Öyle görünüyor ki Türk kripto para yasası başka bahara kaldı. Yakın zamana kadar yasa tasarısının hazırlandığı ve kanunlaşması için sürecin başlatılacağı belirtilen kripto para düzenlemesinin genel seçimlerden sonraya ertelendiği iddia ediliyor. Ayrıntılar için Coinmühendisi.com okumaya devam ediniz.
Türk kripto para yasa tasarısı rafa mı kaldırılıyor?
Kripto benimsenmesinin artması ve kullanım alanlarının genişlemesiyle birlikte ülkeler merkeziyetsiz ve denetimsiz bir ekosistem olan kripto para piyasasını düzenleme gereği duyuyorlar. Hatırlanacağı üzere, Çin gibi bazı ülkeler kripto para kullanımı dahil tamamen yasaklamayı seçerken, El Salvador Bitcoin’i yasal para olarak kabul etti. Önemli bir kripto topluluğuna ev sahipliği yapan Türkiye ise bu alanı düzenlemeyi tercih etmiş ve bu alanda tanınmış bazı simaların da görüşüne başvurarak, bir yasa tasarısı hazırlanmıştı.
Coinmühendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere AK Parti Grup Başkanvekili Mustafa Elitaş, TBMM’de Binance Türkiye yetkilileriyle bir görüşme gerçekleştirmişti. “Yapmak istediğimiz yasaklayıcı değil, düzenleyici bir yasal çerçeveyi ortaya çıkarmak” diyen Mustafa Elitaş, amaçlarının, burada yatırım yapmak isteyen, belli bir birikimini kripto varlıklarda değerlendirmeye çalışan insanların mağdur edilmesini önleyici bir yasal düzenleme yapmak olduğunu belirtmişti.
Mustafa Elitaş, taslağın önce Hazine ve Maliye Bakanlığı, arkasından Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu ve Sermaye Piyasası Kurulu gibi kuruluşlarla paylaşıp, net hale getirileceğini ve akabinde kanun haline getirmeye çalışacağını ifade etmiş şu açıklamayı yapmıştı:
Var olan taslağı birkaç kurum çalışmış. Var olan taslağın kanun olarak görülmesini doğru bulmuyoruz. Son sözü, son şeklini TBMM verecek. Çünkü biz zaten ortaya bir taslak koymak için paydaşlarla görüşüyoruz.
Bahsedilen yasa tasarısı kamuoyuna açıklanmamış olmamakla birlikte, haberlerimizde de yer verdiğimiz bazı bilgilerin dışarıya sızmış ve bazı eleştiriler almıştı. Şimdi ise Cumhuriyet Gazetesi’nden Sercan Çalbak’ın TBMM kaynaklarından edindiğini belirttiği bilgilere göre taslak geri çekildi ve taslağın TBMM işleyişi çerçevesinde önümüzdeki yasama yılından önce gündeme alınması mümkün görünmüyor. Ayrıca, Sercan Çalbak, Ankara’dan edindiği genel izlenimin, yasanın çıkmasının tamamen ertelendiği ve seçim sonrasına bırakılacağı yönünde olduğunu belirtiyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.