Hedera nedir? Hedera (HBAR), kurumsal işletmeler ve bireysel kullanıcıların merkeziyetsiz uygulamalar (dApp’ler) üretmesine imkân tanıyan kamuya açık bir Blockchain ağıdır. Bu makalede Hedera nedir, ne sunar, HBAR coin nedir, nasıl alınır, ne için kullanılır gibi sık sorulan soruların yanıtlarına erişebilirsiniz. coinmuhendisi.com olarak, sizin için derledik. Gelin projeyi birlikte inceleyelim.
Hedera nedir?
2019 yılının eylül ayında piyasaya sürülen Hedera, herkesin blok zinciri temelli merkeziyetsiz uygulamalar oluşturmasına olanak tanıyan bir Blockchain projesidir. Proje, kamuya açık bir blok zinciri ağı olarak çalışır ve HBAR coin isimli yerel bir kripto para birimine sahiptir. Kendini “internetin güven katmanı” olarak tanımlayan proje, dApp geliştirme alanında düşük performans sunan blok zincirlerinin karşılaştığı sorunları çözmeyi hedeflemektedir.
Proje, yukarıda bahsedilen sorunları çözmek amacıyla geleneksel blok zinciri teknolojisi yerine, Hashgraph olarak adlandırılan yeni bir dağıtık defter kullanır. Hashgraph teknolojisi, ağa yüksek hız sunmasının yanında, kullanıcılara düşük maliyetler sunar. Ağ içerisinde gerçekleştirilen işlemler; 0,0001 dolar gibi cüzi bir işlem ücretiyle 5 saniyeden kısa bir süre içerisinde gerçekleşir. Bunun yanında ağ, saniyede 10 binin üzerinde işlemi yerine getirebilmektedir.
Hedera ağı, dApp geliştiriciliği konusunda yeni bireysel kullanıcılar dahil herkesin dApp oluşturabileceği platform yaratmayı amaçlar. Bunun için platform, dApp geliştiricilerine akıllı sözleşme araçları sunar. Bunun yanında kullanıcılar, ağ üzerinde oldukça basit şekilde token ve NFT basabilir. dApp ve token geliştirme ürünlerine ek olarak proje, veri değişim protokolü ve merkeziyetsiz veri depolama gibi ürünler de sunmaktadır.
HBAR coin nedir? Ne için kullanılır?
İlk token arzı (ICO) 2018 yılının yazında gerçekleştirilen HBAR coin, Hedera blok zincirinin yerel kripto para birimidir. Altcoin’in maksimum arzı, 50 milyar adet ile sınırlandırılmıştır. Yatırımcılar arasında popüler altcoinlerden biri olan HBAR’ın, ağ içerisinde iki temel rolü bulunur. İlk olarak HBAR coin, blok zincirinin sunduğu akıllı sözleşme, dosya depolama gibi işlemler için yakıt görevi görmektedir. İkinci olarak ise HBAR, staking amacıyla kullanılmaktadır.
Bu, kullanıcıların platformun bütünlüğünü korumak amacıyla varlıklarını stake edebileceği anlamına gelir. Varlıklarını belirli bir vadeyle platforma kilitleyen kullanıcılar, vade sonunda ek HBAR ödülleri alarak pasif gelir elde edebilir. Yazının yazıldığı sırada HBAR coin, 3,92 milyar dolar civarında bir piyasa değerine sahipti ve en büyük 35. kripto para birimi konumundaydı. Buna ek olarak, altcoin’in maksimum arzının %39’una denk gelen 19,5 milyar adet HBAR dolaşımda bulunuyordu.
HBAR coin nasıl alınır?
HBAR coin, işlem hacmi geniş birçok kripto para borsası tarafından desteklenmektedir. Altcoin’i listeleyen borsalar arasında Binance, OKX, Crypto.com, KuCoin ve Bybit bulunur. Hedera projesiyle ilgilenen yatırımcılar, bu borsalardan birine üye olup cüzdanlarına para yatırarak altcoin’i satın alabilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.