Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.759
% 1.88
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.759
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Küresel risk iştahı, Twitter-Apple barışı, kişisel tüketici fiyatları – Piyasalarda neler oluyor?

Küresel piyasalar, Fed Başkanı Jerome Powell’ın Çarşamba günü yaptığı konuşmayla başlayan risk partisine katılırken dolar düşüşte. Ancak ABD borsaları, Powell’ın pek de yeni bir şey söylemediğinin farkında. Çin, COVID-19 düzenlemelerini biraz daha gevşeterek risk hissiyatına destek olsa da Avrupa’dan daha korkunç rakamlar geldi. ABD, PCE (kişisel tüketim harcamaları) enflasyonunun yanı sıra Ekim ayı için kişisel harcama ve gelir verilerini açıklayacak. Elon Musk, Apple ile barıştığını söyledi ve Kongre, demir yolu sektörüne barış getirmek için harekete geçti.

İşte 1 Aralık Perşembe günü finans piyasalarında bilmeniz gerekenler:

1. Çin karantina kısıtlamalarını gevşetirken risk artışı küreselleşiyor

Fed Başkanı Jerome Powell’ın, merkez bankasının son politika toplantısından sonra sunduğu kılavuzu kelimesi kelimesine tekrarladığı konuşmasının verdiği coşku ile küresel risk varlıkları ABD hisseleri gibi yükseldi.

Brookings Enstitüsünde yaptığı konuşmada Powell, Fed’in bu ayki toplantısında faiz artırım hızını büyük olasılıkla yavaşlatacağının sinyalini vermişti. Bu mesaj, Chicago Fed’in aylık satın alma müdürleri endeksinde görülen çöküşle daha da güvenilir hale geldi. Endeks, ABD’nin resesyona – ve Fed’in kararlı bir şekilde geri adım atmasına –tahmin edilenden daha yakın olabileceğini gösterdi.

Çin’de artık bazı kişilerin toplu izolasyon merkezleri yerine evde karantinaya alınmasına izin verecek olan daha esnek COVID-19 kısıtlamaları ve Çin’in Caixin imalat PMI verisindeki şaşırtıcı toparlanma ile risk hissiyatı destek aldı.

2. ABD’nin veri takvimi: harcama, gelir, PCE ve Challenger işten çıkarmalar anketi

ABD’nin iş gücü piyasasına dair yeni iki veri daha geliyor: Aylık Challenger İşten Çıkarmalar anketi ve haftalık işsizlik başvuruları. İşsizlik rakamları son haftalarda iş gücü piyasasında ufak bir yavaşlamaya işaret etse de Çalışma bakanlığının iş olanakları anketi, Ekim ayında hâlâ 1 işsiz kişi başına 1,5’in üzerinde açık pozisyon olduğunu gösterdi.

İşsizlik başvuruları dışında Ekim ayına ilişkin kişisel gelir ve harcama verileri ve Ekim ayında bir önceki aya kıyasla ufak bir yavaşlama göstermesi beklenen kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi (Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü-PCE) açıklanacak.

Dallas Fed Başkanı Lorie Logan ve Fed Yöneticisi Michelle Bowman verilerin hemen ardından konuşma yapacak.

Gece Avrupa’dan gelen rakamlar biraz iç karartıcıydı ancak euro ve sterlin, dolar karşısındaki yükselişe ara vermedi. Almanya’nın perakende satışları Ekim}} ayında düşerken İngiltere’nin konut fiyatları Kasım ayında, iki yılın en büyük düşüşünü kaydetti.

3. Borsalar soluklanacak; Musk Apple ile arayı düzeltti

ABD borsaları, Powell’ın açıklamalarının ardından biraz soluk alacak gibi görünüyor.

Dow Jones 99 puan düşerken S&P 500 %0,2 ve Nasdaq 100 %0,4 değer kaybetti. Bunlar, Çarşamba günü ana nakit endekslerinin %2,2 ile %4,1 arasında elde ettiği kazançlara kıyasla küçük düzeltmeler. Dow’un kazancı, özellikle, onu ayı piyasası bölgesinden çıkardı.

Çarşamba günü eş-CEO’su Bret Taylor’ın istifa ederek Marc Benioff’u tek CEO olarak bırakacağını açıklayan Salesforce’un (NYSE:CRM), ilgi çekecek hisseler arasında yer alması muhtemel. Salesforce hisseleri piyasa öncesi işlemlerde %6’nın üzerinde değer kaybetti. Snowflake (NYSE:SNOW) de dün gece hayal kırıklığı yaratan rakamların ardından düşüşe geçti.

Öte yandan Elon Musk’ın Apple ile görüştüğünü ve Twitter’ın iPhone üreticisinin App Store’undan (uygulama mağazası) kaldırılma riski olmadığını söylemesinin ardından Apple (NASDAQ:AAPL) hisseleri de dikkatleri üzerine çekecek.

4. Kongre, demir yolu sektöründeki anlaşmazlığı çözmek üzere harekete geçti

Temsilciler Meclisi, demir yolu işletmecileri ile sendikalar arasında uzun süredir devam eden anlaşmazlığa son verilmesini sağlayacak bir yasa tasarısını kabul etti. 1926 tarihli yasa, Kongrenin, ekonomiyi sekteye uğratması halinde bu tür anlaşmazlıklara müdahale etmesine olanak tanıyor.

Meclis ayrıca demir yolu işçileri için yedi günlük ücretli hastalık iznini onaylayan bir önerge de ekledi.

Halihazırda sendikaların grev yapmaları, 9 Aralık’a kadar devam eden bir ‘bekleme” dönemiyle engelleniyor. Yönetim, ulusal bir demir yolu grevinin otomobil ve gıda sektörünün yanında atık yönetimi için tedarik zincirlerini ciddi şekilde aksatacağı konusunda uyarıda bulundu.

Union Pacific (NYSE:UNP) hisseleri bu haber üzerine son iki ayın en yüksek seviyesine ulaştı.

5. Petrol fiyatları, Çin’le ilgili umutlarla son 1 ayın en yüksek seviyesinde

Yetkililerin son açıklamalarının ardından Çin ekonomisinin kalıcı olarak yeniden açılacağına dair umutların güçlenmesiyle, ham petrol fiyatları yükseldi.

COVID-19 ile mücadele için halk sağlığı önlemlerini koordine etmekten sorumlu Başbakan Yardımcısı Sun Chunlan, mücadelenin “yeni bir aşamaya” girdiğini söyledi ve baskın Omicron türünün, öncekilere göre hastalığa “daha az” yol açtığını kabul etti.

WTI %1,2 artışla 81,51 dolar ile son bir haftanın en yüksek seviyesine ulaştı. Brent ise %1 artarak 87,81 dolar oldu.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir