Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.082
% 3.53
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.082
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

Kriptoda şimdi de madencilik krizi

Madencilik

Kripto finansman şirketleri, FTX’in çöküşünün ardından gelen etkilerle başa çıkmaya çalışırken, bir darbe de Bitcoin madencilerinden aldı.

Kâr oranlarının yüzde 90 kadar yüksek olduğu dönemde 4 milyar dolar borçlanan madenciler, borçlarını ödeyemiyor ve teminat olarak gösterdikleri madencilik ekipmanlarını borç aldıkları şirketlere gönderiyorlar.

New York Digital Investment Group, Celsius Network, BlockFi, Galaxy Digital ve Digital Currency Group, madencilere finansman sağlayan en büyük şirketler arasında yer alıyor.

Bitcoin madencileri yüksek elektrik maliyetleri, düşük Bitcoin fiyatları ve daha fazla rekabet tarafından baskılanırken, FTX’in iflasının ardından dijital varlık piyasalarını vuran likidite sıkışıklığı madencilerin üstündeki yükü artırdı.

Madencilik ekipmanlarını teminat göstererek borç almak, Bitcoin madenciliği sektöründe popüler bir yöntem haline gelirken, birçok finansman şirketi, değerleri Kasım ayından beri yüzde 85’e kadar düşmüş olan madencilik ekipmanları dışında bir varlığa el koyamadıkları için büyük zararlarla karşılaştı.

Kripto madencilik hizmetleri sunan bir şirket olan Luxor Technologies’in COO’su Ethan Vera, “Borçlanma şartlarının birçoğunu madenciler belirlediği için, anlaşmaların çoğunda sadece madencilik ekipmanları teminat olarak gösterildi” dedi.

Madencilik şirketleri borçlarını ödeyemiyor

Bitcoin madenciliği yapan Iris Energy’den yapılan açıklamaya göre, şirket madencilik ekipmanlarını teminat olarak göstererek aldığı 108 milyon dolarlık borcunu ödeyemiyor. Şirket en son Mart ayında, Bitcoin madencilerine finansman sağlayan bir şirket olan NYDIG’den 19 bin 800 madencilik ekipmanını teminat göstererek 71 milyon dolar borç almıştı. Bir başka Bitcoin madencisi Core Scientific’in ise madencilik ekipmanlarını teminat göstererek, NYDIG’den 39 milyon dolarlık ve iflas eden BlockFi’dan 54 milyon dolarlık borç aldığı, ve şirketin kendisinin de iflas etmek üzere olduğu belirtiliyor. Stronghold Digital Mining ise Ağustos ayında NYDIG’e olan 67 milyon dolarlık borcunu kapatmak için 26 bin 200 adet madencilik ekipmanını şirkete göndermişti.

Michael Novogratz’ın CEO’su olduğu Galaxy Digital’ın sözcüsü Michael Wursthorn, “Madencilik alanında finansman anlaşmaları yaparken tedbirli olmaya devam ediyoruz. Örneğin üçüncü çeyrekte Galaxy’nin madencilik bölümü 8 milyon dolar değerinde borç anlaşmasını zarar etmeden kapattı” dedi.

Madencilerin çoğunun borçlanma şartları gizli

Borcunu ödeyemeyen daha fazla şirket olacağı tahmin ediliyor. Luxor’un verilerine göre, Iris Energy, Core Scientific ve Stronghold Digital Mining gibi halka arz edilmiş madencilik şirketlerine karşı, Bitcoin ağının işlem gücünün yaklaşık yüzde 75’ini sağlayan ve halka arz edilmemiş olan madencilik şirketlerinin borç anlaşmalarının şartları gizli tutuluyor.

Kripto yatırım şirketi CoinShares’ın dijital varlık analisti Matthew Kimmell, “Madencilerin borç verilmeye değer olup olmadığı hakkında gerekli titizlik gösterilmedi” dedi.

Madenciler teminat gösterdikleri ekipmanların değer kaybını avantaja çeviriyor

Bazı madenciler nakitleri kalmadığı için borçlarını ödeyemediklerini açıklarken, bazıları ise, teminat gösterdikleri ekipmanların değerinin kalan ödemelerinden daha az olması nedeniyle, nakitleri bulunmasına rağmen borçlarını ödememe kararı alıyor. Luxor’un COO’su Vera, “Bu, finansman anlaşmalarından kurtulmak için kullanılan bir karar olabilir. Madenciler önümüzdeki beş yıl boyunca borç veren şirketlere ihtiyaçları olup olmayacağını düşünmek yerine, önümüzdeki altı ay boyunca hayatta kalmaya odaklanıyorlar” dedi.

Finansman şirketlerinin zor seçimi

Madencilerin ekipmanlarına el koyan finansman şirketleri ise, ekipmanları ucuz fiyata satmak ile kendi Bitcoin madenciliklerini yapma arasında bir seçimle karşılaştı.

Madencilik ekipmanı aracılık şirketi Blockware Solutions’ın CEO’su Mason Jappa, madencilik ekipmanlarına el koyan finansman şirketlerinin elinde aşırı miktarda ekipman olduğunu, piyasanın halihazırda bu ekipmanlara doygun olduğunu ve bu durumun finansman şirketlerinin daha fazla zarara uğramasına neden olacağını belirtti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Kriptoda şimdi de madencilik krizi” te bir düşünce

  1. Pingback: Madencilik Şirketi Core Scientific İflas Ediyor | COİN MÜHENDİSİ

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir