundan çok daha yüksek bir indirimle olsa da, tezgah üstü (OTC) anlaşmalarla hala bu durumdan kurtulabilirler.

Altcoin indirimi mi var?

stETH’deki indirim, kripto piyasalarındaki son likidite krizinin açıklayıcı bir işareti olarak analistlerin dikkatini çekti. Coinmuhendisi.com olarak da bildirdiğimiz üzere bir stETH, Ethereum’un Beacon Chain adı verilen yeni Blockchain’inde kilitli bir ETH tokenını temsil eder. Yüksek enflasyon ve agresif oran artışları dönemlerinde, yatırımcılar kolayca satılabilen “likit” varlıklara sahip olmayı tercih ederler. Sorun şu ki, Beacon Chain’de kilitli olan tokenlar, Ethereum’un çok beklenen bir güncellemeyi başarıyla tamamlamasından altı ila 12 ay sonraya kadar öngörülebilir bir gelecekte itfa edilemez. Ethereum yetkililerinden gelen en son tahmine göre, bu güncelleme Ağustos ayına kadar beklenmiyor.

Blockchain veri platformu Messari’nin analisti Chase Devens, bu haftanın başlarında bir notta “stETH’nin doğal fiyat keşfinin ilk aşamalarında olduğunu” belirtti. İndirimin “Ethereum’un Beacon Chain’inde stake edilen ETH’nin kilidi açıldığında muhtemelen sonlanacağını” yazdı.

Büyük altcoin yatırımcıları kaçıyor

Geçen ay Terra Blockchain’inin patlamasına kadar, stETH; ETH ile bire bir oranda işlem gördü. Ama sonra fiyatlar arasında yüzde 2-3’lük bir fark açıldı. Her ikisi de stETH’nin ana sahipleri olan Celsius ve riskten korunma fonu Three Arrows Capital’in mali sıkıntılarının ardından Haziran ayı başlarında fark daha da genişledi. Yüzde 5-6’ya ulaştı.

Sonuç olarak, bazı büyük yatırımcılar, çoğunlukla Curve havuzunu kullanarak ETH almak için stETH’lerini boşalttı. Kaiko’nun verileri, stETH-ETH Curve havuzunun son birkaç ayda stETH’deki tüm merkezi olmayan borsa işlem hacimlerinin yüzde 98,5’inden sorumlu olduğunu, merkezi borsalarda alım satımın ihmal edilebilir düzeyde olduğunu gösterdi.

Kaiko raporuna göre, bir kripto yatırım platformu olan Amber, Haziran başında birkaç gün içinde 160 milyon dolar çekti. Dijital varlık ticaret şirketi Alameda Research, stETH’de 88 milyon dolar sattı. Potansiyel bir iflasla karşı karşıya olan hedge fonu Three Arrows Capital, Mayıs ayında protokolden yaklaşık 400.000 ETH ve stETH tokenını itfa etti.

Otomatik piyasa yapıcı Maverick Protocol’ün baş teknoloji sorumlusu Bob Baxley, “Likidite sağlayıcılarının ayrılmasının nedeni, sabit bir kez kırıldığında, ETH’yi çok ucuza sattıkları için korkunç bir anlaşma yapmaları,” dedi. Sonuç olarak, Curve havuzu değerinin yüzde 85’ini kaybetti ve kabaca 111.000 ETH ve 492.000 stETH’ye sahip.

Yatırımcılar tuzağa düştü

Kripto borç verme protokolü olan Celsius, “aşırı piyasa koşulları” nedeniyle para çekme işlemlerini durdurduğu için şu anda sıkı bir inceleme altında. Bu nedenle stETH varlıklarıyla kapana kısılmış olabilir. Blockchain analiz firması Nansen’den bir portföy takipçisi olan Ape Board tarafından sağlanan verilere göre, Celsius hala mevcut fiyatlarla yaklaşık 413 milyon dolar değerinde en az 409.000 stETH’ye sahip. stETH-ETH Curve havuzunda yalnızca yaklaşık 110.000 ETH bulunuyor. Bu da stETH’yi takas etmek için yeterli token olmadığı anlamına geliyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir