Kriptolar:
32937
Bitcoin:
$96.106
% 1.46
BTC Dominasyonu:
%57.7
% 0.64
Piyasa Değeri:
$3.34 T
% 0.30
Korku & Açgözlülük:
73 / 100
Bitcoin:
$ 96.106
BTC Dominasyonu:
% 57.7
Piyasa Değeri:
$3.34 T

Fed ve Avrupa Merkez Bankası, bizi şaşırtacak bir hamle yapabilir mi?

IBEX 35, CAC 40, DAX endeksleri ile piyasalar bu Cuma karışık seyrediyor. Yatırımcıların gözü önümüzdeki hafta duyurulacak Fed ve Avrupa Merkez Bankası (ECB) faiz kararlarında olacak.

ECB: 50 mi 75 mi?

Uzmanlar tahminlerini yaptı bile. “Fiyat göstergelerinin gevşemesi ve ekonominin beklenenden daha iyi durumda olması nedeniyle önümüzdeki hafta yapılacak merkez bankası toplantıları, faiz artırımlarının hızının azalacağına işaret ediyor. Hem Fed hem de ECB’nin daha önce +75 baz puan olan faiz artırımını +50 baz puan (bps) artırması muhtemel. Bu toplantılar öncesinde seans sırasında merkez bankacıları tarafından herhangi bir müdahale olmayacak (sessizlik dönemi), bu nedenle dünkü düşüşlerin ardından tahviller satın alınabilir (fiyatta artış, iç verim oranında düşüş).” diye açıklıyor Bankinter’daki analistler.

Danske Bank ayrıca ECB’nin, faizleri 50 bp artırmasını ve gelecek yılın ilk çeyreğinde de artırmaya devam etmesini bekliyor. Bu uzmanlara göre mevduat faizi, %2,75 ile zirve yapabilir.

FXStreet haberine göre Danske Bank, “Gelecek haftaki toplantıda ECB’nin şahin bir tavırla 50 baz puanlık bir faiz artırımı yapmasını bekliyoruz. Özellikle ECB’nin, (yeniden yatırımların neredeyse tamamen duracağı) APP süreci kapsamında yeniden yatırımlara son verilmesine ilişkin temel ilkeleri ve daha fazla faiz artırımı için açık uçlu bir ifade sunmasını bekliyoruz. Bu hem şahinler hem de güvercinler için kabul edilebilir olacağına inandığımız bir uzlaşma olacak.” dedi.

FXStreet, Danske Bank ile aynı fikirde olan ve ECB’nin Aralık ayında faizleri 50 bp artıracağına inanan Rabobank’ın tahminlerini de yineliyor ancak 75 bp’lik bir artış olasılığını da göz ardı etmiyor.

“Manşet enflasyondaki ilk gevşemeye rağmen çekirdek enflasyon hâlâ yüksek ve enflasyonun hedefe yakınsamasını yavaşlatacak. Yeni projeksiyonlar bir 2025 tahmini içerecek ancak son tahminlerdeki hataları düşünürsek artış yönlü enflasyon riskleri devam ettiği sürece ECB ihtiyatlı davranmalı.” diyen Rabobank analistleri, “%3’lük nihai faiz tahminimizi koruyoruz.” diye ekledi.

ECB’nin daha şahin bir strateji izleyeceğine işaret eden bir diğer uzman da üst üste üçüncü kez 75 baz puanlık bir artış hedefleyen Nordea.

Nordea’daki analistler, “ECB’nin, Yönetim Konseyindeki daha güvercin seslere bir selam olarak büyük tahvil varlıklarını azaltmaya başlama tarihiyle ilgili kararını erteleyeceğini veya tarihi, 2023’te ikinci çeyreğin sonu veya üçüncü çeyreğin başı olarak belirleyeceğini düşünüyoruz.” diyor.

Fed: Güvercin vaadini yerine getirecek mi?

Fed’e gelince bu analistler, 2023’te politik duruşuna ilişkin şahin bir mesaj bekliyor. Bu uzmanlara göre son dönemde finansal koşullardaki gevşeme hâlâ ilk aşamalarda ve faizlerde daha fazla artırıma ihtiyaç duyulacak.

Danske Bank analistleri: “ABD ekonomisi dördüncü çeyrekte ufak bir büyüme patikasında kalmaya devam ediyor ve Fed’in, enflasyonun bu noktadan sonra devam etmesini önlemek için gelecek yıl hafif bir resesyonu zorlaması gerekiyor. Talebi düşürmek için geniş finansal koşulların yeniden sıkılaşması gerekiyor, bu da muhtemelen ilk çeyrekte daha fazla faiz artırımı, hâlâ yüksek olan daha uzun reel getiriler ve daha güçlü bir dolar kombinasyonunu içeriyor.”

Benzer şekilde BofA analistleri de aynı fikirde: “Fed’in Aralık ayında federal fon oranı için hedef aralığını 50bp artırarak %4,25-4,5’e yükseltmesini bekliyoruz. Fed’in son birkaç haftadır yaptığı açıklamalar bu hamleyi açıkça ortaya koyuyor. Asıl önemli soru, Fed’in bundan sonra ne yapacağı.”

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Genel’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir