Kriptolar:
32355
Bitcoin:
$98.408
% 3.73
BTC Dominasyonu:
%59.8
% 0.27
Piyasa Değeri:
$3.25 T
% 4.66
Korku & Açgözlülük:
82 / 100
Bitcoin:
$ 98.408
BTC Dominasyonu:
% 59.8
Piyasa Değeri:
$3.25 T

FOMO Nedir?

Sosyal yaşam ve yatırım piyasasında sıkça kullanılan bir kelime olan FOMO, fırsatı kaçırma korkusu anlamı taşımaktadır. İngilizce bir ifadenin kısaltması olan FOMO’nun açılımı ‘Fear of Missing out’ cümlesidir.

FOMO kelimesi pişmanlık duyma ya da yanlış seçim yapma korkusu anlamına da gelmektedir. FOMO hissi çeşitli durumlarda oluşabilir. Sosyal medya etkileşimleri ile sınırlı olmayacağı gibi yatırım dünyasında da sıkça yaşanabilen bir kavramdır. FOMO sendromu, sosyal medyadaki gelişmeleri takip edememe endişesi kişileri sürekli telefonlarını ya da teknolojik cihazlarını kontrol etmeye sevk etmektedir.

Yatırım ve ticaret işleri ile ilgilenen kullanıcıların piyasalardaki büyük kaybetme korkuları FOMO olarak nitelendirilmektedir. FOMO, küresel bir etki yerine daha çok bireysel bir etkiye sahiptir. Oldukça değişken grafiklerin hüküm sürdüğü kripto para piyasasında yatırımcılar, sık sık FOMO etkisine kapılırlar. Yatırım yapmak açısından FOMO kişileri mantıksız kararlara ve sonucunda gereksiz kayıplara götürebilmektedir.

FOMO etkisinin kriptopara piyasasında işlem yapan bir kullanıcı üzerindeki etkileri genellikle şu şekilde olabilir:

  • Yatırım yapılan ve yapılmak istenen bir kriptoparanın fiyat grafiğine tekrar tekrar açıp bakmak,
  • Alım satım platformu ekranını sürekli kontrol etmek, ilgili kriptopara hakkında konuşulanları takip ederek heyecana kapılmak,
  • Ani bir fiyat yükselişinde kaçırma korkusu ile plansızca işlem yapmak.

Kaygı, sabırsızlık, heyecan, korku gibi duygular kullanıcıları etkisi altına alarak FOMO etkisini tetikler. FOMO etkisine yakalanmamak için duyguların arka plana atılıp kullanıcıların mantığını kullanması tavsiye edilir. Borsada işlem yapmak isteyen kişilerin FOMO etkisinden ziyade sayısal veriler ile işlem yapması, uzun vadede daha karlı sonuçlar verebilir.

FOMO sendromu, stresle başa çıkma becerileri sınırlı olan, hiperaktif ve dürtü kontrolü zayıf bireylerde daha sık gözlemlenmektedir. Teknolojinin hayatın merkezinden uzaklaştırılması FOMO’yu hafifletmede yardımcı olacaktır. İnternet ve cep telefonu ile geçirilen vaktin kademeli olarak azaltılması da FOMO sendromuyla baş etmek için oldukça önemlidir.

Yatırım açısından ise, ne kadar para kaybetmeyi göze alabileceğinizi ve ne kadar risk almak istediğinizi unutmayın. Her yatırım kararı finansal durumunuza göre verilmelidir. Sermayenizi riske atmadan önce, piyasanın çok iyi analiz edilmesi tavsiye edilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir