Kriptolar:
30445
Bitcoin:
$63.323
% 1.80
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.29 T
% 1.42
Korku & Açgözlülük:
47 / 100
Bitcoin:
$ 63.323
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.29 T

Katar, Merkez Bankası Dijital Para Birimi (CBDC) Projesini Başlattı

Katar CBDC

Katar Merkez Bankası (QCB), bir merkez bankası dijital para birimi (CBDC) projesinin altyapısını tamamlayarak, deneysel girişimin ilk aşamasını başlattı. QCB, çeşitli yerel ve yabancı kurumlar arasındaki büyük çaplı ödemeleri inceleyecek.

Proje hakkında kamuoyuna çok az ayrıntı açıklandı. Devlet haber ajansına göre, öncelikler arasında dağıtılmış defter teknolojisi, yapay zeka, likiditeyi artırma ve menkul kıymet işlemlerini iyileştirme yer alıyor. Projenin Ekim ayına kadar süreceği belirtildi.

QCB, Mart 2022’de CBDC teknolojisi üzerinde araştırmalara başladıktan sonra, bu yıl Haziran ayında bir proje başlatacağını söyledi. Basın raporlarına göre, QCB valisi Şeyh Bandar bin Muhammed bin Suud el-Tani, Mayıs ayında Katar Ekonomik Forumu’nda, “Temel aşamadayız ve merkez bankası dijital para birimi çıkarma konusundaki artı ve eksileri değerlendiriyoruz” dedi.

İlginizi Çekebilir: CBDC Karşıtı Yasa Tasarısı, Temsilciler Meclisi’nden Geçti

Çin, Hong Kong ve Tayland ile birlikte, komşu Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), mBridge girişiminin kurucu üyelerinden biriydi. Hindistan’a yapılan havale ödemeleri ve mBridge proje üyeleri arasında toptan transferler mBridge kullanılarak zaten gönderilmişti. BAE ayrıca, 2020 yılına kadar devam eden Project Aber adlı bir CBDC kavram kanıtı projesinde Suudi Arabistan ile işbirliği yaptı.

CBDC projesi duyurulmadan bir gün önce QCB yeni bir fintech sandbox açtı. Nitelikli katılımcılar için, Express Sandbox “azaltılmış test süresi, hızlı test döngüleri ve sadeleştirilmiş genel değerlendirme süreci” sunar. Resmi ulusal kalkınma stratejilerinin hiçbirinde CBDC özel olarak ele alınmasa da, CBDC girişimi yeni sandbox’ın bir parçası olarak tanıtıldı.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir