Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.754
% 2.00
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.754
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Haftalık Altın ve Bitcoin İçin Ekonomik ve Finansal Yorumlar!

Altın fiyatı, geçtiğimiz hafta %1,32 kayıpla üst üste beşinci haftayı negatif bölgede tamamladı. Kripto piyasası ise Bitcoin önderliğinde yeni bir toparlanma hamlesi yaptı. Özellikle lider altcoin Ethereum haftalık bazda yaklaşık %15 artışla yatırımcılarını sevindirdi. Önümüzdeki haftalarda altın ve kripto para fiyatlarını etkileyecek gelişmeleri okuyucularımız derledik.

Altın ve kripto piyasası FOMC’dan çıkacak faiz kararını bekliyor

Coinmuhendisi.com’dan takip ettiğiniz üzere, geçen hafta dolar endeksi 20 yılın zirvesine çıktı. Spot altın fiyatı ise bir yılın en düşük seviyesine geriledi. Uluslararası spot piyasada, değerli metal Cuma seansını gün içi en düşük seviye olan 1.697 doları gördü. Daha sonra toparlandı ve 1.706 dolar seviyelerinde kapattı. Kripto piyasasında ise bahar havası vardı. Bitcoin, 21 bin doların üzerine çıkarken, Ethereum %15’lik ralliyle 1.300 doları aştı.

Bununla birlikte Fed’in önümüzdeki toplantıda faiz artırımı beklentisi, altın ve kripto paralar üzerinde baskı oluşturuyor. Durgunluk korkusu ise, güvenli liman olan altına olan talebi azalttı. Hem fiziksel hem de elektronik altına olan talep düştü. Ayrıca analistler, dolar endeksinin 20 yılın en yüksek seviyesi olan 109,30’dan keskin bir düzeltme yapmasına kadar trendin birkaç seans daha devam etmesini bekliyor.

Kısa vadede altın fiyatını etkileyecek en önemli faktörler

Dolar endeksi (DXY): Altın fiyatları için kilit unsur

Religare Broking Ltd.’de Emtia ve Para Birimi Araştırması Başkan Yardımcısı Sugandha Sachdeva, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altın fiyatlarını yakın vadede dikte edebilecek en önemli unsur, yukarı yönlü muhteşem bir tek yönlü hareket halinde olan DXY hareketi olacaktır. DXY’deki herhangi bir soğuma, altın fiyatlarında bir miktar rahatlamaya yol açacaktır. Tam tersine, 109,50 seviyesinin üzerinde sürdürülebilir bir artış, altın fiyatları üzerinde daha fazla baskı anlamına gelecektir.

ECB toplantısı: Önümüzdeki haftanın kilit olaylarından

Sugandha Sachdeva’ya göre, piyasalar, enflasyon beklentilerini aşan endişeler göz önüne alındığında, ECB’nin 2011’den bu yana ilk kez faiz oranlarını artırmasının beklendiği, önümüzdeki hafta için sıralanan kilit olay olan ECB politika kararına odaklanacak. Sachdeva, devamla şu açıklamayı yapıyor:

Bununla birlikte, Euro Bölgesi, büyüme görünümünde aşağı yönlü bir revizyona yol açan akut bir enerji kriziyle karşı karşıya. ECB’nin nasıl bir denge kuracağını göreceğiz.

ABD imalat ve hizmet PMI verileri: Ana metalleri etkileyecek

Piyasalar, bu tetikleyicinin altın fiyatındaki oynaklığı sabit tutmasını bekliyor. Baz metaller üzerinde doğrudan etkisi olması mümkün. Anca, bugünlerde sarı metal için ana tetikleyici olan dolar endeksini etkileyecek. IIFL Securities Araştırma Başkan Yardımcısı Anuj Gupta, şu yorumu yapıyor:

ABD imalat ve hizmet PMI verileri esas olarak ana metalleri etkileyecek. Ancak herhangi bir olumlu açıklamanın bugünlerde altın fiyat hareketinin ana diktatörü olan dolar endeksini artırması bekleniyor. Bu nedenle, altın yatırımcılarının ve traderlarının buna dikkat etmeleri gerekiyor.

Çin krizi: Talepteki gevşeme sarı metali olumsuz etkileyecek

Çin’deki Evergrande krizi, ejderha ulusunun emlak sektöründe büyük bir boyut kazandı. Şimdi ise Çin’de artan Covid vakaları ve yavaşlayan talep sonrası altın fiyatlarına da yansıyacak. IIFL Securities’den Anuj Gupta, şunları söylüyor:

Çin en büyük ham petrol ve altın ithalatçısı. Talepteki gevşeme sarı metali olumsuz etkileyecek.

Haftalık ekonomik ve finansal yorumlar

Welss Fargo araştırma ekibi, ekonomik ve finansal gelişmelerin, piyasalara etkilerini yorumluyor.

ABD: Bu parti hızla dağılıyor

Yavaşlama sinyalleri sektörler arasında yanıp sönmeye başlıyor. İş dünyası ve tüketici duyarlılığı azaldı. Gerçek tüketici harcamaları zayıfladı. Konut faaliyetleri durdu. Buna karşılık olarak iş yatırımları vites küçültüyor. Öte yandan, güçlü istihdam artışı ve sağlam gayri safi yurtiçi gelir, henüz deliğe girmediğimizi gösteriyor.

Uluslararası: Bank of Canada büyük bir artış yaptı

Birleşik Krallık GSYİH Mayıs ayında bir artış kaydetti. Ancak özellikle tüketici sektörü ile ilgili olarak ekonomideki bazı çatlaklar kendini göstermeye başlıyor. G10’da başka bir yerde, Kanada Merkez Bankası Temmuz ayındaki para politikası toplantısında 100 baz puanlık süper bir artış gerçekleştirdi. Banka, politika faizini %2,50’ye getirdi ve daha fazla faiz artırımının sinyalini verdi.

Faiz izleme: Varlık enflasyonu zaten azaltılıyor

Federal Rezerv, Eylül ayındaki düşüşün hızını artırarak, Hazine ve ipoteğe dayalı menkul kıymetlerin (MBS) bilançosunda bulunan varlıklarını azaltmaya devam ediyor. Ancak, ipotek refinansmanını azaltan yükselen faiz oranları karşısında MBS portföyünün azaltılması zor olabilir. Ayrıca, Fed’in bilançosu küçülürken, sonbaharda likidite sorunları da takipte olacak.

Haftanın konusu: Bej Kitap

Bu hafta, Fed Temmuz toplantısı için Bej Kitap‘ı yayımladı. Bölgesel bankalar ülke genelinde görülen durumları şu şekilde tanımlıyor: yavaşlayan büyüme, enflasyon korkuları ve hatta bazı durgunluk riskleri.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir