Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.409
% 1.16
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.409
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

Ethereum’un yakım politikası Polygon’a da geliyor: MATIC için etkisi ne olacak?

Investing.com – Polygon resmi blog sitesinden yapılan açıklamaya göre proje ekibi, ağın kendi tokeni olan MATIC’in düzenli yakımı ve daha iyi işlem ücreti standartları için Ethereum iyileştirme önerisi EIP-1559’u ağa entegre etme kararı aldı. Bu bağlamda EIP-1559 önerisi, ilk olarak bir test ağında denenmeye başlayacak.

Ethereum ağı için tarihin en önemli güncellemelerinden biri olarak görülen EIP-1559 önerisi, Ağustos ayında gerçekleştirilen Londra hard forku sırasında yayına alınmıştı. Şimdi ise Ethereum için bir katman 2 çözümü olarak çalışan Polygon için bu çok önemli güncellemenin ağa entegre edilmesi için ilk adım atılıyor. Bugün EIP-1559’un Mumbai test ağında çalışmaya başlayacağı bildirildi.

EIP-1559 önerisinden kısaca bahsetmek gerekirse, bu mekanizma işlem ücreti hesaplamasında bir taban ücret belirler ve işlem ücreti için açık artırma işlevini ortadan kaldırır. İşlemi hızlandırmak için ise bir öncelik ücreti belirlenmesini sağlar. Ağ tıkanıklığına bağlı dalgalanan taban ücretler daha sonra yakılır.

Polygon tarafından paylaşılan blog yazısında bu değişikliklerin Polygon ağı kullanıcıları ve MATIC sahipleri için önemli etkileri üzerinde duruluyor. 

MATIC tokeni sahiplerini nasıl etkileyebilir?

Polygon ağının yerel tokeni MATIC için 10 milyar adetlik bir sabit arz söz konusu. Buna göre dolaşımdaki token sayısının yakılarak azaltılmasının Ethereum’da olduğu gibi deflasyonist bir etkiye sahip olması bekleniyor. Ethereum için uygulanan yakım mekanizmasını inceleyerek bir analiz çıkaran geliştiriciler, yakım sürecinde toplam MATIC arzının yıllık olarak binde 27’sini dolaşım dışına çıkarılacağını tahmin ediyorlar.  

dApp kullanıcıları ve geliştiriciler için neler değişecek?

Polygon tabanlı merkezsiz uygulama (dApp) kullanıcıları, sektördeki en düşük işlem ücret ödeyenler arasında yer alıyor. Yapılan açıklamaya göre kullanıcılar bundan böyle EIP-1559 mekanizmasının devreye girmesiyle daha kararlı hale gelecek GAS ücretlerinden yararlanabilecek. 

Geliştiriciler için görülen dezavantaj ise yakım mekanizmasından dolayı daha az MATIC ücretleri almaları olacak. Ancak geliştiricilerin Ethereum işlevlerinin sorunsuz devam etmesini sağlamasıyla en aza indirgenmiş olumsuz etkiler karşılığında desteklenmiş olacak.

Doğrulayıcılar için durum ne?

Polygon ağına yakım mekanizmasının dahil edilmesiyle öngörülen deflasyon baskısının node’lara ve işlem yetkisi verenlere fayda sağlaması bekleniyor. Teknik olarak bir blok dolduğunda taban ücretin otomatik olarak artması daha az sahte işlem olmasına olanak sağlayacağından ağ tıkanıklığı da azalacak. Bu durum node’lar için olumlu olarak nitelendirilirken doğrulayıcılar yanma mekanizmasının hayata geçmesiyle sadece öncelik ücretlerini alabilecekler.

Benzer bir uygulama Aralık ayı başında Binance Smart (IS:SMART) Chain için devreye alınmıştı. BSC Bruno Upgrade v1.1.5 ile her işlemde BNB token yakımının gerçekleştirileceği duyurulmuştu.

Polygon ağının tokeni MATIC’in 2021 yılı genel durumuna bakacak olursak yılbaşından bu yana 1,8 dolar fiyatına göre yüzde 10.000 üzerinde muazzam bir artış görüldü. Şu an 16. en büyük kripto para olan Polygon tokeni için EIP-1559 önerisinin yükseliş adına yeni bir katalizör olup olmayacağı merakla bekleniyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Exit mobile version