Japonya tahvil piyasası ciddi bir baskı altında. Hem hükümet hem de merkez bankası yıllardır karşılaşmadıkları kadar zorlu kararlarla yüzleşiyor.
Geçtiğimiz hafta 30 yıllık tahvil faizleri %3,2’ye yükseldi. Bu oran yılın başında %2,3 seviyesindeydi. Hemen ardından 40 yıllık tahviller %3,7’ye fırladı. Bu sert yükselişler, üst üste başarısız sonuçlanan iki tahvil ihalesiyle birlikte yaşandı. Piyasada “alıcı grevi” olarak tanımlanan bir durum oluştu. Artık kimse Japonya’nın uzun vadeli borcunu almak istemiyor. Fiyatlar düştüğü için getiriler hızla artıyor.
Talep Neden Düşüyor?
Her şeyden önce, demografi önemli bir rol oynuyor. UBS Varlık Yönetimi’nden Kevin Zhao’ya göre, Japonya’nın varlıklı savaş sonrası kuşağı yatırım alışkanlıklarını değiştirdi. Artık uzun vadeli yatırım yapmıyorlar. Bu durum piyasadaki büyük bir talep boşluğuna yol açıyor.
Ayrıca, hayat sigortası şirketleri de tahvil piyasasını desteklemiyor. Geçen yıl bu kurumlar uzun vadeli tahviller almıştı. Ancak bu alım dalgası sona erdi. Sigorta şirketleri artık güvenilir alıcı değil. Bu durum, son tahvil ihalelerinde net şekilde görülüyor. 20 yıllık tahvil ihalesi 2012’den bu yana en düşük talebi aldı. Bu haftaki 40 yıllık tahvil satışı ise neredeyse hiç ilgi görmedi.
Japonya Merkez Bankası ve Kritik Kararlar
Japonya Merkez Bankası (BoJ), faiz oranını %0,5’e yükseltti. Ayrıca tahvil alımını her çeyrekte 400 milyar yen azaltıyor. Bu miktar yaklaşık 2,8 milyar dolara denk geliyor. Daralma süreci Mart 2026’ya kadar sürecek. Ancak piyasada güçlü alıcılar yokken BoJ’un geri çekilmesi baskıyı artırıyor. BoJ şu anda Japonya tahvil piyasasının %52’sine sahip. Piyasaların daha ne kadar dayanabileceği belirsizliğini koruyor.
Önümüzdeki günlerde, gözler 16 Haziran haftasına çevrildi. BoJ Para Politikası Kurulu bu tarihte iki günlük toplantı yapacak. Toplantıda geçen yılın tahvil alım verileri gözden geçirilecek. Bazı piyasa uzmanları BoJ’un daralma hızını yavaşlatabileceğini düşünüyor.
Hemen ardından Maliye Bakanlığı devreye girecek. Bakanlık, borçlanma planlarını piyasa oyuncularıyla birlikte değerlendirecek. Beklenti, uzun vadeli tahvil satışlarının azaltılması yönünde. Nitekim bakanlık, aracı kurumlarla piyasa hakkında görüşmeler yapmaya başladı. Bu haberin ardından tahvil getirilerinde hafif bir düşüş yaşandı.
“Neden Alalım?” Sorusu Güçleniyor
Dahası, JP Morgan ekonomisti Benjamin Shatil’e göre BoJ hedefin üzerinde seyreden enflasyona rağmen geç kalıyor. Japonya’da bu durum dördüncü yılını tamamladı. Ancak para politikası hâlâ bu tabloya uyum sağlamadı. Shatil ayrıca Japonya Hükümet Emeklilik Yatırım Fonu’nun (GPIF) tavrını eleştiriyor. Fon, iç piyasada tahvile yönelmedi. Bankalardaki likidite azalıyor. Tahvil alacak kurum sayısı giderek daralıyor.
Tokyo’daki işlem masaları hareketli. Süper uzun vadeli Japon devlet tahvilleri tüm uyarı sinyallerini veriyor. Barclays stratejisti Shinichiro Kadota, son başarısız ihalenin büyük sorunları ortaya çıkardığını söylüyor.
Son Dakika kripto para haberleri için hemen tıkla.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.