Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$63.495
% 3.53
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 63.495
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Fitch, Bitcoin’i benimseyen El Salvador’un kredi notunu düşürdü

En büyük kredi derecelendirme kuruluşlarından biri olan Fitch Ratings, Orta Amerika ülkesi El Salvador’un uzun vadeli notunu ‘B’den ‘CCC’ye düşürdü.

Fitch, El Salvador’un notunu düşürmesiyle ülkenin borç geri ödeme kapasitesinin zayıfladığına dair görüşlerini yansıtmış oldu. Not düşüklüğü için belirleyici nokta ise Orta Amerika ülkesinin Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul etmesi olarak görülüyor.

Ülke ekonomisinin Bitcoin üzerine inşa etme çalışmaları finansal istikrar için tehdit olarak görülüyor

Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Fitch, daha önce El Salvador’un Temerrüt Derecelendirme notunu ‘B’ olarak tutuyordu. Bu not derecesi, bir ülkenin temerrüde düşme riski taşımasıyla birlikte sınırlı bir güvenlik marjına sahip olduğu şeklinde yorumlanıyor.

El Salvador’un Fitch tarafından ‘CCC’ye düşürülen yeni notu ise sınırlı güvenlik marjının ortadan kalktığı ve artık uzun vadeli borçlanma durumunda temerrüde düşme riski taşıdığı anlamına geliyor. Her ne kadar kredi derecelendirme kuruluşu not düşürmenin birkaç nedene bağlı olduğu şeklinde bir açıklamada bulunsa da ana neden Bitcoin olarak görülüyor.

Fitch, detaylandırdığı yorumunda olası risklerin ülkenin 1,2 milyar dolar olarak bilinen dış borcunun ödenmeye başlanacağı Ocak 2023 döneminden itibaren ortaya çıkabileceğine dikkat çekiyor. El Salvador Ocak 2023’te ödenmesi gereken 800 milyon dolarlık bir Eurobond geri ödemesine sahip. Kredi derecelendirme kuruluşu ayrıca 2023 yılında El Salvador’un finansman açığını 2,5 milyar dolar olarak tahmin ediyor.

Moody’s de geçen sene not düşürmüştü

Fitch haricinde diğer bir kredi derecelendirme kuruluşu olan Moody’s de ülkenin Bitcoin benimsemesinden duyduğu rahatsızlığı dile getirmiş hatta Başkan Nayib Bukele’nin geçen Temmuz ayında Bitcoin’i yasal ödeme aracı olarak kabul edeceğini açıklamasından sonra ülke notunu düşürmüştü.

Bilindiği gibi ülkenin Bitcoin’, benimsemesi IMF tarafından birkaç kez eleştirildi. IMF, ülke yönetiminin finansal istikrarı riske atacağına inandığı bu politikadan vazgeçmesini öneriyor.

El Salvador, Bitcoin planlarına devam ediyor

Orta Amerika ülkesi, bu gelişmelere rağmen Bitcoin planlarına devam ediyor. El Salvador, Mart ayında 1 trilyon dolarlık Bitcoin cinsinden tahvil ihraç etmek için hazırlanıyor. Ayrıca ülke genelinde Bitcoin ATM’si kurulumlarına da devam ettiği biliniyor.

 

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir