Kriptolar:
32940
Bitcoin:
$94.589
% 2.54
BTC Dominasyonu:
%57.5
% 0.19
Piyasa Değeri:
$3.28 T
% 1.74
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 94.589
BTC Dominasyonu:
% 57.5
Piyasa Değeri:
$3.28 T

Genç Kripto Milyarderi Konuştu: Multimilyarder Nasıl Oldu?

FTX kripto borsası, yalnızca 2019’da kurulmuş olmasına rağmen şu anda 32 milyar dolar değerinde. Sam Bankman-Fried, FTX’i ‘berbat’ trade işlemlerinden rahatsız olduktan sonra kurdu. 29 yaşındaki kripto milyarderi, şirketin nasıl bu kadar hızlı büyüdüğünü ve kendisine 24 milyar dolardan fazla kazandırdığını açıklıyor. Biz de genç milyarderin paylaşımlarını Coinmühendisi.com okuyucuları için hazırladık.

Kripto milyarderi, FTX kripto borsasını nasıl kurdu?

Birçok insan kriptoda hızla zengin oldu. Ancak çok az kişi Sam Bankman-Fried’den daha hızlı zengin olmayı başardı. Forbes’a göre serveti 24,5 milyar dolar değerinde, ancak bu rakam düşük kalabilir. Sam Bankman-Fried verdiği bir demeçte, “Yazdıklarında doğru olduğunu düşünüyorum. Sanırım şu anda muhtemelen biraz daha yüksek” diyor.

Milyarderin servetinin temelinde, 2019’da ortaklaşa kurduğu ve şu anda dünyanın en büyük kripto para trade merkezlerinden biri olan FTX borsası var. Bahamalar merkezli borsa, SoftBank, Tiger Global ve Temasek gibi ünlü yatırım firmalarından 400 milyon dolar topladığı geçen ay, 32 milyar dolarlık bir değerlemeye ulaştı. FTX’in ABD bölümü ise 8 milyar dolar değerinde.

FTX borsası artık Twitter, borsa devi Nasdaq ve Alman Deutsche Bank’tan daha değerli. Üç yaşındaki bir şirket için fena değil. Kripto milyarderi, MIT’den fizik derecesi ile mezun oldu ve ardından 2014’te Wall Street trade firması Jane Street’te bir iş buldu. Üç yıl sonra, küresel piyasalarda fiyat farklılıklarından yararlanarak kısa sürede büyük paralar kazanan kripto trade şirketi Alameda Research’ü kurdu.

2018 yılına gelindiğinde, mevcut kripto borsalarının çok iyi olmadığının farkına varmıştı: Sorunluydular, güvensizlerdi ve neredeyse hiç müşteri desteği yoktu. Sam Bankman-Fried, “Bunlar şu anda gerçekten berbat ve bundan daha iyisini yapabiliriz dedim” açıklamasını yapıyor.

Sam Bankman-Fried ve MIT mezunu ve eski Google yazılım mühendisi olan kurucu ortağı Gary Wang, muhtemelen bir borsa oluşturmak için teknik bilgiye sahip olduklarını düşündüler. Anahtar soru şuydu: Müşterileri çekebilecekler mi? Bankman-Fried, “Yanıtlar muhtemelen hayır ile kesinlikle hayır arasında değişiyordu. En iyimser olan bendim, %20 gibi” diyor.

Ama yavaş yavaş müşteriler geldi. İnsanlar sosyal medyada yeni değişimi konuşmaya ve arkadaşlarına anlatmaya başladı. Damlama 2021’de bir sele dönüştü: FTX’in yıl sonuna kadar 5 milyon kullanıcısı vardı ve günlük hacim Mayıs’ta rekor 60 milyar dolara ulaştı.

Şirketin başarısının sırrı ne?

Kripto milyarderi, FTX’in başarısının önemli bir parçasının, çökmelerin son derece nadir olması olduğunu söylüyor. Bunun da ötesinde, traderlar, çok sayıda marj hesabı yerine, marj bakiyelerinin birbirini dengelediği tek bir hesaba sahip olmalarına izin veren politikasına çekiliyor.

Ve FTX’in uzmanlaştığı karmaşık kripto türevlerini seviyorlar, bu da Bitcoin ve Ethereum gibi büyük token’lerin gelecekteki fiyatlarına bahis yapmalarına izin veriyor. Bununla birlikte, riskli bir trade faaliyeti merkezi olarak FTX, düzenleyicilerin ve yasa koyucuların gözünün önünde. Sam Bankman-Fried geçen hafta kendisini Demokrat Senatör Sherrod Brown’ın Kongre’de kendisine soru sorarken buldu: “Kripto şirketlerinin Amerikalılara bu kadar tehlikeli ve riskli bir ürün satarak zenginleşmesi düşüncesiz mi?”

FTX kullanıcıları, bireysel ve kurumsal yatırımcılar arasında kabaca 50/50 oranında bölünüyor. Bununla birlikte, yüksek frekanslı trade firmaları, hedge fonları ve aile ofisleri gibi kurumlar, gelir ve hacmin yaklaşık %80’ini oluşturuyor. Bu, gelirinin büyük çoğunluğunu bireysel traderlardan elde eden ABD’nin en büyük borsası olan Coinbase ile keskin bir tezat oluşturuyor.

Başlangıçta dört çalışanı olan FTX, şimdi yaklaşık 250 kişiyi istihdam ediyor. Buna karşılık, FTX’ten 4 milyar dolar daha az değere sahip Deutsche Bank’ın 80.000’den fazla çalışanı var. Yatırımcılar borsadan pay almak için can atıyor ancak Sam Bankman-Fried, borsayı halka açmak için herhangi bir baskı hissetmediğini söylüyor. Sermayeye ihtiyacımız yok, biz kârlıyız. Şirket için doğru olanı yapacağız” diyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir