Kriptolar:
29739
Bitcoin:
$66.247
% 0.04
BTC Dominasyonu:
%54.6
% 0.12
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 1.30
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 66.247
BTC Dominasyonu:
% 54.6
Piyasa Değeri:
$2.35 T

G20 düzenleyicileri, ilk küresel kripto kurallarını Ekim ayında sunabilir

Investing.com – G20 ülkelerinin merkez bankası ve hazine yetkililerinden oluşan Finansal İstikrar Kurulu, küresel çapta uygulanacak ilk kripto para düzenlemelerini Ekim ayına kadar yürürlüğe geçirmeyi planlıyor.

Özellikle gelişmiş ülke hükümetleri tarafından sıklıkla dile getirilen küresel çapta bağlayıcılığı olması talep edilen kripto düzenlemeleri, son aylarda milyarca dolar kayıplarla sonuçlanan kripto şirketlerinin iflaslarıyla zorunlu hale gelmiş durumda.

Finansal İstikrar Kurulu tarafından yapılan açıklamada bir kripto şirketinin iflas etmesinin yatırımcıları büyük kayıplarla karşı karşıya bırakmasının yanında krizin sektörün diğer alanlarına hızla yayılmasına yol açabildiğini dile getirdi. Kurul, aynı zamanda bu kırılgan yapının piyasa güveni açısından da olumsuzluk teşkil ettiğini düşünüyor.

Sabit kripto paralar, öncelikli düzenleme konusu olarak ele alınacak

Finansal İstikrar Kurulu’nun Ekim ayında ilk raporunu sunması beklenirken düzenlemelerin önemli bir kısmının sabit kripto varlıkların ihracı ve işleyişini kapsayacağı bildirildi. Bunun yanında kurul, G20 ülkeleri otoritelerine Ekim ayında kripto varlıklara yönelik küresel çapta denetleyici ve düzenleyici yaklaşımlarını bir rapor halinde sunacak. Ayrıca Finansal İstikrar Kurulu’nun merkezsiz finans sektörü içinde düzenlemeler önermesi bekleniyor.

G20 ülkelerinin yetkili isimleri tarafından oluşturulan Finansal İstikrar Kurulu’nun ülkeler üzerinde bir bağlayıcılığı bulunmamakla birlikte herhangi bir konuda kanun çıkarma yetkisi bulunmuyor. Ancak kurul, düzenleme konusunda ihtiyaç duyulan durumlarda başvuran üye ülkelere görüş bildirebilir.

Son gelişmeye bağlı olarak uzun zamandır kripto alanında küresel çapta yasal çerçevesi ihtiyacına bağlı olarak çalışmalarını sürdüren Finansal İstikrar Kurulu, Ekim ayında raporunu sunacak. Bunun yanında kurulun, Uluslararası Menkul Kıymet Komisyonları Örgütü ile birlikte çalıştığı da biliniyor.

Küresel piyasa koşullarının değişmesi kripto şirketlerini olumsuz etkiledi

Kripto para piyasaları, 2020 – 2021 yılları arasında hızla değer kazanarak 3 trilyon dolarlık bir pazar haline gelmişti. Piyasanın en büyük kripto para birimi Bitcoin, Kasım 2021’de 69.000 dolarlık rekor seviyesine ulaştı. Pandemi sonrası süreçte hızla artan enflasyon neticesinde ABD Fed’in politika değişikliğine giderek faizleri artırması ve bir dizi yeni önlemler alması kripto piyasalarını doğrudan etkiledi ve kripto paralar, hızlı bir düşüş trendine girdi.

Bu süreç boyunca düzenleme eksikliğine bağlı olarak sağlam bir finansal yapıya sahip olmayan birçok kripto şirketi, hızla değişen piyasa koşullarına ayak uyduramayınca likidite kriziyle karşı karşı kaldı ve bu durum domino etkisiyle milyarca dolarlık zarara yol açtı.

Şimdi gelişmiş ülkeler, kripto para endüstrisini küresel anlamda bir düzenleyici çerçeveye oturtarak bu alandaki şirketlerin yasalara tabi ve daha sağlam finansal yapılara sahip olmasını istiyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir