Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$61.874
% 4.80
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 61.874
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Fed’le ilgili endişeler arz darlığını dengelerken petrol, dördüncü haftayı da kayıpla bitirme yolunda

Petrol fiyatları Cuma günü bir nebze yükseldi ancak artan faiz oranlarından kaynaklanan olumsuz etkenlerle ilgili endişelerin, Rusya-Ukrayna çatışması nedeniyle ham petrol arzında daralma beklentilerinden ağır basmasıyla üst üste dördüncü hafta da kayıp yaşama yolunda ilerliyor.

Özellikle Fed tarafından bu hafta yapılan artırımın ardından dünya genelinde artan faiz oranlarına ilişkin endişeler, yatırımcıların daha sıkı likidite koşullarından ve ekonomik büyüme önündeki yeni engellerden korkmasıyla ham petrol fiyatlarını düşürdü.

Yine de petrol fiyatları, Rusya’nın Ukrayna’daki savaşı şiddetlendirmeye hazır olduğunu göstermesinin ardından haftalık kayıplarının bir kısmını azalttı. Savaşın daha şiddetli hale gelmesi, petrol sevkiyatlarını sekteye uğratarak bu yıl küresel arzı daraltabilir. Asyalı büyük ithalatçılar Çin ve Hindistan, Moskova’dan yüklü miktarda ham petrol satın alıyor. Ham petrol fiyatları ayrıca İngiltere Merkez Bankasının beklenenden daha küçük bir faiz artırımıyla biraz rahatladı.

Londra’da işlem gören Brent %0,2 artışla 90,50 dolara yükselirken ABD WTI %0,1 artışla 83,61 dolara ulaştı. Her iki sözleşme de bu hafta sırasıyla %0,9 ve %1,8 değer kaybetme yolundaydı.

Fed’in enflasyon ile mücadelesinde ekonomik büyüme ve iş gücü piyasasına yönelik risklere karşı hazırlıklı olduğu uyarısında bulunmasıyla, merkez bankasının ABD para politikası konusunda beklenenden daha şahin bir mesaj vermesi, bu hafta petrol fiyatları üzerindeki en büyük baskı oldu. Diğer bazı Avrupa ve Asya merkez bankaları da bu hafta para politikalarını sıkılaştırdı.

Sıkı para politikası piyasalardaki genel likidite üzerinde baskı oluşturarak ham petrol alıcılarını caydırıyor. Yüksek faiz oranları da ekonomik faaliyetleri olumsuz etkileyerek sanayi faaliyetlerinde ham petrole olan talebi azaltıyor.

Tüketiciler aynı zamanda yüksek enflasyon ve yüksek faiz oranlarıyla karşı karşıya kalınca benzin alım gücü de azalıyor. Buna ek olarak ABD hükümetinin Stratejik Petrol Rezervi’nden petrol çekmesi ham petrol arzını artırdı ve bu da geçtiğimiz haftalarda fiyatlarda düşüşe yol açtı.

Ancak Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in, Ukrayna’ya yeni bir saldırı için birliklerini kısmen harekete geçirmesinin ardından Perşembe günü ham petrol fiyatları yükseldi. Çatışmanın şiddetlenmesi, bu yılın başlarında olduğu gibi arzı yeniden daraltabilir.

Avrupa Birliği, Rus petrolüne fiyat sınırlaması getirme planlarını hızlandırırken OPEC+ adına konuşan Nijerya Petrol Bakanı Timipre Marlin Sylva ise petrol fiyatlarının daha da düşmesi halinde üretimi azaltma tehdidinde bulundu.

Yatırımcılar, artan faiz oranlarının talep üzerinde potansiyel negatif etkileri ile arzdaki olası bir daralma arasında sıkışmış durumda.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir