İran Merkez Bankası, yeni merkez bankası dijital para birimini “kripto riyali” olarak adlandırırken itibari para birimini, dijital varlık olarak etkin şekilde kullanma adına çok ciddi bir adım atıyor. Merkez Bankası, son olarak Ağustos ayında CBDC çalışmalarıyla ilgili bir güncelleme yayımlayarak dijital para biriminin hedefi, kapsamı, olası tehditleri ve fırsat alanları konularını içeren bir taslak ortaya koymuştu.
İran Merkez Bankası yetkilileri, dijital para birimi projesinin ulusal para birimi riyal üzerinde kontrolü artıracağına ve finansal piyasalara yeni fırsatlar sunacağına inanıyor.
İran’ın dijital para biriminin ABD teknoloji devi IBM tarafından kurulan açık kaynaklı kurumsal Blockchain platformu Hyperledger Fabric kullanılarak geliştirilen Borna adlı bir platformda çalışacağı bilgisi verildi. İzinli dağıtılmış defter teknolojisine (DLT) teknolojisine sahip platform, varlık erişiminde tek yetkiyi merkez bankasına vererek dijital varlığın merkezi yapısını öne çıkarıyor. Bu da kripto riyalini, Bitcoin ve altcoin’lerdeki gibi merkezsiz bir yapıdan ayırıyor.
İranlı yetkililer kripto riyalin yüksek güvenliğe sahip olacağını söylüyor
Merkez Bankası Başkanı Ali Salenhabadi, konuyla ilgili yaptığı açıklamada kripto riyalinin altyapı ve kuralların hazır olduğunu söylerken dijital varlığın, banknot ve madeni paralar ile birlikte yeni bir ulusal para birimi olarak görüleceğini aktardı.
Diğer yandan yetkililer, kripto riyalinin yüksek güvenlik seviyesinde olduğuna da vurgu yapıyor. Bu bağlamda iran dijital para biriminin pratik şekilde takip edilebileceğini aktaran yetkililer, kripto cüzdanlarındaki dijital varlıklar kötü niyetli kişilerin eline geçse bir takip edilebileceğini iddia ediyor.
Yıllardır ABD yaptırımlarının etkisiyle ekonomik zorluklar yaşayan İran, son gelişmelere göre ekonomisini kalkındırmak için kripto sektörüne yönelmiş gibi gözüküyor. Geçtiğimiz ay kripto para birimlerinin ithalat işlemlerinde kullanılmasına izin veren ülkede Ağustos ayı başında 10 milyon dolarlık ithalatın kripto varlık kullanılarak yapıldığı görüldü.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.