Kriptolar:
32277
Bitcoin:
$97.481
% 3.18
BTC Dominasyonu:
%58.9
% 0.11
Piyasa Değeri:
$3.07 T
% 2.13
Korku & Açgözlülük:
83 / 100
Bitcoin:
$ 97.481
BTC Dominasyonu:
% 58.9
Piyasa Değeri:
$3.07 T

Finansal Piyasalarda Grafik Analizi ve Mum Çubuğu Formasyonları

Formasyonlar

Finansal başarı için yatırımcılara rehberlik eden grafik analizi ve mum çubuğu formasyonları Coin Mühendisi eğitimi. Bu rehber, yatırımcılara fiyat hareketlerini anlama, trendleri belirleme ve olası dönüş noktalarını tahmin etme konularında bilgi sunmayı amaçlamaktadır.

Grafik analizine giriş yaparak farklı grafik tiplerini ve ardındaki mantığı keşfedecek ve ardından en popüler teknik analiz araçlarından biri olan mum çubuğu formasyonlarına odaklanacağız. Mum çubuklarının çeşitli desenlerini tanımlayarak fiyat hareketlerinin nasıl yorumlanabileceğini öğreneceksiniz. Bu eğitim bloğu, finansal piyasalarda daha bilinçli ve bilgili yatırım kararları almanıza yardımcı olmak için tasarlanmıştır.

Grafikler

Grafikler, hisse senetlerinin ve kriptonun mevcut durumunu analiz etmek. Ve potansiyel gelecek hareketler hakkında öngörülerde bulunmak amacıyla kullanılan. Belirli bir zaman dilimindeki sıralı fiyat verilerinden oluşan görsel araçlardır. Başka bir deyişle, ilerleyen analizlerimizde kullanacağımız grafikler, en basit ifadesiyle, fiyat ve hacim verilerinin çizgiler aracılığıyla temsil edildiği görsellerdir.

İki boyutlu bu grafiklerdeki yatay X ekseni, zamanı gösterirken, dikey Y ekseni, belirli bir zaman dilimindeki verilerin değerlerini gösterir. Aşağıdaki örnekte görüldüğü gibi, X ekseni üzerinde zaman sağdan sola doğru ilerler. Yani en sağdaki veri her zaman en son fiyat verisini temsil eder. Y ekseni üzerinde ise fiyatlar yükseldikçe büyürken, düştükçe küçülür.

Grafik

Farklı yöntemlerle hazırlanabilen bu grafikler arasından bizim inceleyeceğimiz. Diğerlerine kıyasla daha yaygın olarak kullanılan çizgi(line), çubuk(bar) ve mum(candlestick) grafikleridir. Aşağıdaki örnekte, aynı hisse senedinin aynı dönem için bu üç yöntemin bir kombinasyonu şeklinde nasıl kullanılabileceğini görebilirsiniz.

Line

Diğer grafik örneklerine göre daha basit ve anlaşılır olan bu grafiklerde. Önceden belirlenmiş her bir zaman dilimini temsil eden tek bir nokta atılır. Bu nokta, günlük, haftalık veya aylık gibi kullandığımız herhangi bir zaman dilimindeki fiyat verilerini içerir. Her bir zaman dilimine karşılık gelen bu noktaların ardışık olarak birleştirilmesiyle çizgi grafiği oluşturulur. Ancak, diğer yöntemlere kıyasla daha basit ve anlaşılır olmalarına rağmen. Çizgi grafikler analiste sınırlı bilgi sunarlar.

Örneğin, günlük kapanışlara dayalı bir çizgi grafiğinde, her nokta sadece o günün kapanış fiyatını içerir. O günün açılış seviyesi, en yüksek ve en düşük seviyeleri gibi diğer önemli bilgiler çizgi grafikte yer almaz. Piyasanın açılış seviyesi, gün içindeki hareketleri, kapanışa göre nerede olduğu gibi ayrıntılar çizgi grafikten okunamaz.

Finansal Çizgi Grafiği

Çizgi grafikler, üzerinde analiz yapan analist için bazı fiyat dalgalanmalarını göz ardı etme riski taşır. Olaya kuşbakışı bir perspektiften bakarak mevcut durumu daha kolay algılama avantajı sunması nedeniyle vazgeçilmez bir grafik türü olmaya devam etmektedir.

BAR

Diğer grafik türlerinde olduğu gibi, analistlerin sıklıkla tercih ettiği bu grafiklerde belirlenen zaman dilimi içindeki en yüksek. En düşük ve kapanış değerlerini aynı anda görmek mümkündür. Başka bir deyişle, çubuk grafiklerindeki her bir çubuk. Fiyatların belirli bir zaman dilimindeki performansını net bir şekilde yansıtır. Çizgi grafikle benzer şekilde, çubuk grafiklerde de zaman ilerledikçe her yeni zaman dilimine karşılık gelen yeni bir çubuk grafiğin sağ tarafına eklenir.

Finansal Mum Çubuğu

 

Yukarıdaki örnekte de görüleceği gibi, bir çubuk grafiğinde açılış, en düşük. En yüksek ve kapanış verilerine kolayca erişim sağlanır. Çubuğun üst seviyesi, o belirli zaman diliminde görülen en yüksek değeri temsil ederken, alt seviyesi en düşük değeri gösterir. Çubuğun yüksekliği ise fiyatların o dönem içindeki dalgalanma aralığını yansıtır. Açılış ve kapanış verileri ise çubuğun sol ve sağ tarafında yer alan çizgilerle gösterilir. Açılış verisi sol tarafta, kapanış verisi ise sağ tarafta bir çizgi ile belirtilir.

 Açılış Kapanış Formasyonları

Çubuk grafikler üzerinde bulunan her çubuk, açılış, en yüksek. En düşük ve kapanış verilerini sunmanın yanı sıra kendi öykülerini de taşırlar. Çubukları kapanışlarına göre incelediğimizde, görülen fiyat aralığının en düşüğüne yakın bir kapanış. Satış baskısının varlığına işaret ederken.  Fiyat aralığının en yükseğine yakın bir kapanış, alıcıların güçlü olduğu bir süreci yansıtır.

Ayrıca, fiyat aralığının ortalarına yakın bir kapanış, genellikle belirsizliği ifade eder.Kapanışların görülen fiyat aralığının üstünde gerçekleştiği durumları olumlu, altında gerçekleştiği durumları ise olumsuz olarak değerlendiren yaklaşımımızı bir adım daha ileri taşıyarak, bu düşünceyi iki çubuklu bir modelle geliştirebiliriz. Bu şekilde, bir önceki kapanışın üzerinde gerçekleşen kapanışın, alıcıların güç kazandığını belirttiği gözlenir.

Bunun aksine, bir önceki kapanışın altında bir kapanışın olması, bu sefer satıcıların üstünlük sağladığını gösterir. Kapanışların yanı sıra açılış seviyelerini de dikkate aldığımızda, fiyat aralığının yukarılarına yakın kapanışları olumlu. Aşağılarına yakın kapanışları ise olumsuz olarak değerlendiren önceki iki modelimize ek olarak açılış seviyelerinin de nerede olduğunun önemini anlarız.

Alış Satış Formasyonları

Aşağı tarafta günlük grafiklerden alınmış üç çubuk, yüksek kapanış değerlerine sahip olsalar. Açılış seviyeleri açısından farklılık göstermektedirler.

A çubuğu, alıcıların güçlü olduğu bir günde meydana gelmiştir. Satıcılar ise başlangıçta isteksizdir. Bu tür çubuklar genellikle yükseliş trendlerinin başlangıcında veya düşüş trendlerinin zayıfladığı günlerde görülü.

B çubuğunda, alıcılar yine baskın olsa da, günü lehlerine çevirerek kapsalar da, satıcılar etkilerini hissettirmişlerdir. Talep ve arz dengesinin savaşıdır; buna rağmen fiyatların yukarı yönlü hareket isteğini sürdürdüğü bir örnektir.

C çubuğuna geldiğimizde, açılıştan sonra satıcıların fiyatları oldukça düşük seviyelere çekmeye çalışmalarına rağmen. Alıcıların fiyatları tekrar yukarı taşıdığı gözlemleni. Kapanış değeri yüksek olsa da, satıcılar fiyatları ciddi şekilde tehdit ediyor. Bu tür bir çubuğun yükseliş trendi içinde görülmesi, alıcıların hala kontrolü elinde tuttuklarını.

Ve yükselişin devam etme olasılığı olduğunu, ancak bir düzeltme hareketine veya trend dönüşüne karşı hazırlıklı olunması gerektiğini işaret edebilir. Düşüş trendi içinde görüldüğünde ise, satıcıların kontrolünü yitirmeye başladığı ve bir toparlanma veya trend dönüşünün yaklaştığı sinyalini verir.

Aşağıda yer alan üç çubuk, farklı açılışlarla birlikte düşük kapanışlar gerçekleştirmişlerdir. Hikayeleri bir önceki örneğimize oldukça benzer. A çubuğunda, satıcılar baskındır. Bu, düşüş trendinin başlangıcında veya satışların güçlü olduğu günlerde görülebilecek bir örnektir. B çubuğu, alıcıların direnmeye çalıştığı fakat satıcılar karşısında başarısız kaldığı bir gündür. Yine kapanışın düşük olması yönün hala aşağıya işaret ettiğini gösterir.

C çubuğunda ise, alıcılar fiyatları ciddi bir yükselişle taşısa da satıcılar durumu tersine çevirirler. Bu tür bir düşüş trendinde, böyle bir çubuğun anlamı satış baskısının devam eder. Ancak bir toparlanmanın mümkün hale geldiğidir. Aynı çubuğun yükseliş trendi içinde görülmesi, grafikte alıcıların daha yukarısını denemeye çabalar. Ancak artık satıcıların kontrolünü ele geçirdiğini belirtir.Bir düzeltme veya trend dönüşü olasılığı artmıştır.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir