Bir gün içinde İran’ın İsrail’e misilleme darbesi finans dünyasında deprem etkisi yarattı. Saldırının etkisi, başta Bitcoin (BTC) olmak üzere kripto varlık fiyatlarında dramatik bir düşüş getirdi. İlki %5 oranında düşerek 60.000$’lık psikolojik direnci kırdı. Ancak, önemli dalgalanma yavaşladı ve bitcoin bu seviye civarında dengelenmeyi başardı. Endeks ancak İran’ın bir önceki hafta hava saldırısı düzenleyen İsrail’e karşılık verdiğini bildirmesiyle toparlanma işareti verdi.
Piyasa Tepkileri
Haber, piyasa katılımcıları arasında anında bir tepkiyi tetikledi ve hem ABC News hem de CNN İsrail’deki gelişmeleri ele aldı ve hedeflenen tesislere hava füzesi saldırıları düzenledi. Bitcoin’in düşüşü, küresel pazar için semptomatik olan ikinci en büyük kripto olan ETH’deki %3,45’lik düşüşle destekleniyor.
Bununla birlikte, kripto çöküşünün yaşandığı bir dönemde, Paxos’un takas edilebilir dijital altın tokenı PAXG’nin yükselişi yaklaşık yüzde 3 puan artarak, belirsizlik döneminde yatırımcılar için bir güvenlik ağı olarak altın bandını kanıtladı.
BTC’nin olası yönünü analiz eden Bizantine Capital’den Zheng, 55.000 doların yaklaşan kilit aralık olduğunu varsaydı. Birçok Bitcoin sahibi, alım satım baskısının devam etmesi halinde gösterge kripto para biriminin fiyat çılgınlığında daha fazla düşüş bekliyor. Presto Company’den bir tüccar olan Jun-Young Heo, Bitcoin’in güçlü bir madeni para olduğunu ve savaş haberleri nedeniyle meydana gelen panik satışının iyi bir satın alma şansı olduğunu belirtti.
Hisse Senedi Endeksleri Düştü
Jeopolitik sürtüşmelerin etkisi kriptosferin ötesine geçti ve Asya hisse senedi endekslerinin çoğu düşüşten kurtulamadı. Hong Kong’un Hang Seng endeksi %3,5; Japonya’nın Nikkei 225 endeksi %6,5; Tayvan’ın TAIEX endeksi ise %5 gibi ciddi bir düşüş yaşadı. Bu sarsıcı çöküş iki şeyi gözler önüne serdi. Birincisi, yatırımcıları etkileyen büyük korku piyasadaki istikrarsızlığı daha da arttırdı.
İran’ın Havacılık Kesintileri
Jeopolitik oluşumlar arasında tırmanan gerilim, İmam Humeyni Uluslararası Havalimanı’ndaki uçuş operasyonlarında aksamalara yol açtı. Havayolu uçuşlarının askıya alınması ve Tahran’daki hava trafiği hizmetinin durdurulması, artan gerilimin olumsuz ekonomik etkilerini yoğunlaştırdı.
İran’ın politikasının piyasalar açısından yarattığı sorunların ortasında, bu ülkeyle ilgili genel senaryo son derece öngörülemez. Tüccarlar ve yatırımcılar önümüzdeki birkaç gün içinde daha fazla dalgalanma için temel olarak kullanılabilecek gelişmeleri görmeyi bekliyor. Bu arada piyasalar dikkatle takip edilecektir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.