Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.466
% 2.77
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.466
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Kripto paralar Rusya – Ukrayna savaşında gündemde kalmaya devam ediyor

Investing.com – Rusya’nın Ukrayna’yı işgal girişimi devam ederken mevcut savaş ortamı, küresel piyasalarla birlikte kripto para endüstrisini etkilemeye devam ediyor. Rusya – Ukrayna savaşına bağlı olarak kripto para sektöründe de birçok gündem mevcut. Bunlar arasında ön plana çıkanlar ise Ukrayna’nın önemli miktarda kripto para bağışı almaya devam etmesi ve Rusya’nın ağır ekonomik yaptırımları aşmak için kripto paraları kullanabilme durumu. 

Ukrayna’ya yapılan kripto para bağışları 60 milyon doları aştı

Ukrayna’ya yapılan kripto bağışlarını izleyen SlowMist istatistiklerine göre toplanan bağış miktarı bugün itibarıyla 63,4 milyon dolara ulaştı. Ülkenin toplanan fonun büyük çoğunluğunu askeri malzeme alımında kullandığı belirtiliyor.

Yapılan bağışlar hakkında detaylı bilgi veren Ukrayna Dijital Dönüşüm Bakan Yardımcısı Alex Bornyakov, bağışların yüzde 69’unun askeri malzeme, yüzde 19’unun insani yardım ve yüzde 12’sinin ise genel yardımlar için harcandığını dile getirdi. Bakan yardımcısı, ilerleyen günlerde bağışların katlanarak artmasını umuyor.

Diğer yandan ülkede artan gerilimden dolayı insani yardım kuruluşları Ukrayna vatandaşlarına yardım ulaştırmakta zorlanıyor. Şimdiye kadar Amazon ve  Airbnb) başta olmak üzere büyük şirketler yardımlarını duyururken kripto piyasanın en büyük borsası Binance, Ukrayna için 10 milyon dolarlık bağışta bulunacağını duyurmuştu.

En büyük kripto para borsaları Rusya’nın yaptırımları aşmak için kripto paraları kullanamayacağını iddia ediyor

Rusya – Ukrayna arasında sahada savaş devam ederken Rusya, diğer yandan ekonomik yönden de abluka altına alınmaya çalışılıyor. Bu durum geçtiğimiz günlerde Rusya’nın para transferleri ve servet koruma açısından kripto paraları kullanabileceği yönünde iddiaların yoğunlaşmasına neden oldu. Ancak Binance ve Coinbase (NASDAQ:COIN) CEO’ları aynı fikirde değil. 

Piyasanın en büyük iki kripto para borsasından biri olan Binance’in CEO’su Changpeng Zhao, kripto paraların yaptırımlardan kaçınmak için etkili bir araç olmadığını düşünenlerin başında geliyor. 

Changpeng Zhao, bu düşüncesini Rusya özelinde detaylandırdı ve kripto para piyasasının Rusya için çok küçük olduğunu söyledi.

Binance CEO’su The Guardian’a verdiği demeçte, dünya nüfusunun sadece yüzde 3’ünün kripto para yatırımı olduğuna dikkat çekti ve bu oranlamaya göre kripto paralarda küresel servetin sadece binde 3’ünden azı olduğuna vurgu yaptı. Bu rakamın Rusya ekonomisini çevirmek için çok küçük olduğunu dile getiren Zhao, ayrıca Blockchain’in şeffaf bir yapı olduğunu ve  çok rahat izlenebilir olmasının da Ruslar için büyük bir handikap olduğunu söyledi. 

Binance CEO’su izlenebilirliği aşmak için Monero (XMR) gibi gizlilik odaklı kripto varlıkların da çözüm olmayacağını düşünüyor. Zira en büyük gizlilik odaklı kripto varlık Monero’nun 3 milyar dolarlık bir piyasa değeri var ve Rusya gayrisafi yurt içi hasılası ise 1,5 trilyon dolar seviyelerinde bulunuyor.

Bu gerekçeleri dayanak gösteren Changpeng Zhao, kripto varlıkların yasadışı faaliyetler için etkili bir araç olmadığına vurgu yapıyor.

Coinbase CEO’su Brian Armstrong da benzer düşüncelere sahip. Twitter üzerinden görüşlerini dile getiren Brian Armstrong, Rus oligarkların yaptırımlardan kaçınmak için kripto kullanmasının açık bir sistem olan Blockchain’e fon sokmak anlamına geleceğini ve bu durumun da diğer varlıklara göre daha kolay izlenebilirlik sunacağını söyledi. 

İşi sıkı tutmak isteyen gelişmiş ülkeler ise Rusya’nın yaptırımlardan kaçınmak için kripto para kullanmasını önlemek adına hızlı aksiyonlar alma niyetinde. ABD Hazine Bakanlığı, geçen yıl kripto paranın ABD yaptırımlarının etkinliğini azalttığını belirten bir rapor yayımlamıştı. Şu an ise ABD Hazine Bakanlığının Rusya’nın kripto paraları kullanarak yaptırımlardan kaçınma çabalarını yakından izlediği biliniyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir