Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$96.023
% 1.03
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.023
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Kriptoda APR ve APY Farkı Nedir?

Kriptoda APR (yıllık yüzde oranı) ve APY (yıllık yüzde verim) yatırımlar ve kredi ürünlerinin faizini hesaplamak için kullanılan popüler terimlerdir. Sıklıkla birbirine karıştırılan bu terimlerin farklarını inceleyeceğiz.

APR ve APY terimleri, kripto borsaları, cüzdan üzerinde yapılan staking ödülü hesaplama veya DeFi ürünlerinde sıklıkla görülmektedir. Ayrıca APR (yıllık yüzde oranı) ve APY (yıllık yüzde verim), hesap bakiyelerine uygulandığında ne kadar kazanıldığına veya ne kadar faiz ödenmesi gerektiğini hesaplamak için önemli bir ölçüt olarak kabul edilirler. Bu iki terim, aynı gibi görülse de bazı farkları vardır.

APY (yıllık yüzde verim), bileşik faizi hesaba katar, ancak yıllık yüzde oranı anlamına gelen APR ise bunu yapmaz. Geleneksel bankacılıkta veya kripto piyasasında, APR (yıllık yüzde oranı), bir kredinin ya da yatırımın anaparasına uygulanan faizi ifade eder. Geleneksel bankacılıktan da tanınan faiz oranları çoğu kişi tarafından bilinmektedir. Örnek olarak, 100 dolarlık bir yatırım var ise ve yıllık yüzde 5 faiz belirlenmişse, yatırım yapılan zamandan itibaren bir yıl içinde yüzde 5’lik bir kar sağlanmış olur. Tam tersi örneği verecek olursak, yüzde 5’lik faiz oranından 100 dolar borç alınırsa, bir yıl sonunda alınan 100 dolar ve yüzde 5’lik faizin geri ödenmesi gerekmektedir. Bu basit hesaplama APR’ye (yıllık yüzde oran) dayanmaktadır.

APR adından da anlaşılacağı gibi yıllık alınan bir yüzde oranıdır. Kısacası, bir yıldan daha kısa süreli bir yatırım ya da kredi bulunuyorsa, faiz orantılı uygulanır. Örnek olarak, yüzde 5’lik bir APR’ye (yıllık yüzde oranı) sahip altı aylık bir yatırım, anaparanın tam olarak yarısını yani yüzde 2,5’lik kısmını kazandırır.

APY (yıllık yüzde verim), yatırıma ya da kredilere uygulanan bileşik faizi hesaba katan bir faiz ölçüsüdür. Faiz, herhangi bir belirli dönemde birleştirilebilir. Sürekli, günlük, haftalık, aylık veya yıllık gibi. Bileşik faiz, günlük faiz oranının ödemeler arasındaki gün sayısıyla çarpılmasıyla oluşur, basit faizden farklıdır. Bileşik faizin dahilı ile, tutarın faiz oranına göre ayarlandığı dönemlerin sayısını hesaba kattığı için APY (yıllık yüzde verim)’nin hesaplanmasını daha karmaşık hale getirir.

APY ve APR’yi farklı kılan, bileşik periyotların sayısıdır. Faiz bileşikleri ne kadar sık olursa, APR ve APY arasındaki fark da o kadar büyük olmaktadır. APR ve APY arasındaki en büyük fark bileşiktir. İlk yatırım, kote edilen faiz oranı, yatırım dönemi gibi diğer etmenler eşit olduğunda, APY(yıllık yüzde verim) her zaman daha yüksek sonuç verecektir. Pratikte örneği verilecek olursa, borç para alındığında APR oranlarını, yatırım yapıldığında APY oranlarını kullanmak daha faydalı olmaktadır. Bu sebeple ki, yatırım şirketleri genellikle APY (yıllık yüzde verim) reklamını yaparken, borç veren kurumlar ise APR (yıllık yüzde oranı) reklamını yapmayı tercih etmektedirler.

APR Ve APY Formülleri

APR (yılık yüzde oran) basit faizli bir kavramdır. APR’ye dayalı toplam miktar hesaplaması için kullanılan formül;

Toplam Miktar = [Anapara x (1+ Kullanılan faiz oranı x yıl)] A= [P x (1+ R x T)]

APY (yıllık yüzde verim) yatırıma ya da kredilere uygulanan bileşik faizi hesaba katmaktadır. Kullanılan formül;

Toplam Miktar= [Anapara (1+ Kullanılan faiz oranı / Bileşik Dönem Sayısı) Bileşik Dönem Sayısı] A = [P (1 + R/N)N]

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir