Kriptolar:
32384
Bitcoin:
$98.254
% 0.22
BTC Dominasyonu:
%58.1
% 1.36
Piyasa Değeri:
$3.33 T
% 0.79
Korku & Açgözlülük:
93 / 100
Bitcoin:
$ 98.254
BTC Dominasyonu:
% 58.1
Piyasa Değeri:
$3.33 T

En Yaygın 5 Kripto Para Dolandırıcılığı – 2024

Kripto Para Dolandırıcılığı

Dijital dünya gelişirken güvenlik sistemleri de güçleniyor olsa da, ne yazık ki dolandırıcılar ve hackerlar da boş durmuyor. Bu kötü niyetli kişilerin her yıl milyonlarca dolarlık zarara yol açtığı kripto para piyasasında, siz değerli kullanıcıları korumak adına en sık karşılaşılan 5 kripto dolandırıcılığı yöntemini ve bunlardan nasıl korunabileceğinizi anlatıyoruz.

Finans dünyası korkutucu olmak zorunda değil. Aşağıda yer alan birkaç önlemle siz de kripto para dolandırıcılıklarından kolaylıkla kurtulabilirsiniz.

Kripto Para Dolandırıcılığı Nedir?

Kripto dolandırıcılığı, kripto paraları hedef alan bir tür yatırım dolandırıcılığıdır. Chainalysis raporuna göre, 2021 yılında rekor seviyede 14 milyar dolarlık kripto para, dolandırıcılık yöntemleriyle çalındı. Aşağıda değineceğimiz 5 yöntem dahil olmak üzere birçok farklı kripto dolandırıcılığı türü olsa da, hepsinin ortak noktası kullanıcıların kripto paralarını hileli yollarla ele geçirmektir.

Son zamanlardaki en büyük kripto dolandırıcılığı vakası, 2020 yılının sonlarında yaşandı. Dolandırıcılar, Barack Obama, Elon Musk ve Joe Biden gibi tanınmış kişilerin Twitter hesaplarını ele geçirerek Bitcoin veya Ethereum gönderenlere karşılığında iki katı değer geri döneceğini iddia ettiler.

En Yaygın 5 Kripto Dolandırıcılığı

Sayısız kripto dolandırıcılığı yöntemi olsa da, aşağıda en sık karşılaşılan 5 tanesine yer veriyoruz:

Sahte Kripto Borsaları: Bu platformlar, kullanıcıların kripto para alım satımı yapabileceği bir platform gibi görünürler. Ancak kullanıcılar para yatırdıktan sonra çekim işlemi yapamazlar. Platformda bakiye görünse de, aslında para erişilemez durumdadır. Herhangi bir platforma para yatırmadan önce mutlaka kullanıcı yorumlarını okuyun ve kendi araştırmanızı yapın.

Ponzi Şemaları: 1800’lü yıllarda ortaya çıkan Ponzi şemaları, günümüzde de ne yazık ki devam ediyor. Bu şemada, her üye yeni üye kazandırarak para kazanır. Yeni üyelerin parası ise eski üyelere ödeme yapmak için kullanılır. Bu model, bir noktada doygunluğa ulaşarak çöküşe uğrar. Yatırım yapmadan önce her zaman araştırın ve yatırım yapacağınız platformun güvenilir olduğundan emin olun. Eğer bir şey size çok cazip geliyorsa, muhtemelen bir tuzak vardır.

Sahte Yatırım Şemaları: İnanılmaz getiriler vaadeden yatırım fırsatlarına karşı dikkatli olun. Bu dolandırıcılıklarda, bir platforma para yatırdıktan sonra ya paraya erişemeyebilirsiniz ya da tamamen kaybedebilirsiniz. Bu tür dolandırıcılıklar genellikle ünlülerin “tavsiyeleriyle” birlikte saygın yayınlarda veya sosyal medyada dolaşır. “Pump and Dump” (Yükselt ve Boşalt) şemaları da bu kategoriye girer. Bu şemalarda, büyük bir grup insan bir kripto paraya yatırım yaparak fiyatı yükseltir ve ardından yüksek noktanın hemen ardından paralarını satar. Bu durumda birçok kişi değersiz bir kripto parayla kalarak yatırımını kaybeder.

Kripto Borsası Taklidi (Phishing): Dolandırıcılar, güvenilir bir borsanın sosyal medya hesabını taklit ederek kullanıcıların güvenini kazanmaya çalışabilir. Bu yöntemle ya şifrelerinizi çalmayı ya da sizden kısıtlamaya uğramamak için hemen Bitcoin ile vergi ödemenizi isteyen sahte mesajlar göndermeyi hedeflerler.

E-postalardaki bağlantıları asla takip etmeyin. Platforma doğrudan kendi tarayıcınız üzerinden giriş yapın ve URL’leri dikkatlice kontrol edin. Başarılı dolandırıcılık girişimlerinde genellikle fark edilmeyen URL’de küçük bir yazım hatası bulunabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir