Kriptolar:
29700
Bitcoin:
$64.783
% 4.75
BTC Dominasyonu:
%53.9
% 0.01
Piyasa Değeri:
$2.25 T
% 2.35
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 64.783
BTC Dominasyonu:
% 53.9
Piyasa Değeri:
$2.25 T

Kripto piyasalarında kargaşa devam ediyor: BTC 15.000 doları yeniden test etti

Investing.com – FTX borsasının Cuma günü iflasını açıklamasının ardından kripto para piyasalarına yönelik endişe artmaya devam etti. 

Kripto piyasaları, Perşembe günkü kısmi toparlanmanın ardından FTX’in iflasına bağlı olarak Cuma günü yönünü yine aşağı çevirdi. Kan kaybetmeye devam eden piyasada Bitcoin, günün ilk saatlerinde 15.000 dolar bandını test etti.

FTX, iflas başvurusu sonrası siber saldırıya uğradı

FTX’in 135 bağlı şirketini içeren iflas başvurusunun ardından hacklenmesi ve platformdan milyon dolar kripto çalınması haberi, birçok soru işaretine neden oldu. İflas açıklamasının ardından FTX borsasına bağlı kripto cüzdanlarından 663 milyon dolarlık kripto para çalındığı bildirildi. Sosyal medyada ise borsanın saldırıya mı uğradığı yoksa şirkette içeriden birinin mi fonları çaldığına yönelik tartışmalar gündeme oturdu. Birçok analist, iflas ilanı sonrası fonlara bu kadar hızlı erişilebilmesinin içeriden müdahale olasılığını artırdığı konusunda yorum yaptı.

Bu gelişmelerden hemen öncesinde ise Bahama otoriteleri, geçen hafta FTX’in varlıklarını dondurdu. Dünkü gelişmelerde ise Bahama kolluk kuvvetleri, FTX soruşturması için ülkenin menkul kıymet düzenleyicileriyle beraber çalıştığına yönelik bir açıklama yaptı.

Bu arada Bahama kolluk kuvvetlerinin hafta sonu Sam Bankman-Fried’i ülkede kalmasına zorladığına yönelik söylentiler ortaya çıktı. Bankman-Fried ve şirketin üst düzey yetkililerinin ise ülkeden çıkmaya çalıştığına yönelik spekülasyonlar da basında yer aldı.

Kripto borsaları şeffaflık yarışına girdi

FTX’in çöküşü sonrası birçok borsa, ard arda şeffaflık taahhüdü yayımlamaya başladı ve sahip olduğu cüzdanların bakiyelerini ilan ettiler. 

Bu akımı başlatan Binance, rezervlerinde 70 milyar doların üzerinde kripto varlık olduğunu duyurdu. Hafta başında Binance CEO’su Changpeng Zhao, platformunun rezerv kanıtı mekanizmasına geçeceğini duyurarak şeffaflık konusunu gündeme getirmişti.

Bu gelişmenin yanında Zhao, FTX krizine bağlı olarak piyasada riskin devam ettiği ve bu durumdan birçok şirketin yakın zamanda olumsuz etkileyeceği yorumunda bulundu. Changpeng Zhao, ayrıca hafta sonu boyunca yaptığı açıklamalarda merkezi borsaların içerdiği riskleri göz önüne alarak yatırımcıların merkezsiz borsa ve gözetimsiz cüzdanları kullanmayı düşünmeleri önerisinde bulundu.

Hafta sonu boyunca devam eden haber akışı arasında Crypto.com borsasından da fon çekim işlemlerinin arttığına dair söylentiler vardı.

Crypto.com’un rezerv kanıtı kapsamında fonları yayımlamasının ardından platformun 2,7 milyar dolar üzerinde kripto varlığı olduğu görüldü. Platformun toplam rezervinin yaklaşık 540 milyon dolarlık kısmının SHIB tokeninden oluşması, biraz şaşkınlık yarattı. Öyle ki borsanın SHIB varlıkları, Bitcoin’den sonraki en yüksek varlık olarak görüldü.

Borsayla ilgili fon çekme işlemlerinin arttığına yönelik söylentilerin hızlanmasıyla birlikte Crypto.com’un yerel varlığı CRO, hafta sonundan bu yana sert satışlar gördü. Borsa tokeni, Cuma gününden bu yana %35 değer kaybıyla devam ederken şu an 0,06 dolardan işlem görüyor. 

Kargaşanın devam ettiği kripto para piyasalarında toplam piyasa değeri, hafta sonu boyunca %5’in üzerinde bir kayıp daha görerek 800 milyar doların altına kadar geriledi. Yeni haftaya da satıcılı başlayan piyasada, haberimizin yayına hazırlandığı saat diliminde bir sıçrama görüldü. 

Bitcoin, son saatte 15.800 dolar bandından %5’e yakın bir yükselişle 16.500 dolara kadar yükseldi. Ethereum, 1.200 doların altında gelen alımlarla an itibarıyla 1.235 dolara yükseldi. Ancak piyasalarda genel görünüm olumsuz havaya sahipken en büyük iki kripto para da haftalık bazda %20’nin üzerinde değer kayıplarını koruyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir