Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$61.926
% 1.24
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 61.926
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Hindistan’da TEFE, Ekim ayında 19 ayın en düşük seviyesine indi

Yazar – Ambar Warrick

Investing.com – Hindistan’da toptan eşya enflasyonu, Pazartesi günü açıklanan verilere göre Ekim ayında beklenenden daha fazla düşerek son 19 ayın en düşük seviyesine gerilerken yakıt fiyatlarındaki büyük düşüş, enflasyondaki bu gerilemeye en büyük katkıyı sağladı.

Hindistan Ekonomi Danışmanı Ofisinin verilerine göre üreticilerin karşılaştığı fiyat enflasyonunu ölçen toptan eşya fiyat endeksi (TEFE) Ekim ayında %8,39 arttı.

Bu oran, %8,70’lik büyüme beklentisinin altında ve geçen ayki %10,70 puanın çok altında gerçekleşerek Hindistan’da TEFE enflasyonunun, 19 ay sonra ilk kez tek haneli rakamlara indiğine işaret etti.

Ekim ayında akaryakıt fiyat enflasyonu %32,6 puandan %23,17’ye gerileyerek TEFE’deki genel düşüşe en büyük katkıyı sağlayan unsur oldu. Çin’de talebin yavaşlayacağı endişesiyle küresel petrol fiyatlarının düşmesi, Hintli akaryakıt ithalatçıları için daha iyi seviyeler anlamına geldi.

Ayrıca gıda enflasyonu, ülkedeki gıda sıkıntısının iyileşmesiyle %11,03 olan bir önceki aya göre Ekim ayında %8,33’e geriledi.

Pazartesi günkü okuma, günün ilerleyen saatlerinde açıklanacak olan Tüketici Fiyat Endeksinde (TÜFE) de benzer bir düşüşün habercisi olabilir. Aynı zamanda Hnidistan Merkez Bankası tarafından son dönemde alınan parasal sıkılaştırma önlemlerinin meyvelerini vermeye başladığını da gösteriyor.

Hindistan’da enflasyon bu yıl ciddi şekilde yükselerek ülkenin en büyük ihracat kaynağı olan petrol fiyatlarındaki artışların, yerel fiyat baskılarını beslemesiyle ekonomi üzerinde baskı yarattı.

Bu durum, merkez bankası tarafından yapılan bir dizi keskin faiz artışını teşvik etti ve bu da ekonomiye ek baskı oluşturdu. Banka, enflasyonun artan baskısını gerekçe göstererek yıl için ekonomik büyüme tahminini bir nebze düşürdü.

Ancak Pazartesi günkü veriler, enflasyonda beklenenden daha büyük bir düşüş yaşanmasından dolayı merkez bankasının yakın vadede daha az şahin bir tutum benimseyebileceğine işaret ediyor.

Bu beklenti, rupinin Pazartesi günü %0,8 değer kaybetmesine yol açtı.

Rupi, ABD’nin artan faiz oranları ve artan petrol fiyatlarının etkisiyle bu yıl rekor üstüne rekor seviyelere düştü.

Ancak Uluslararası Para Fonuna (IMF) göre Hindistan’ın bu yıl hâlâ en iyi performans gösteren ekonomiler arasında yer alması bekleniyor. Ekonominin temel itici gücü olan özel tüketim, enflasyonist rüzgarlara rağmen bu yıl değişmedi.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir