Kriptolar:
29386
Bitcoin:
$64.146
% 3.40
BTC Dominasyonu:
%53.2
% 0.19
Piyasa Değeri:
$2.37 T
% 3.03
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 64.146
BTC Dominasyonu:
% 53.2
Piyasa Değeri:
$2.37 T

Gas Ücreti Nedir?

Ethereum ağı sıklıkla yüksek gas ücretlerinden dolayı eleştiriliyor. Peki Gas ücreti nedir? Gas ücretinin yüksek veya düşük olması neye göre belirlenir? Gas ücreti çeşitleri nelerdir? Bu makalede, Ethereum gas ücretine dair tüm sorularınıza yanıt bulabilirsiniz. Coinmuhendisi.com olarak, merak eden okurlarımız için hazırladık.

Gas ücreti nedir?

Gas ücreti, bir kullanıcının Ethereum ağı ile etkileşime girmesi için gereken ETH miktarını ifade eder. ETH, Ethereum Blockchain’in yerel kripto para birimidir. Bu ücretler, Ethereum madencilerinin bir işlemi gerçekleştirmesi için gereken enerjiye karşılık olarak verilir. Ayrıca, kötü niyetli kullanıcıların ağa spam göndermesini çok pahalı hale getirir. Böylece gas ücreti, Ethereum ağına bir güvenlik katmanı da sağlamış olur.

Her ne kadar işlemleri doğrulamak ve madencileri ödüllendirmek için kullanılsa da, gas ücretleri, sıradan kullanıcıların en nefret ettiği şeydir. Ethereum kullanıcıları, gas ücretlerinden yalnızca ceplerinden para çıktığı için nefret etmez. Bununla birlikte, Ethereum ağı tıkandığında, gas fiyatları saçma oranlarda arttığı için de nefret eder.

Ethereum gas sistemi neden var?

Ethereum bir Proof-of-Work blok zinciridir. Bu, ağdaki işlemleri gerçekleştirmek karşılığında alınan ETH ödülünü, en güçlü bilgisayara sahip kullanıcının aldığı anlamına gelir. Aynı zamanda, PoW mekanizması çevreye oldukça zararlıdır. Gas sistemi, ağdaki işlemleri gerçekleştirmek için madencileri teşvik etmek amacıyla oluşturulmuştur. Ağda ne kadar çok madenci olursa, işlemler o kadar hızlı gerçekleşir. Gas ücretleri, madencinin kazanç elde etmesini sağlar ve sistemi teşvik eder.

Ethereum’un işlem ücretleri neden artmaktadır?

Ethereum’da işlem gerçekleştirmek için ödediğiniz gas oldukça yüksek olabilmektedir. Hatta bazen bu yüksek masraflar, manşetlere taşınmaktadır. Temel olarak Ethereum’un gas ücretlerini yükselten iki temel faktör vardır. Gas ücretlerinin daha pahalı olmasının ilk büyük nedeni, basitçe ETH’nin daha pahalı olmasıdır. İkinci neden ise, NFT ve DeFi’nin ağda daha çok yer bulmasıyla artan taban gas fiyatlarıdır.

Gas ücreti nedir? Nasıl düşürülür?

Ethereum blok zincirini kullanırken gas için ödeme yapmaktan kaçınmak imkânsız olsa da, onları daha az külfetli hale getirmenin yolları vardır. Ne yazık ki, işlem ücretini doğrudan azaltmanın bir yolu yok. Ancak taban ücreti ve bahşişi düşürerek toplam ücretinizi düşürmenin yolları var. Daha düşük bir gas ücretiyle işlem gerçekleştirmek için ağın daha az yoğun olduğu zamanı bekleyebilirsiniz. Hafta sonları genellikle bunun için en iyi zamandır.

Toplam gas ücreti maliyetinizi azaltmanın başka bir yöntemi de bahşişinizi azaltmaktır. Bahşişin, daha hızlı işlem süresi karşılığında madencilere verebileceğimiz ek bir maliyet olduğunu unutmayın. İşleminizi anında gerçekleştirmek zorunda değilseniz, bahşişinizi azaltarak daha az gas ücreti ödeyebilirsiniz. Bir başka yol olarak ise, maksimum ücret belirlemek öne çıkıyor. Azami ücretleri belirlemek yalnızca benzine daha az harcama yapmanıza yardımcı olmakla kalmaz, aynı zamanda belirli bir işlemde ihtiyacınız olandan daha fazlasını ödemeyeceğiniz konusunda size gönül rahatlığı sağlar. Son olarak, Ethereum gas ücretlerini düşüren 2. katman ölçeklendirme çözümleri kullanılabilmektedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir