Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.667
% 2.37
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.667
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Hindistan Maliye Bakanı’ndan kripto para açıklaması: Yasak geliyor mu?

Investing.com – Geride bıraktığımız haftada Hindistan, kripto para konulu gelişmelerde manşetteydi. Dünyanın en kalabalık 2. ülkesinde kripto paralarla ilgili düzenlemeler gündeme gelirken söylentiler ülkede kripto paraların yasaklanacağı yöndeydi. Hatta Hindistan hükümetinin bu konuda bir yasa taslağı hazırladığı haberleriyle geçen hafta başında ülkede kripto para fiyatları yüzde 20’ye yakın düşüşler görmüştü.

Bugün Hindistan Maliye Bakanı Nirmala Sitharaman, söylentilere son verecek özel bir açıklama yaptı. Yapılan açıklama kripto topluluğu için olumlu sayılabilecek türdendi.

Hindistan Maliye Bakanı, açıklamasında ülkede kripto paraların yasaklanması ya da ticaretinin engellenmesine yönelik herhangi bir açıklama yapmazken Bitcoin’in yasal bir para birimi olarak kabul edilmesinin söz konusu olmadığını da vurguladı. Yapılan bu açıklama, kripto paralarla ödeme yapılmasının yasak olduğu ancak kripto para ticaretinde bir sorun olmadığına dair haberleri doğrulamış oldu.

Hindistan Maliye Bakanı’ndan yasaklamayla ilgili bir söylem gelmedi

Son günlerde Hindistan kripto para piyasasında tansiyon oldukça yükselmişti. Bu durum ayrıca diğer olumsuz haberlerin eşliğinde küresel kripto piyasalarını da etkileyen bir gelişme oldu. Ancak son yapılan açıklamanın ardından Hint kripto para piyasalarının rahat bir nefes alabileceği söylenebilir zira yapılan açıklamada bilinenlerin aksine bir yasak haberinden bahsedilmedi.

Hindistan Maliye Bakanı’nın geçmiş yorumlarına bakıldığında kripto endüstrisinin gelecek vadeden bir teknolojiye sahip olduğunu dolaylı yoldan kabul ettiği görülebilir. Daha önce hükümetin kripto paralara karşı temkinli yaklaşması gerektiğini dile getirirken geleceğe dönük önemli teknolojik gelişmeleri engellemenin riskli olabileceğini iddia etmişti.

Açıklamalara rağmen ülkede belirsizlik devam ediyor

Hindistan’da endişenin kaynağı ise bu kış döneminde değerlendirilecek olan 26 yasa tasarısından biri olan 2021 dijital para birimi yasa taslağından kaynaklanıyor. Sızdırılan bilgilere göre bu yasa taslağı özel kripto varlıkların kullanımını yasaklamayı amaçlıyor. Aynı zamanda ülkenin merkez bankasına bağlı gibi dijital para biriminin çerçevesini oluşturmak için bazı temellerin atılmasını içeriyor.

Hindistan, dünyanın en kalabalık ikinci ülkesi olması yanında kripto para ticaretinde önemli bir paya sahip. Bu yüzden sektör takipçileri, ülkede kripto paralarla ilgili gelişmeleri yakından izliyor. Bunun yanı sıra ülkede düzenlemeler ile ilgili atılacak somut bir adım, düzenleme çalışmalarını sürdüren diğer ülkeler için bir örnek teşkil edebilecek. Bu açıdan bakıldığında da bir düzenleme zinciri oluşturabilme olasılığından dolayı da ülkede alınacak kararlar yakından takip ediliyor.

Hindistan’da 15-20 milyon arası kripto kullanıcısı olduğu düşünülüyor. Bu kripto yatırımcılarının ticaret hacminin ise 5,4 milyar dolar olduğu tahmin ediliyor ve ülkede hızla büyüyen bir kripto ticaret faaliyeti bulunuyor. Bu açıdan bakıldığında da kripto düzenlemeleri ilgili çalışmalara daha çok önem verildiği düşünülüyor.

Hindistan Merkez Bankası (RBI) ise kripto paralara mesafeli yaklaşımıyla dikkat çeken bir kurum. Merkez bankası, geçmiş dönemde bankaların kripto para borsaları ve kullanıcılarıyla faaliyetlerini sonlandırmaya çağırmıştı. Ancak 2020 yılında Hindistan Yüksek Mahkemesi, kripto işlemlerinin yasaklandığı bu kararın bozulmasın yönelik bir karar verdi.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version