Kriptolar:
29261
Bitcoin:
$64.475
% 1.05
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.32
Piyasa Değeri:
$2.31 T
% 3.67
Korku & Açgözlülük:
57 / 100
Bitcoin:
$ 64.475
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.31 T

Fed raporu: “Stabil kripto paralar önemli riskler arasında”

Investing.com – ABD Merkez Bankası (FED), bu hafta yayımladığı Finansal İstikrar Raporu’nda önlerindeki 1,5 yıllık süre zarfında ABD finansal istikrarı için yüksek risk oluşturabilecek konulara vurgu yaptı. FED raporunda sıralanan bu riskler arasında stabil kripto paralar başta olmak üzere kripto paraların ülkenin finansal istikrarını tehdit edici unsurlar olduğuna vurgu yapıldı. 

FED raporunda değinilen riskler sıralamasında kripto varlıklar ve stabil kripto paralar ABD – Çin gerginliğinin ardından 5. sırada yer alıyor. Stabil kripto paralarla ilgili riskler konusunu detaylandıran rapor, bu varlıkların para piyasası fonlarına ikame olarak kullanılması durumunu bir dizi güvenlik açığı olarak yorumluyor. 

Geçen hafta ABD Hazine bakanlığı önderliğinde Başkan’ın Çalışma Grubu tarafından hazırlanan raporda da stabil kripto paraların riskleri üzerinde durulmuştu. Bu raporda ayrıca stabil kripto para endüstrisinin denetim ve gözetim altına alınmaları konusunda bir tavsiye bulunulmuştu. FED raporu da Başkan’ın Çalışma Grubu tarafından hazırlanan rapora atıfta bulunarak stabil kripto varlıkların çoğunun ABD dolarına bağlı olmasının yanında kısmen volatil ve likit olmayan varlıklara da sabitlendiğini söylüyor. Bu durumunda ise stabil kripto varlık ihraççısının taahhüt ettiği istikrarı sağlamayabileceği konusunda uyarılarda bulunuluyor.

FED, stabil kripto paraları neden bir risk unsuru olarak görüyor?

Ayrıca raporda risk olarak görülen diğer bir husus ise stabil kripto paraların sabitlendiği söylenen itibari para, altın, devlet tahvili gibi geleneksel finansal varlık rezervleriyle ilgili. Bu tür bazı varlıkların şeffaf şekilde denetlememe ve iyi yönetilememe risklerinin de yatırımcılar için sorun yaratabileceği düşünülüyor. 

FED raporunda da değinildiği gibi stabil kripto para pazarı, Ekim sonu itibarıyla 130 milyar dolar değerine ulaşmış durumda. Bu, bugün 2,9 trilyon dolarlık toplam kripto para sermaye değerine göre düşük kalan bir miktar gibi gözüküyor. Ancak günlük ortalama işlem hacminin yaklaşık yüzde 75’i stabil kripto para hacimlerinden oluştuğu için önemli bir kullanım oranına sahipler. Bundan dolayı FED, stabil kriptoları hem kullanım oranındaki artış hem de büyümelerini göz önüne alarak ABD finansal istikrarı için önemli riskler arasına koyuyor.

Stabil kripto paralar artık daha çok gündemde

FED Finansal İstikrar raporu ilkbahar ve sonbahar dönemlerinde olmak üzere yılda iki kez yayımlamıyor. İlkbahar döneminde yayımlanan raporda kripto paralar/stabil kripto para kategorisi finansal istikrar için risk teşkil edilen konular sıralamasında dokuzuncu sırada bulunuyordu. Bu hafta yayımlanan sonbahar raporunda ise 5. sıraya yükselmesi dikkat çekici bir unsur olarak görülüyor. Rapora bakıldığında stabil kripto varlıkların iklim endişelerinin bile önünde daha büyük bir risk olarak görülmesi de diğer dikkat çeken bir durum.

FED raporunda üzerinde durulan ve stabil kripto varlıklardan daha büyük bir tehdit olarak görülen diğer konuların başında ise enflasyonun kalıcı olması ve sıkı para politikası geliyor. İkinci sıradaki ciddi risk unsuru ise pandemi konusuyla ilgili olarak aşıya dirençli varyant oluşumları. Bu iki finansal istikrarı tehdit edici unsurun ardından Çin emlak sektöründe yaşanan kriz ve buna bağlı olarak ABD – Çin arasındaki gerginlik konuları geliyor. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir