Kriptolar:
29454
Bitcoin:
$63.115
% 0.70
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.60
Piyasa Değeri:
$2.32 T
% 2.25
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.115
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.32 T

Fed Faiz İndirim Görünümü Eylül’e Kaydı: Gecikmeyi Destekleyen 3 Faktör

Yıl başından beri, Fed faiz indirimi konusundaki görüşler değişiyor ve bu teoriyi destekleyen birkaç faktör bulunuyor.

Fed faiz indirimi etrafındaki görünüm, yılın başından beri sürekli değişiyor. Aralık 2023’te, piyasalar en erken Mart ayında başlayarak Federal Rezerv’in en az üç faiz indirimi yapacağını tahmin ediyordu. Ancak, piyasa enflasyon ve diğer ekonomik düşünceleri işlemeye çalışırken, bu eğilim sadece gecikti.

İşte şu anda Fed’in gecikmiş faiz indirimi görünümünü destekleyen üç faktör:

Mart Ayı için ABD İşsizlik Verileri

2024 Mart ayında, ABD ekonomisi 303.000 iş ekledi, son 10 ayın en yükseği, pazar projeksiyonlarının 200.000 ve aşağı yönlü revize edilen Şubat ayındaki 270.000’e karşı. Bu, ekonominin hala güçlü olduğunu gösteriyor. İşsizlik oranı %3,9’dan %3,8’e düştü ve bu da pazar beklentilerini karşılamadı. Bu durum, ABD işgücünün hala güçlü olduğunu ve Fed’in faiz indirimlerini desteklemek için daha fazla zaman kazandığını gösteriyor.

Veri, piyasa katılımcılarının, Fed’in faizleri kesmeyi haziran yerine şimdi eylülde düşürmek isteyebileceğine inanmalarına neden oldu.

ABD Ekonomisi Durumu

Bazı yatırımcılar, enflasyonun tekrar yükselme olasılığının çok az olduğuna inanıyor. Bunun nedeni, ABD ekonomisinin, ekonomiyi zarar vermeden daha fazla büyümenin mümkün olduğu bir seviyeye istikrarlanmış olmasıdır. Bu durum, işsizlik ve gelirdeki artışlarla dengelenmiş bir senaryoda tipik olarak satın alma gücünde kısıtlamalar olduğunda baskının ortaya çıkmasını gösterir.

Federal Rezerv Başkanı Jerome Powell, ABD ekonomisinde bir resesyonun yakınlığını önceden tahmin etmenin zor olduğunu belirtti. Ancak, merkez bankasının faiz indirimlerini ne zaman yapacağını tahmin etmenin zor olduğunu belirtti. Fed’in mevcut görünümü, gelecekteki enflasyon gelişmeleri etrafında belirsizlikler nedeniyle mevcut ekonomiyi desteklemek üzerine odaklanmış durumda.

Önceki TÜFE ve PPI Verileri

Şubat ayına ilişkin Üretici Fiyat Endeksi (PPI) ve Tüketici Fiyat Endeksi (CPI) verileri, piyasanın beklediğinden daha yüksek bir enflasyon seviyesini gösterdi. ABD İş İstatistikleri Bürosu’ndan gelen PPI enflasyon istatistiklerine göre, toptan enflasyon Şubat ayında zirveye ulaştı. Ekonomistlerin beklediği %0,3’ün aksine, açık pazarda ham madde fiyatlarının satış fiyatını ölçen PPI endeksi Şubat ayında %0,6 arttı. Buna karşılık, Ocak ayında ek %0,3’lük bir artış yaşandı.

Mart ayına ilişkin veriler gelecek hafta yayımlanacak olup, son derece önemli bir döneme işaret ediyor. Önümüzdeki hafta yayımlanacak veri noktaları, kripto yatırımcılarının Fed faiz indirimlerinin geleceğine ilişkin beklentilerini yakından izlemelerini sağlayacak.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version