Yazar – Ambar Warrick
Investing.com – Pazartesi günü açıklanan verilere göre yüksek ham madde fiyatları ve zayıflayan yen, işletmelerin karşılaştığı fiyat baskılarını artırırken Japonya’nın üretici fiyat enflasyonu Kasım ayında yaklaşık 41 yılın en yüksek seviyesinde sabit kaldı.
Japonya Merkez Bankasının (BoJ) ön verilerine göre ülkenin üretici fiyat endeksi (ÜFE), bir önceki ay %9,1 iken Kasım ayında yıllık bazda %9,3’e yükseldi. Bu oran %8,9 olan beklentilerin üzerinde gerçekleşti.
Aylık bazda ÜFE, Kasım ayında %0,6 büyüyerek bir önceki aya göre değişmedi ancak %0,5’lik büyüme tahminlerini aştı.
Bu yılın başlarındaki %10’un üzerinde olan zirvenin biraz altında kalan bu rakam, ÜFE’nin Ekim ayında ulaştığı 41 yılın en yüksek seviyesine doğru ilerlemeye başladığının da sinyalini verdi.
BoJ tarafından yapılan açıklamada elektrik, gaz ve su fiyatlarının ÜFE verilerine en büyük katkıyı yapan kalemler olduğu belirtildi. Yine de başlıca emtiaların ithalat fiyat enflasyonu, Kasım ayında bir önceki aya göre biraz zayıflamış görünüyor.
Çoğu üreticinin artan maliyetleri müşterilerine yansıtması ve bunun da ülkenin tüketici fiyat endeksi (TÜFE) fiyatlarını yukarı çekmesi nedeniyle Japon ekonomisi bu yıl yüksek enflasyondan kaynaklı önemli problemlerle karşı karşıya.
TÜFE de bu yıl son 40 yılın en yüksek seviyesine çıkarak dördüncü çeyrekte tüketici harcamaları üzerindeki baskının artacağının habercisi oldu. Güçlü sermaye harcamalarındaki daralmanın kapsamı daha düşük revize edilmiş olmasına rağmen Japon ekonomisi, üçüncü çeyrekte beklenmedik şekilde küçüldü.
Zayıflayan yen de bu yıl enflasyona büyük katkıda bulundu. Yerel faizler ile ABD’deki faiz oranları arasındaki farkın açılmasıyla, para birimi bir ara dolar karşısında son 30 yılın en zayıf seviyesinden işlem gördü.
BoJ bu yıl artan enflasyona rağmen ultra güvercin para politikasına büyük ölçüde bağlı kaldı – bu eğilim yen üzerinde ağır bir baskı unsuru oldu.
Yine de Japonya’nın para birimi, son aylarda BoJ’un olası bir politika değişikliğine ilişkin spekülasyonlardan yararlandı.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.