Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.594
% 3.99
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.594
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

İngiltere’de ücretler, pandemi dışında şimdiye kadarki en hızlı artışı gösterdi

Salı günü açıklanan yeni verilere göre İngiltere’de ücretler, Ekim ayında, tüm zamanların en hızlı temposunda arttı ancak yine de enflasyona ayak uyduramadı.

Ulusal İstatistik Ofisi (ONS) ortalama kazançların – ikramiyeli ve ikramiyesiz – yıllık %6,1 artış gösterdiğini ancak son üç ayın ortalamasında şu anda %10’un üzerinde seyreden enflasyona göre ayarlandığında bir önceki yıla göre %2,7 düştüğünü söyledi.

Aynı zamanda işsizlik oranı, Ekim ayına kadar olan üç aylık dönemde istihdamdaki 27,000’lik sürpriz artış sayesinde çok düşük bir seviye olan %3,7’de kaldı. Uzun süreli hasta ve erken emeklilikte olanların sayısı bir nebze düşerken işçilerin iş gücüne yeniden katıldığına dair işaretler görüldü.

Rakamlar, önce Brexit, ardından da pandemi nedeniyle milyonlarca çalışanını kaybeden iş gücü piyasasındaki temel darlığın, ekonomiyi nasıl kısıtladığını gösteriyor. Ayrıca ekonomi resesyona doğru kayarken gerçek bir yavaşlamanın ilk ipucunu da içeriyor: İşsizlik yardımı talep edenlerin sayısı 30.000’in üzerinde artarak Şubat 2021’den bu yana en büyük artışı gösterdi ve analistlerin 3.500 beklentisinin çok üzerinde gerçekleşti.

ONS’nin iş gücü piyasası raporundaki diğer tüm veriler Ekim ayına aitken başvuran kişi sayısı Kasım ayına ait bir veri.

Rakamlar; İngiltere’deki demir yolu sendikalarının, ülke genelinde daha yüksek ücret için kamu hizmetlerinde ön saflarda çalışanların çoğunu kapsayan bir grev dalgası başlatmaya hazırlandığı bir günde geldi. Ayrıca ekonominin halihazırda daraldığını gösteren bir dizi veriye rağmen faizleri daha da artırma baskısı altında olacak olan İngiltere Merkez Bankası toplantısından sadece iki gün önce açıklanmış oldu.

RMT demir yolu işçileri sendikası, Pazartesi günü yaptığı oylamada, düşük maaşlı personel için daha fazla olmak üzere iki yılda %9’luk bir ücret teklifini reddederken Royal College of Nursing, Perşembe ve 20 Aralık olmak üzere iki günlük grev planladı. Yılın son haftası boyunca grev yapacak olan sınır görevlileri, tatil döneminde İngiltere havalimanlarında ciddi aksaklıklara yol açabilir.

Kamu ve özel sektör ücret anlaşmaları arasındaki derin uçurum Ekim ayında da devam etti; özel sektör ücretleri yıllık %6,9 ve kamu sektörü ücretleri %2,7 oranında arttı. ONS, hükümetin izin programının sona ermesinin ardından geçen yıl eğlence ve konaklama sektörünün istihdamı artırmada diğer sektörlere göre daha yavaş kalmasından dolayı özel sektöreki ücret artışının, pandemi nedeniyle hâlâ yukarı yönlü bir sapmaya uğramış olabileceğini belirtti.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir