Kriptolar:
29536
Bitcoin:
$63.582
% 2.86
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.64
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 5.56
Korku & Açgözlülük:
48 / 100
Bitcoin:
$ 63.582
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Haftaya Altın İçin Bu Gelişme ve Seviyelere Dikkat!

Altın, önceki haftanın kazanımlarının üzerine çıkmayı başardı ve 1.970 doların üzerinde bir ayın en yüksek haftalık kapanışını kaydetti. Piyasa analisti Eren Sengezer’e göre sarı metal, haftanın büyük bölümünde artan ABD Hazine tahvil faizlerini görmezden geldi ve enflasyondan korunma ve güvenli liman olarak talep bulmaya devam etti. Analist, altının aşırı alıma geçmeden önce rallisini 2.000 dolara kadar uzatabileceğini belirtiyor.

Geçen hafta piyasalarda neler oldu?

Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere altın, haftaya sağlam bir şekilde başladı ancak Pazartesi günü 1.970 dolara kadar yükseldikten sonra günlük kazançlarının büyük bir kısmını sildi.

Analiste göre Salı günü risk duyarlılığında görülen olumsuz değişim, sarı metale destek sağladı. Rusya ve Ukrayna’nın bir barış anlaşmasına varmasına ilişkin umutların sönmesi, Çin’de devam eden Covid-19 ile ilgili karantinalar ve enflasyon korkuları yatırımcıları sığınmaya zorladı. Olumsuz piyasa havasını yansıtan ABD’de önemli hisse senedi endeksleri ağır kayıplar yaşadı.

ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) ile ölçülen enflasyonun, Şubat ayındaki %7,9’dan Mart ayında yıllık bazda %8,5’lik yeni bir çok on yılın en yüksek seviyesine yükseldiğini bildirdi. Aynı dönemde Çekirdek TÜFE %6,4’ten %6,5’e yükseldi. Analist, Çarşamba günü doları çevreleyen geniş tabanlı satış baskısının, altının rallisini aylık 1.981 dolara yükseltmesine izin verdiğini kaydediyor.

Perşembe günü, artan ABD T-tahvil faizleri ve yenilenen doların gücü altının haftalık kazançlarını sınırladı. Nisan ayı politika toplantısının ardından Avrupa Merkez Bankası (ECB), politika ayarlarını değiştirmediğini açıkladı. ECB, üçüncü çeyrekte QE’yi tamamlamadan önce Varlık Satın Alma Programı (APP) kapsamındaki net varlık alımlarını Haziran ayında 20 milyar Euro’ya düşürme planına bağlı kalmaya karar verdi.

Altın Perşembe günkü dolar rallisi sırasında 1.960 dolara kadar düşmesine rağmen, günlük düşüşünün neredeyse tamamını geri aldı ve haftayı 1.970 doların üzerinde kapattı. Bu arada analiste göre, XAU/EUR haftalık bazda yaklaşık %2 yükseldi ve değerli metalin artan ABD faizleri karşısında dirençli kalmasına yardımcı oldu.

Gelecek haftanın gündeminde neler olacak?

Çin, ilk çeyrekte yıllık %4,4 büyüme göstermesi beklenen Gayri Safi Yurtiçi Hasıla’yı (GSYİH) Pazartesi günü açıklayacak. Analist, tahminlerden daha zayıf bir GSYİH verisinin, haftanın başında piyasaların riskten kaçınmasına ve altının talep bulmasına yardımcı olabileceğini belirtiyor.

Çarşamba günü, Fed Bej Defterini yayınlayacak ve yatırımcılar fiyat baskılarını çevreleyen ayrıntılara çok dikkat edecekler. Cuma günü, S&P Global’in ABD için Nisan İmalat ve Hizmet PMI ön raporları yeni katalizörler için incelenecek. Manşet PMI rakamlarının, özel sektördeki ticari faaliyetin Nisan ayı başlarında etkileyici bir hızla genişlemeye devam ettiğini doğrulaması bekleniyor. Analiste göre bu raporlar aktivitede önemli bir ivme kaybına işaret etmedikçe, dolar ana rakipleri karşısında yerini koruyabilir.

Perşembe günü, FOMC Başkanı Jerome Powell, Uluslararası Para Fonu tarafından düzenlenen bir etkinlikte küresel ekonomi hakkında konuşacak. CME Group FedWatch Tool, piyasaların, geçen haftaki %55’e kıyasla, Mayıs ve Haziran aylarında arka arkaya 50 baz puanlık Fed faiz artırımlarının yaklaşık %70 olasılıkla fiyatlandığını gösteriyor. Haziran ayına kadar toplam 100 baz puanlık artış ihtimalindeki bu %15’lik artışa rağmen, 10 yıllık ABD tahvil faizi haftalık bazda %4 arttı. Analist, bu durumu şu şekilde değerlendiriyor:

Bu gelişme, Fed’in agresif sıkılaştırma görünümünün şu anda büyük ölçüde fiyatlandığını ve ABD faizlerinin yakın vadede daha yüksek seviyelere çıkmasının zor olacağını gösteriyor. Böyle bir senaryoda altın yükselmeye devam edebilir.

Altın teknik analizi

Altının, son beş işlem gününü 20 günlük SMA’nın üzerinde kapattığını hatırlatan analist, günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesinin 60’a yakın seyrettiğini ve boğaların altının fiyat hareketini kontrol etmeye devam ettiğini doğruladığını belirtiyor. Analist, şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:

Artan yönde, 1.990 dolar ilk direnç olarak hizalanıyor. Bu seviyenin üzerinde bir günlük kapanışla altın, 2.000 dolar (psikolojik seviye) ve 2.010 doları (10 Mart’ın yükseği) hedefleyebilir. 1.950 dolar önemli bir destek oluşturuyor. Bu seviyenin dirence dönüşmesi durumunda, 1.930 dolar (50 günlük SMA) ve 1.920 dolar (Fibonacci %50 geri çekilmesi) yönünde daha derin bir aşağı yönlü düzeltme görülebilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir