Kriptolar:
29174
Bitcoin:
$62.402
% 6.29
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.34
Piyasa Değeri:
$2.30 T
% 0.50
Korku & Açgözlülük:
74 / 100
Bitcoin:
$ 62.402
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.30 T

Fed Başkanı Powell’dan gelen şahin mesajlar, piyasaları ürküttü

Federal Açık Piyasa Komitesi’nin dünkü toplantısından, beklendiği gibi 50 baz puanlık faiz artırım kararı geldi. Uzun zamandır ilk defa anlamlı bir şekilde düşüş gösteren enflasyonun ardından sıkı para politikasında gevşeme bekleniyordu. Ancak Fed Başkanı Jerome Powell’ın konuşma metninde faiz artırımlarına devam mesajı vermesi, piyasanın moralini bozdu.

“50 baz puanlık artırım halen yüksek bir oran ve hâlâ almamız gereken yol var. Görev tamamlanana kadar patikada kalacağız.” diye konuşan Powell’ın açıklamalarının yanı sıra açıklanan yeni makroekonomik tahminlerde de yukarı yönlü revizyonlar gerçekleşti. Buna göre Fed 2023 yılında PCE enflasyonu beklentisini yüzde 2,8’den yüzde 3,1’e yükseltirken aynı yıl için faiz oranı beklentisini ise yüzde 4,6’dan yüzde 5,1 seviyesine taşıdı.

Varlık yönetim şirketi Ünlü & Co.’nun günlük piyasa analizinde konuya ilişkin şu ifadeler yer alıyor

“Fed toplantısıyla piyasadaki iyimserlik kısmen törpülendi”

Fed Başkanı Powell’ın toplantı sonrasında yaptığı açıklamada enflasyondaki yukarı yönlü risklere ve istihdam piyasasının gücüne vurgu yapmasına da değinilen Ünlü & Co. bülteni şöyle devam ediyor:

Bir diğer ifadeyle, faiz artırımında yavaşlamaya gidilmesine rağmen Powell’ın açıklamaları piyasa tarafından beğenilmedi. Teknoloji odaklı borsa Nasdaq %0,76, S&P 500 %0,61, Dow Jones ise %0,42 düşüş kaydetti.

Salı günkü ABD tüketici fiyat endeksi verilerinin açıklanmasıyla sıçrama yapan kripto piyasası ise tıpkı hisse senedi piyasaları gibi Fed’in şahin açıklamalarından pek hoşlanmadı. Piyasa değeri bakımından dünyanın en değerli kripto parası Bitcoin düne kıyasla %0,9 değer kaybederek 17 bin 670 dolardan işlem görüyor.

Ethereum’da da kırmızı bir görünüm söz konusu. Yüzde 2,72 değer kaybeden Ethereum şu sıralar 1.287 dolardan işlem görüyor.

Piyasa değeri bakımından diğer büyük kripto paralarda da aşağı yönlü hareketlilik söz konusu. Binance Coin (BNB) %3,63, XRP %2,98 ve Dogecoin (DOGE) ise %4,03 değer kaybetmiş durumda.

Fed’in dünkü toplantısının ardından bugün hem Avrupa Merkez Bankası (ECB) hem de İngiltere Merkez Bankasının faiz kararları açıklanacak. Euro Bölgesi’nde son açıklanan rakamlara göre bölgede enflasyon yüzde 10,6’dan yüzde 10 seviyesine gerilemişti. Bir buçuk yıllık aranın ardından ilk kez anlamlı bir geri çekilme gösteren enflasyondaki düşüşe paralel olarak, 75 baz puanlık artırımların ardından ECB’nin politika faizinde 50 baz puanlık artırım yapması bekleniyor. Ünlü & Co. analizinde “Fed’in faiz artırımlarında hız kesmesi de ECB’nin kararı üzerinde etkili olabilir ancak son dönemde ECB baş ekonomisti Lane başta olmak üzere yetkililerden gelen açıklamalar göz önünde bulundurulduğunda 75 baz puanlık faiz artırımının ihtimal dışı olduğunu söylemek zor.” ifadeleri yer alıyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir