Altın haftanın başında keskin bir düşüş yaşadı ve 1.850 dolar ile Şubat ortasından bu yana en zayıf seviyesine dokundu. Sarı metal haftanın ikinci yarısında toparlanmayı başarsa da, geniş tabanlı dolar gücü altının iki haftalık kayıp serisini sonlandırmasına izin vermedi. Piyasa analisti Eren Sengezer, gelecek haftanın önemli ABD enflasyon verileri öncesinde altının, her iki yönde de belirleyici bir hamle yapmakta zorlanabileceğini belirtiyor. Analistin teknik altın tahmini ve piyasa yorumlarını okuyucularımız için hazırladık.
Geçen haftanın gündeminde altın için önemli olan neler vardı?
Riskten kaçınan piyasa atmosferi Pazartesi günü doları destekledi ve ABD Dolar Endeksi (DXY), önceki Cuma yaşadığı kayıpları sildi. Çin PMI verileri, özel sektördeki aktivitenin Nisan ayında daralmaya devam ettiğini ortaya koydu. ABD’den gelen veriler, imalat sektörünün Nisan ayında beklenenden daha yumuşak bir hızda büyüdüğünü gösterdi, ancak bunun doların değerlemesi üzerinde çok az etkisi oldu ya da hiç etkisi olmadı.
ABD Merkez Bankası’nın politika duyuruları öncesinde, piyasalar Salı günü nispeten sakin kaldı ve Pazartesi günü yaklaşık %2 kaybettikten sonra altın 1.900 doların altında dar bir aralıkta dalgalandı. Çarşamba günü, Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verildiği üzere FOMC politika faizini beklendiği gibi 50 baz puan artırarak %0,75-1,00 aralığına çekti. Fed ayrıca, aylık ikinci turda 47,5 milyar dolarlık üst sınırdan başlayarak ve üç ay sonra aylık 95 milyar dolara yükselen bilançoyu 1 Haziran’da kırpmaya başlayacağını açıkladı. Uzmanlar, ABD merkez bankasının Haziran ayından itibaren varlıklarını 95 milyar dolar azaltmasını bekliyorlardı.
Gösterge 10 yıllık ABD Hazine tahvil getirisi, Fed olayından sonra güneye dönerken, dolar güçlü satış baskısı altına girdi ve altında belirleyici bir toparlanmanın kapısını açtı. Perşembe günü Asya işlem saatlerinde dolar satışlarının hızlanmasıyla altın beş günün en yüksek seviyesi olan 1.909 dolara tırmandı ancak günü 1.877 dolardan negatif bölgede kapattı.
İngiltere Merkez Bankası (BOE) Mayıs ayında dördüncü kez politika faizini 25 baz puan artırdı, ancak politika açıklamasında, İngiltere ekonomisinin 2022’de enflasyonun %10’un üzerine çıkmasıyla resesyona girmesinin beklendiğini kaydetti. BOE’nin resesyon uyarısı, yatırımcılara, önceliğini enflasyonu ehlileştirmeden büyümeyi teşvik etmeye kaydırması gerekmeden önce, Fed’in politikasını BOE ve ECB’den daha agresif bir hızda sıkılaştırmaya devam edebileceği gerçeğini hatırlattı. Buna karşılık, dolar yükseliş momentumunu yeniden kazandı ve altını güneye dönmeye zorladı.
ABD istihdam raporu Cuma günü, Tarım Dışı İstihdamın Nisan ayında 391.000 olan piyasa beklentisine kıyasla 428.000 arttığını ortaya koydu. Verinin altında yatan detaylar, İşgücüne Katılım Oranının Mart’taki %62,4’ten %62,2’ye düştüğünü ve Ortalama Saatlik Kazanç ile ölçülen yıllık ücret enflasyonunun neredeyse değişmeyerek %5,5’te kaldığını gösterdi. Sıkı işgücü piyasası koşullarını teyit eden bu rakamlarla birlikte, 10 yıllık ABD T-tahvil faizi %3,1’in üzerinde Kasım 2018’den bu yana en güçlü seviyesine tırmandı ve hafta sonu öncesinde altının toparlanma ivmesini kaybetmesine neden oldu.
Gelecek haftanın gündeminde altın için önemli neler var?
Çin, Nisan ayı uluslararası ticaret rakamlarını Pazartesi günü açıklayacak. Verilerin koronavirüsle ilgili kısıtlamaların ticaret dengesi üzerindeki olumsuz etkisini göstermesi durumunda analiste göre, risk duyarlılığındaki olumsuz değişim doların talep bulmasına yardımcı olabilir ve altının yeni haftaya kötü başlamasına neden olabilir.
Çarşamba günü, ABD Çalışma İstatistikleri Bürosu, Nisan Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) verilerini yayınlayacak. Yıllık bazda TÜFE’nin Mart’taki %8,5’ten %8,4’e düşmesi bekleniyor. Değişken gıda ve enerji fiyatlarını hariç tutan Çekirdek TÜFE’nin %6,5’ten %6’ya keskin bir düşüş göstereceği tahmin ediliyor.
FOMC Başkanı Powell 75 baz puanlık faiz artışlarına karşı geri adım atmış olsa da, CME Group FedWatch Aracı, piyasaların Haziran ayında 75 baz puanlık bir artış için %87 olasılıkla hala fiyatlandığını gösteriyor. Analist, TÜFE rakamları, enflasyonun Mart ayında zirve yapmış olabileceği görüşünü teyit ederse, yatırımcılar Fed’in Haziran ayındaki oran kararını yeniden değerlendirirken doların yeniden satış baskısı ile karşı karşıya kalabileceğini belirtiyor ve altın tahmini için şunları söylüyor:
Böyle bir senaryoda, ABD T-tahvil faizlerinin düşmesi ve altının yükselmesine neden olması muhtemel. Öte yandan, TÜFE verilerinin yukarı yönlü sürpriz yapması durumunda, piyasalar Haziran ayında 75 baz puanlık bir artış görünümüne bağlı kalabilir.
Bu arada, yatırımcılar Fed konuşmalarına ve Çin’deki karantina ve Rusya-Ukrayna ihtilafına ilişkin yeni gelişmelere yakından dikkat edecekler. Analiste göre, Çin’deki Covid-19 kısıtlamalarının gevşetilmesi, sarı metalin talep görünümünü iyileştirmede ivme kazanmasına yardımcı olabilir ve bunun tersi de geçerli.
Teknik altın tahmini ve altın duygu anketi
Analiste göre, teknik görünüm, haftanın ikinci yarısında görülen mütevazı toparlanmaya rağmen altının düşüş eğiliminin değişmediğini gösteriyor. Günlük grafikteki Göreceli Güç Endeksi (RSI) göstergesinin 50’nin altında kaldığını ve fiyatın şu anda 1.880 dolar civarında bulunan 100 günlük SMA’dan çekilmek için mücadele ettiğini belirten analist, şu teknik seviyelere dikkat çekiyor:
Altının destek olarak 1.880 doları kullanmaya başlaması durumunda, toparlanmasını 1.900 dolara kadar uzatabilir. Sadece ikinci seviyenin üzerinde bir günlük kapanış 1.920 dolar/1.930 dolar alanına doğru ek kazançlar için kapıyı açabilir. Aşağı yönde, kilit destek 1.860 dolarda oluşmuş gibi görünüyor. Bu seviyenin başarısız olması durumunda, altının 200 günlük SMA’yı 1.840 dolarda test etmesi muhtemel.
FXStreet Altın Tahmini Anketi, ankete katılan uzmanların neredeyse yarısının önümüzdeki hafta altının daha düşük olacağını tahmin ettiğini gösteriyor. Bununla birlikte, bir aylık görünüm, ortalama hedefin 1.925 dolarda olduğu bir boğa kaymasına işaret ediyor.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.