Kriptolar:
29723
Bitcoin:
$66.281
% 5.51
BTC Dominasyonu:
%54.5
% 0.58
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 5.93
Korku & Açgözlülük:
64 / 100
Bitcoin:
$ 66.281
BTC Dominasyonu:
% 54.5
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Gözler ABD enflasyonunda: Verinin dolara etkisi nasıl olur?

Investing.com – Piyasalar bugün TSİ 15.30’da açıklanacak ABD enflasyonunu bekliyor. Fed’in 2 Kasım’da yapacağı FOMC toplantısında 4. kez 75 baz puanlık faiz artışının netleşmesinde enflasyon oranı belirleyici olacak. Beklenti aylık %0,2 artışla yıllık enflasyonun %8,1 olması yönünde.

Öncü veriler neye işaret ediyor?

Dün açıklanan üretici enflasyonu Temmuz ve Ağustos’ta gerileme göstermesinin ardından Eylül’de aylık %0,4 oranında yükseliş yaşadı. Beklentilerin üzerinde artan ÜFE, yıllık bazda %8,5 olarak kaydedildi. Petroldeki düşüşe bağlı ulaşım, depolama gibi girdilerde gerileme olsa da talepteki artış son aydaki enflasyonun ana sebebi oldu.

Büyüme öncü göstergelerinden olan ISM imalat PMI 50,9’a gerileyerek Haziran 2020 sonrası en düşük seviyeyi gördü.

ISM İmalat dışı PMI, 56,9’dan 56,7’ye sınırlı gerileme göstererek beklenti üzerinde kaldı.

Tarım dışı istihdamda gerileme olsa da beklenenden iyi gelmesi ve işsizlik oranında gerileme olması sektörde korkulan derece bir soğumanın yaşanmadığını gösterdi.

ADP özel sektör istihdam da beklenenden iyi geldi.

Konut piyasasında durgunluk var. Satışların gerilemesinde kredi faizlerinin 16 yılın zirvesine çıkması etkili oluyor.

Enflasyon verisi Fed’i nasıl etkileyebilir?

Enflasyon oranı Fed’in %2 orta vade hedefinin çok üzerinde. Dün açıklanan toplantı tutanaklarında geri kalmanın bedelinin hızlı gitmekten daha ağır olacağına vurgu yapıldı. Ancak faiz artışlarının bir yerden sonra da azaltılması gerektiği noktasında da fikir birliği var.

Eylül’de enflasyonun %8’i koruması ve istihdam sektöründe henüz faiz artışlarına alan olduğunun düşünülmesi 2 Kasım’da Fed’in 75 baz puanlık faiz artırımı yapmasını destekleyebilir.

Beklentiler Kasım’daki 75 baz puanlık faiz artışının ardından Aralık’ta da 50 baz puanlık faiz artışı yapılarak yılın tamamlanması yönünde.

Dolarda son durum

Olumlu istihdam verisiyle yükselişe geçen dolar endeksi, enflasyon öncesi 113 üzerinde işlem görüyor. Enflasyonun beklentilerin üzerinde kalması Fed’in agresif davranacağı görüşünü destekleyeceği için dolarda yükseliş yaratabilir. 113,80 seviyesi gün içi önemli nokta olarak öne çıkıyor. Yıllık oranın %8’in altına inmesi durumunda ise beklentilerin yumuşaması olasılığı endekste gerileme yaratabilir. Bu yönde bir fiyatlamada 112,60 seviyesi gün içi gerilemede önemli seviye konumunda.

Yazar: Necdet Erginsoy

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir