Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$62.986
% 1.90
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 62.986
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Hindistan Merkez Bankası dijital para birimi için test çalışmalarına başladı

Hindistan Merkez bankası (RBI), 1 Kasım itibarıyla merkez bankası dijital para birimi için pilot programın başladığını duyurdu.

Merkez Bankası, 9 bankanın katılımıyla sürdüreceği pilot programda dijital para biriminin devlet tahvillerinin ikincil piyasa işlemlerinin gerçekleştirilmesinde kullanılacağı duyuruldu. Bu yolla banka işlem maliyetlerini azaltmayı hedefliyor.

Bunun yanında RBI, e-rupinin önümüzdeki günlerde belirlenen bölgelerde bireysel kullanım testlerinin de gerçekleşeceğini duyurdu. Pilot uygulamaya katılacak bankalar ise State Bank of India, Bank of Baroda, Union Bank of India, HDFC Bank, ICICI Bank, Kotak Mahindra Bank, Yes Bank, IDFC First Bank ve HSBC olarak açıklandı.

İlk etapta bankalar arası işlemleri kolaylaştırmak ve işlem maliyetlerini azaltmak için kullanılması planlanan dijital rupinin önümüzdeki dönemlerde toptan satış işlemleri ve sınır ötesi ödemelerde kullanılmasının planladığı açıkladı. Bu gelişmeden önce RBI, merkez bankası dijital para biriminin avantajları ve dezavantajlarını içeren bir rapor yayımlamıştı. Bu raporun ardından RBI’ın dijital rupi yolunda önemli bir adım attığı görülüyor.

Geçtiğimiz aylarda ülkede kripto para birimlerini düzenleme konusunda çaba sarfeden Hindistan, devlet kurumlarının fikir birliğine ulaşamamasından dolayı bu konuda ilerleme sağlayamadı. Diğer ülke merkez bankaları gibi RBI da kripto para birimlerine karşı olumsuz tavrını koruyor. Gelinen noktada ise merkezi bir dijital para birimi ihraç ederek bu sistemden kendi kontrolü altında faydalanmak isteyen Hindistan’ın dijital para birimi çalışmalarına hız verdiği görülüyor.

CBDC çalışmaları hızla devam ediyor

Yapılan son araştıramalara göre dünya çapında 105 ülke merkez bankası dijital para birimi (CBDC) çalışmalarını sürdürüyor. Bu ülkeler arasında Çin, dijital yuanın ülke çapında kullanılmasına başlayarak CBDC alanında lider ülke konumunda. Ancak ABD, henüz bir dijital dolar konusunda net bir karar vermiş değil. Öyle ki ABD senatörler, hâlâ doların dijital formunun faydalı olabileceği konusunda ikna olmuş değil.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir