Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.767
% 0.89
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.767
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

İşte LUNA Çöküşünün En Büyük Kazananı: Bu Altcoin!

Terra’nın (LUNA) stablecoin’i UST’nin çöküşü, algoritmik stablecoin endüstrisine kötü bir örnek oluşturdu. Ancak şu anda en büyük algoritmik stablecoin olan DAI, daha da güçlenmeyi başardı. DAI ihraç eden MakerDAO platformunun yerel tokeni MKR, çoğu kripto para çeşitli fiyat seviyelerinde mücadele etmeye devam ederken bile yüzde 40 arttı.

LUNA çöküşünü fırsata çeviren stablecoin: DAI

Coinmuhendisi.com haberlerinden de takip ettiğiniz en büyük algoritmik stablecoin UST’nin çöküşünün, değeri sıfırlanan LUNA gibi ilgili projelerden, 30.000 dolarla mücadele eden Bitcoin gibi daha büyük projelere kadar diğer birçok kripto para üzerinde geniş kapsamlı bir etkisi oldu. Ancak bu çöküşte büyük bir kazanan oldu: DAI.

DAI, algoritmik bir stablecoin Ancak UST ile ortak noktaları bu kadar. Birincisi, MakerDAO olarak bilinen merkezi olmayan özerk bir organizasyon (DAO) tarafından veriliyor ve Ethereum’da bir ERC-20 tokeni olarak dağıtılıyor. Bir DAO tarafından verildiğinden, merkezi bir varlığa dayanan Tether’in aksine, ABD doları ile 1:1 sabitini korumak için algoritmalara dayanıyor.

Basın zamanında, DAI, olması gerektiği gibi 1 dolardan işlem görüyor. Aslında, yıldan bugüne en büyük düşüşü, 0,9961 dolara düştüğü 11 Mayıs’ta gerçekleşti. Bağlam açısından 11 Mayıs, UST’nin değerinin yarısını kaybettiği ve şimdiye kadar ilk kez 0,5 doların altına düştüğü ve tüm piyasanın çalkantılı olduğu gündü, DAI yine sabitini korumayı başardı.

DAI’nin ilgili kripto parası Maker (MKR) piyasanın tersine gitti

Ancak DAI, tasarlandığı gibi kargaşa sırasında sabit kalırken, ilgili başka bir kripto para yükseliyordu. MKR, 11 Mayıs piyasa kargaşasından bu yana yaklaşık %50 artış kaydetti ve 992 dolardan bugün 1.479 dolara yükseldi.

Bir varlık yöneticisi olan Wave Financial’da merkezi olmayan finans başkanı Henry Elder, MakerDAO’nun MKR’sine yeni bulunan inancın son zamanlardaki UST serpintisinden kaynaklandığına inanıyor. Henry Elder, şu yorumu yapıyor:

Bu doğrudan UST’nin patlamasıyla ilgili. UST, talebin düzleştiği anda hemen hemen patladı ve Maker’ı şimdilik merkezi olmayan stablecoin’lerin tartışmasız kralı olarak bıraktı.

Michael Bucella de aynı fikirde. Dapper Labs, Injective Protocol ve daha fazlasına yatırım yapan BlockTower Capital’in genel ortağı, şunları söylüyor:

Piyasa, stablecoinland’de istikrara/ılımlılığa değer veriyor gibi görünüyor. Muhtemelen göreceli bir değer oyunu olan DAI, ‘iyi performans gösteriyor’ ve daha önce stres testinden geçmiş, geriye kalan birkaç merkezi olmayan para oyunundan biri.

DAI hedefine nasıl tutundu ve Terra’nın (LUNA) yaptığı hata ne?

DAI’nin UST’nin çöküşünün getirdiği büyük sınava dayanabilmesinin büyük bir başarı olduğuna inanılıyor. Ancak, MakerDAO’nun tepesindeki insanlardan biri olan Luca Prosperi için ‘sadece yapması gerekeni yaptı’. Luca, MakerDAO’da borç verme gözetiminde lider. Peki, DAI bunu nasıl yaptı?

Birincisi, proje, ilişkilendirme modelinde UST’den farklı

UST oyun teorisine bağlıyken ve arbitraj traderlarının kendi kişisel finansal kazançları için fiyatı 1 dolarda sabit tutacağına inanırken, DAI tamamen teminatlandırılmış durumda. Aslında, aşırı teminatlandırılmış. 100 DAI’yi basmak için, bir kullanıcının 150 dolar değerinde Ethereum’u kilitlemesi gerekiyor. Ether’in fiyatı düşmeye başlarsa, oranı veya teminatının tasfiye edilme riskini korumak için kullanıcının derhal (margin call) teminata eklemesi gerekiyor.

Basın zamanında, Dai İstatistiklerine göre teminat oranı %165,18. Yani her DAI’nin teminat olarak 165 dolar ile desteklendiği anlamına geliyor. Bu tek başına DAI’ye ani piyasa şokları durumunda ihtiyaç duyduğu tamponu sağlıyor. Luca’nın belirttiği gibi, DAI muhafazakar bir modele dayanıyor ve bu Terra ve UST modeli kadar çekici olmasa da, çok daha kararlı ve ani şoklara karşı neredeyse bağışık. Luca, şu yorumda bulunuyor:

Sistem çok muhafazakar bir şekilde inşa edildiğinden istikrarlıydı ve bu topluluk çok sabırsız olduğu için çekirdek ekip üyeleri çok efor sarfetti. Yani Terra (LUNA) büyürken birçok insan bizi fazla muhafazakar olmakla suçluyordu. Ama biz bir para birimi çalıştırıyoruz.

İkinci neden, bir DAO tarafından verilmiş olması

UST çökerken DAI’nin güçlü kalmasının ikinci nedeni, merkezi olmayan özerk bir kuruluş olan MakerDAO tarafından verilmiş olması. Doğası gereği, DAO’lar lidersiz ve yönetişim, yönetim token’erini sanal olarak tutan topluluk tarafından demokratik olarak yapılıyor.

Bu DAI için büyük bir artı. UST ile her zaman herkesin baktığı tek kişi vardı: Do Kwon. Ve kartlardan ev çöktüğünde görüldüğü gibi, bu ezici bir sorumluluk olabilir. Do Kwon, LUNA çöküşünün nasıl düzeltileceği konusunda bir çok öneride bulundu, ama hiçbiri işe yaramadı. Birçoğu, saldırgan ve abartılı hakimiyet ve güç arayışı için onu suçluyor.

Son avantajı, düzenleyici sınırlamalarla karşılaşma olasılığı düşük

DAI’nin bir DAO’dan olmasının ek bir avantajı daha var: Düzenleyici sınırlamalarla karşılaşma olasılığı düşük. Herhangi bir lider olmadan, DAO’lar yasal sistem için hala bir muamma ve düzenleyiciler eninde sonunda bu organizasyonları yakalamanın bir yolunu bulacak olsa da, şimdiye kadar bulamadılar. Mevcut surumu Luca şöyle özetliyor:

Kesinlikle düzenleyicilerden bir miktar baskı olacağını düşünüyorum. Ama bence Maker muhtemelen ön saflarda değil. Bence USDT, USDC, bu rampalar ön safta ve likiditenin Blockchain’e girmesine izin veren diğer hizmetler incelenecek.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir