Kapsamlı kripto para düzenlemesi için küresel baskı artmaya devam ediyor. Ancak bu durumun, varlık sınıfının başına gelen en iyi şeylerden biri olması mümkün.
Kripto piyasasında düzenleme ihtiyacı nasıl ortaya çıktı?
20 ulustan oluşan gruptan bir grup merkez bankacısı, düzenleyici ve finans yetkilisi olan Finansal İstikrar Kurulu (FSB), Pazartesi günü bir açıklama yaptı. Kurul, Ekim ayında “sağlam” küresel kripto para kuralları önermeyi planladığını duyurdu. FSB’ye göre, kripto piyasalarındaki son dalgalanmalar, son derece “spekülatif” bir sektör olarak adlandırdığı şeyi düzenleme ihtiyacını vurguladı. FSB, şu hususları altını çizdi:
FSB, Ekim ayında G20 Maliye Bakanlarına ve Merkez Bankası Başkanlarına stablecoin’ler ve diğer kripto varlıklara yönelik düzenleyici ve denetleyici yaklaşımlar hakkında rapor verecek. FSB ve uluslararası standart belirleyen kurumların bu birleşik çabaları, parçalanma ve düzenleyici arbitraj riskini en aza indirmeyi amaçlıyor.
FSB şimdiye kadar yalnızca kripto para ve dijital varlık alanının izlenmesine odaklandı. Şubat ayında, belirli stablecoin’lerin potansiyel başarısızlığı ve Merkezi Olmayan Finansmanın (DeFi) hızlı büyümesinden kaynaklanan finansal istikrara yönelik tehditler de dahil olmak üzere sektörden kaynaklanan çok sayıda riski vurgulayan bir rapor yayımladı.
FSB duyurusu, ABD Hazinesi’nin kısa süre önce, yabancı düzenleyicilerle kriptoyu “Amerika’nın temel demokratik değerlerine saygı duyulmasını” sağlayacak şekilde düzenlemek için nasıl çalışabileceğini ortaya koyan bir bilgi notundan kısa bir süre sonra geldi.
ABD Hazinesi’ne göre, kriptoyla ilgili uluslararası işbirliğinin temel amacı, kripto paranın yasadışı finansmanda kullanımıyla mücadele etmek, finansal katılımı teşvik etmek ve teknolojik ilerlemeyi desteklerken aynı zamanda “küresel finansal sistemdeki ABD liderliğini” güçlendirmek olacak.
Küresel düzenleyiciler kripto para düzenlemelerini zorluyor
FSB’nin son duyurusu, dünyanın gelişmiş ekonomilerinin çoğunda politika yapıcıların kendi kripto para kural kitaplarını uygulamaya başladığı bir zamanda geldi. Geçen ay, AB milletvekilleri, Kripto Para Piyasaları Yasası (MiCA) adı verilen önemli bir mevzuat parçası üzerinde anlaştılar. Mevcut tekliflere göre, kripto şirketlerinin AB tüketicilerine dijital token/varlık ihraç etmeden önce bir lisans alması ve müşteri güvenceleri sağlaması gerekiyor.
Bir milletvekili, mevzuatın mevcut “Vahşi Batı” kripto para piyasasını evcilleştireceğini söyledi. Kripto firmalarının ayrıca müşteri cüzdanlarında tutulan varlıklara güçlü koruma sağlamaları gerekecek. Kaybolmaları durumunda sorumlu olacaklar. MiCA’nın 2023’te Avrupa Parlamentosu tarafından onaylanması muhtemel. Ayrıca, kurallarının 2024’ün sonunda aşamalı olarak yürürlüğe girmesi olası. Bu arada Coinmuhendisi.com’dan takip ettiğiniz üzere, iki ABD Senatörü kısa süre önce ABD’de “Sorumlu Finansal İnovasyon Yasası” olarak adlandırılan geniş kripto düzenlemeleri getirmek için bir yasa önerdi.
Düzenlemeler, hangi kripto para birimlerinin/dijital varlık ürünlerinin emtia olarak sınıflandırılabileceğini açıklığa kavuşturacak. Böylece onları ABD Emtia ve Vadeli İşlemler Ticaret Komisyonu’nun (CFTC) düzenleyici yetkisi altına sokacak. Ayrıca, nelerin menkul kıymet olarak sınıflandırılabileceğini açıklayacak. Böylece onları ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu Koruma Alanı altına alacak. Tasarı ayrıca stablecoin’ler etrafında düzenleyici bir yapı oluşturacak. Başka bir yerde, Birleşik Krallık Hazinesi, İngiltere’yi “küresel bir kripto merkezi” haline getirme arzusunun ana hatlarını çizdi. İngiltere, bu yıl içinde kapsamlı mevzuat çıkaracak.
Kripto para piyasasının düzenlenmesi iyi mi kötü mü?
Bazı liberteryen eğilimli kripto para meraklıları, hükümetleri şüpheyle görmeye devam ediyor. Ayrıca, mevcut kripto devriminin hükümet düzenlemelerine ihtiyaç duymadığı fikrine sarılıyor. Bununla birlikte, büyük ülkelerde güçlü, kripto yanlısı bir düzenleyici rejimin uygulanmasına dair artan bir konsensüs var. Büyük ekonomilerdeki kripto yanlısı düzenleyici rejimin, aslında kriptonun başına gelen en iyi şeylerden biri olması mümkün.
Geçtiğimiz yıl içinde yatırım/servet yöneticilerine yönelik düzinelerce anket, portföylerin bir kısmını dijital varlıklara tahsis etmeye yönelik artan bir kurumsal ilgi olduğunu gösterdi. Analistler, kapsamlı kripto düzenlemelerinin uygulanmasının sektöre girmek için milyarlarca kurumsal sermayenin taşkın kapılarını açabileceğini düşünüyor.
Spesifik olarak, geniş bir kripto düzenleyici çerçevenin uygulanmasının, spot Bitcoin ve diğer kripto para birimi/dijital varlık ETF’lerinin onaylanmasının önünü açacağından şüphelenilebilir. SEC şimdiye kadar bu ETF’lere kripto para borsalarının düzenleme eksikliğiyle ilgili endişeler arasında yeşil ışık yakmayı reddetti. Çok sayıda anket, düzenlenmiş bir spot ETF olsaydı, birçok yatırım yöneticisinin dijital varlıklara yatırım yapma olasılığının önemli ölçüde daha yüksek olacağını gösterdi.
Sonraki kripto para patlamasını ateşleyecek düzenlemeler!
Bu arada, analistler, şu anda kripto düzenlemelerinin geleceğine ilişkin belirsizliğin sektördeki yeniliği boğduğunu savunuyor. 2024’ün sonuna kadar ABD, Kanada ve İngiltere’de dijital varlıkları, DeFi’yi ve stablecoin’leri kapsayan kapsamlı bir mevzuat olacağını söylersek, kripto firmaları gelecek için daha iyi plan yapabilecekler. Bu, sermaye artırma ve işe koyma yeteneklerini geliştirecek. Ayrıca, FSB’nin belirtilen temel amaçlarından biri olan, kurallar coğrafyalar arasında oldukça iyi bir şekilde senkronize edilebilirse, faydalar artacak.
Çoğu büyük ekonomide kripto paralar ve bunlarla ilişkili teknolojilerin kabulü ve düzenlenmesine yönelik mevcut amansız eğilim göz önüne alındığında, önümüzdeki yıllarda düzenleyici netliğe doğru bir kaymanın, önemli bir artış sağlaması muhtemel bir tüm büyük kripto para birimlerinin fiyatlarına arka rüzgar olarak hareket etmesi muhtemel görünüyor.
Bitcoin, elbette, başarılı olmak için en önemli aday. Ancak Ethereum, Binance Coin, Solana, Cardano, Polkadot ve daha fazlası var. Bu yüzden oldukça başarılı projeler de büyük olasılıkla fayda sağlayacak. Ancak düzenleyici kurumlar kartlarını doğru oynarsa. Stablecoin’ler küresel ödeme altyapısını dönüştürme potansiyeline sahip.
Özellikle ABD, istikrarlarını sağlamak için özel stablecoin’leri uygun şekilde düzenleyebilir. Ardından onları yasal para haline getirebilir. Bu durumda, yüzyılın geri kalanında ABD dolarının küresel rezerv para birimi olarak rolünü sağlamlaştırabilir.
Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri Telegram, Youtube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.