Türkiye’de sanayi sektörü aktörleri Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Şahap Kavcıoğlu’nun sözleriyle ilgili açıklamalarına devam ediyor.
Bloomberg HT yayınına katılan Denizli Ticaret Odası Yüksek İstişare Kurulu Üyesi Süleyman Kocasert, politika faizi ile reel faizler arasında uçurum olduğunu, TCMB Başkanı’nın gördüğü manzara ile reel sektörün içinde bulunduğu manzaranın aynı olmadığını belirtti.
Kocasert yayında şu ifadeleri kullandı:
Enflasyonist baskı neticesinde bir süreden beri merkez bankaları sıkı para politikaları uyguluyor, faiz artırıyor.
Finansmana erişim özellikle gelişmekte olan ülkeler için daha zor, daha maliyetli hale geliyor, Türkiye burda başı çekiyor.
Kamu bankalarımızın kaynakları sınırlı, özel bankalarımızın kaynakları ise çok pahalı, o yüzden sanayici ve ihracatçılar olarak biz her geçen gün üzerimizdeki finansman baskısını biraz daha ağır hissediyoruz.
Özellikle kurlarda, hammadde fiyatlarında ve enerji fiyatlarındaki artışa bağlı olarak işletme sermayesi ihtiyacımız son bir yılda neredeyse ikiye bazı sektörler için üçe katlandı. Alt alta koyduğumuz da bizim rekabetçi gücümüzü koruyabilmemiz için ihracattaki performansımızı devam ettirebilmemiz için çok ciddi bir finansman desteğine ihtiyacımız var.
“Politika faizi ile reel faizler arasında ciddi uçurum”
Daha önce de söylemiştim Eximbank’ın önünde ki kuyruklar uzayabilir diye. Şu anda en güçlü en ucuz maliyetli finansman kaynağımız Eximbank. Ancak belirtmeliyim ki ekonomi kurmaylarımızın bilhassa güçlü yönlerimiz olan ihracat sanayi kapasite kullanımının devam ettirilebilir hale gelmesi için finansman desteğini artırmalarında ve bazı Döviz talebinde kısıtlayıcı tedbirler kapsamında uyguladıkları adımlarda gevşemeye ihtiyaç var.
Politika faizi ve reel faizler arasında çok ciddi bir uçurum var.
Kamu bankalarının kaynaklarının artırılması ve TCMB politika faizine yakın oranlarda bize kaynak aktarılması çözümlerden biri.
TCMB’nin bu konuda atacağı adımlar bizleri rahatlatacaktır ancak söylediğim gibi kaynak sorunu var Eximbank’ın kaynaklarının güçlendirilmesi gerekiyor. Eximbank kredileri özellikle ihracatçılar için olmazsa olmaz durumunda. Kredi başvuru değerlendirme sürelerinin ve ayrılan kaynaklar ile ilgili son zamanlarda sıkıntılar var.
Merkez Bankası Başkanımız ile İSO Başkanımız arasında yaşanan tartışmaya canlı olarak şahit olmadım, daha sonra izleme fırsatım oldu. TCMB Başkanımızın gördüğü pencere ile bizim içinde bulunduğumuz manzara maalesef aynı değil.
Biz ithalata dayalı ihracat yapıyoruz, hammadde-yarı mamül gibi ürünleri ithal ediyoruz. Çok büyük bir sanayici ve ihracatçı kesiminin asla daha fazla kâr etmek için stok yapacağını düşünmüyorum, yaptığını da görmüyorum. Bizim sadece almış olduğumuz tedbir ihracatı ve üretimi sürdürülebilir kılma adına lojistik riskleri dikkate alarak bazı ürünleri hammaddeleri stok etmek. Yoksa bankalar cephesinden bakarsanız sizin stok maliyetiniz ekstra bir yüktür. Kimse böyle bir yüke girmek istemez. Stok devir hızını performansınız açısından ordan elde edeceğiniz kârdan çok daha önemlidir. O yüzden ben de bu tartışmada Sayın Bahçıvan cephesinden baktığımı söyleyebilirim pek çok ihracatçı sanayici gibi.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.