Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.471
% 0.35
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.471
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Facebook, Metaverse kripto paralarını tetikledi: Yükselişler devam edecek mi?

Investing.com – Metaverse tabanlı kripto paralar, özellikle geçtiğimiz hafta Facebook’un “Meta” ismiyle yeniden markalaşacağı gelişmesi sonrası hızlı bir yükseliş trendine girdi ve geçen haftaya damgasını vurdu. 

Bu haberin ardından en büyük 100 kripto para arasında bulunan Decentraland (MANA), 4,94 dolara kadar yükselerek geçen hafta yüzde 500’ü bulan değer kazancı gördü. Hafta sonu zirve seviyeden gelen kâr satışları sonrası şu an 3,11 dolardan el değiştiren kripto para, 7 günlük fiyat performansına göre fiyatını 3’e katlamış durumda.

Metaverse rüzgarından yararlanan diğer bir kripto projesi ise Sandbox oldu. SAND tokeni, Perşembe günü, 0,76 dolar seviyelerinden  hafta sonu 2,45 dolara kadar yükselerek yüzde 220 oranında değer kazancı gördü. Haftanın son iş günü bir düzeltme gören SAND’in bugün yeniden yükselişine devam ettiği görülüyor. SNAD/USD’nin son bir haftalık getirisi ise yüzde 157.

En iyi Metaverse tabanlı tokenleri baz alarak oluşturulan endeksi izleyen Metaverse Index token ise geçen hafta yüzde 50 seviyesinde bir artış kaydetti.

Hareket nasıl başladı? 

Son birkaç aydır Metaverse konusu tüm dünya gündeminde yer almaya başlamıştı. Ancak geçen hafta Facebook tarafından gelen bir duyuru, kripto piyasasında Metaverse tokenleri için bir katalizör oldu. Facebook duyuruda “Meta” tüm iştiraklerini tek bir çatı altında toplayacağını ve yeniden markalaşacağını bildirirken Sanal alem Metaverse için önemli yatırımlar yapacağından bahsetmişti. 

Şimdi Meta’nın CEO’su olan Mark Zuckerberg, Metaverse’in yüz milyarca doları bulacak bir değer yaratabileceğine inanıyor. Şirketin bu alanda kendini kanıtlamak ve öncü olmak için şimdiye kadar 10 milyar dolarlık bir fon ayırdığı biliniyor.

Metaverse nedir?

Metaverse, en basit haliyle günümüzde kullanılan internet ağının 3 boyutlu sanal gerçeklik ortamındaki yeni yüzü olarak tanımlanıyor. Metaverse ortamında yapılabilecekler için bir sınır olmazken sosyal ağlar, işletmeler, çalışma ortamları, oyunlar ve birçok aktivite bu sanal gerçeklik ortamından yeniden şekillenecek. 

Haliyle kripto sektörü de Metaverse ortamında büyük bir role sahip olacak. Kripto paraların, bu sanal gerçeklik ortamının ödeme sistemini oluşturma ihtimalinin yanında Facebook’un “Meta” için yaptığı açıklamada da değindiği NFT’lerin Metaverse tasarımı konusunda önemli olması bekleniyor. 

Tüm bu gelişmelerin yanında Metaverse pazarının 2025 yılına kadar 1 trilyon dolarlık bir değer haline geleceği düşünülüyor. İnternetin yeni yüzü olacağı kabul edilen Metaverse, kripto pazarından bağımsız olarak bir büyüme kat etse dahi, temelde kullanılacak olan Blockchain teknolojisi bu iki sektör arasında sıkı bir bağ kuruyor.

Metaverse’in kripto para endüstrisi için önemi

Bu bağlamda hali hazırda kripto sektörünün de önümüzdeki yıllarda bu yönde evrilebileceğini görebiliriz. Hâlihazırdaki Metaverse tabanlı kripto paralar, büyüme devam edebilir ve yeni projelerin de gün yüzüne çıkabileceğini görebiliriz.

Ayrıca tüm bu gelişmeler, merkezsiz finans sektöründeki büyümenin ardından NFT pazarının gelişmesi ve şimdi de Metaverse tabanlı projelerdeki büyüme ile devam ediyor. Bu durum, kripto para endüstrisinin farklı sektörlere çatallanmasına ve geleneksel piyasalarda daha fazla benimsenmesine yardımcı oluyor. 

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version