Kriptolar:
29436
Bitcoin:
$63.513
% 0.63
BTC Dominasyonu:
%53.0
% 0.42
Piyasa Değeri:
$2.35 T
% 0.27
Korku & Açgözlülük:
67 / 100
Bitcoin:
$ 63.513
BTC Dominasyonu:
% 53.0
Piyasa Değeri:
$2.35 T

Ethereum Merge Yükseltmesi Hakkında Bilmeniz Gerekenler!

Ethereum ağının kurucu ortağı Vitalik Buterin, kısa süre önce, Ethereum Merge yükseltmesi hakkında konuştu. Buterin, başka bir sorun çıkmazsa birleşmenin Ağustos 2022 gibi erken bir tarihte gerçekleşebileceğini söyledi. Aslında Ethereum, yükseltmeyi geçmişte birkaç kez erteledi. Ancak şimdi, Ethereum ana ağıyla paralel çalışan Beacon, hisse kanıtına geçiş yaparak ETH Blockchain’iyle birleşmeye hazır.

Ethereum Merge bir felakete dönüşecek mi?

Topluluk, Ethereum Merge yükseltmesinin başarıyla tamamlama şansını tartışıyor. Bununla birlikte Beacon zinciri, Mayıs ayının son haftasında, çatalın yedi ardışık blok için devam ettiği bir “blok yeniden düzenleme” olayına tanık oldu. Beacon Scan’den alınan verilere göre, 3.887.075 ila 3.887.081 numaralı yedi blok, Beacon zincirinden çıktı.

Bu durum, Zincirdeki bir blok, rakip bir blok nedeniyle “zincir dışı” kaldığında meydana gelir. Beacon’daki bu yeniden düzenleme, yüksek kaynaklara sahip bir madencinin saldırısına veya bir hataya yanıt olarak ortaya çıkmış olabilir. Yeniden düzenleme, Blockchain’in kasıtsız bir şekilde çatallanmasına veya kopyalanmasına neden olmuş da olabilir. Bu, bir bloğun devre dışı bırakılmasının en kötü sonuçlarından biridir. Bu olay, geçtiğimiz yıllarda meydana geldiği için önemlidir. Bununla birlikte, toplulukta kısa süreli bir güven bunalımına yol açtığı için de önem arz ediyor. Destekçiler, birleşmenin Ethereum Blockchain için felaket bir olay olup olmayacağı konusunda spekülasyon yapıyor. Buna göre, eski düğüm istemcileri, geçtiğimiz yıl Beacon’da yaşanan blok yeniden yapılanmasının nedeni olarak tanımlandı.

Kraken, birleşmenin başarılı olacağı konusunda iyimser

Kraken CEO’su Jesse Powell, Ethereum geliştiricilerinin ve topluluğunun, birleştirmeyi tamamlamak için tutarlı bir şekilde çalıştığını söyledi. Ayrıca, gecikmelerden endişe duymadığını ekledi. Savunucular, yaşanan ertelemeleri eleştiriyor. Ek olarak, bunları geliştirici topluluğunun göreve hazır olmadığının bir işareti olarak görüyor. Ancak, Ethereum işlem ücretlerinin, sadece Merge yükseltmesiyle düşeceğini iddia edenler de var.

Bilindiği üzere, Artan işlem ücretleri, kurumsal sermayenin ve projelerin Solana, Cardano ve Avalanche gibi Blockchain’lere gitmesine neden oluyor. Bu, Ethereum birleştirmesinin DeFi, Web3 ve Proof-of-Stake mekanizmasına inananlar için önemli bir olay olduğu anlamına geliyor. Powell, Ethereum birleştirme sürecindeki sayısız gecikmeyi umursamıyor. Bunun yerine, yükseltmenin önemi nedeniyle, başarının hızdan daha önemli olduğunu öne sürüyor.

Ethereum Merge birleşmesi işlem ücretlerini düşürecek mi?

Ethereum, Merge yükseltmesi ile topluluktaki yüksek gas ücreti kaygılarını gidermeyi hedefliyor. Birleşme, bu yönde önemli bir itici güç olacak. Bunun nedeni ağın, çok enerji kullanan Proof-of-Work mekanizmasından, enerji verimli Proof-of-Stake mekanizmasına geçmesidir. Uzmanlar, birleşmeyi; Ethereum Blockchain, katman-2 ve yan zincir ağlarındaki gas ücretlerini azaltmanın birincil adımı olarak görüyor. Polygon, Optimism, Boba Network, Arbitrum One gibi Ethereum katman-2 çözümleri, gas ücretlerindeki düşüşten etkilenebilir.

Katman-2 protokolleri işlemleri bağımsız olarak işleyen projelerdir. Bunlar, daha düşük bir gas ücretiyle saniyede daha fazla işlemi tamamlar ve daha sonra Ethereum Blockchain’e eklenirler. Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere, Proof-of-Stake’e geçiş, Katman-2 projelerine olan ihtiyacı azaltacak. Ayrıca Ether Blockchain’in, daha yüksek hacimli işlemleri düşük maliyetle işlemesini sağlayacak.

ETH2 sözleşmesinde stake edilen ETH miktarı ATH yaptı

ETH’nin dolaşımdaki arzının %10,73’ü ETH2 mevduat sözleşmesinde yer alıyor. 398.000 ayrı doğrulayıcı, tüm zamanların en yüksek seviyesi olan 12.76 milyon ETH’yi stake etti. Böylece, Beacon zincirinde stake edilen Ethereum miktarı bir başka önemli kilometre taşına ulaşmış oldu. Bu durum, yatırımcıların ve piyasa katılımcılarının Ethereum Merge konusundaki coşkusunu ortaya koyuyor.

Ethereum sahipleri, birikim yapmaya devam ediyor

Ethereum sahipleri, birleşme öncesinde en büyük altcoin olan ETH’yi biriktirmeye devam etti. Kripto veri platformu Glassnode’a göre, en az 10 ETH tutan adres sayısı 18 ayın en yüksek seviyesine ulaştı. Buna göre, bu adreslerin tuttuğu ETH miktarı, toplam 291.608 civarında. ETH sahiplerinin birikim yapmaya devam etmesi, piyasadaki düşüş eğilimine rağmen yılmadıklarını ortaya koyuyor. ETH sahiplerinin %54’ü, altcoin’i biriktirmenin ana nedeni olarak görülen büyük kazançlara, geçmişte tanık oldu.

Ethereum Merge yükseltmesinin ardından ne olacak?

Ether Blockchain içindeki bir borç verme platformu olan Iron Bank’a katkıda bulunan Puff, birleşmenin sonuçları hakkında konuştu. Puff, yükseltmenin ETH’de kapasiteyi artıracağını düşünenler arasında yer alıyor:

“Bizi zincirlere bir adım daha yaklaştıracaktı. Birleşme gerçekleştiğinde, Ethereum’daki ölçeklenebilirlik artacak ve kapasitenin maliyetleri azalacak. Ayrıca yükseltmenin, merkeziyetsiz uygulamaların erişilebilirliğini artıracağını da tahmin ediyoruz.”

Uzmanlar, Ethereum Merge yükseltmesinin, merkeziyetsiz uygulamaların (dApp’ler) daha yüksek kullanımı, yüksek ölçeklenebilirlik ve hızlı işlem gerçekleştirme gibi etkilerinin olacağını öngörüyor. Ayrıca, kullanıcıların kendi varlıkları üzerinde daha yüksek oranda kontrole sahip olmasını bekliyorlar ve merkeziyetsizliğin artması ile Ethereum ağına katılımın da yükseleceğini düşünüyorlar. Katman-2 protokolleri ise, önemlerini kaybetmek yerine, Ethereum Blockchain’in potansiyeli için gerçek bir katalizör olacak. zkSync’in CMO’su Tyler Perkins, birleştirmenin katman-2 çözümleri üzerinde hiçbir etkisi olmayacağını savunuyor:

Katman-2’ler, birleştirmeden sonra planlanan parçalamadan en çok etkilenen grup olacak. Bunun nedeni yükseltmenin, toplamaların kullanabileceği veri depolama miktarını artıracak olmasıdır.

Analistler, ETH fiyatı hakkında ne öngörüyor?

Zincir içi aktivite ve teknik faktörlere dayanarak, Haziran ayında Ethereum’un daha fazla düşmesi mümkün. Bununla birlikte, altcoin’in fiyatını aşağı çekmesi mümkün olan iki önemli faktör dikkat çekiyor. Uzmanlar, Ethereum’un, dApp ekosistemindeki sermayenin çoğunu kaybettiğini söylüyor. Ek olarak, DeFi’deki bir patlamanın Ethereum fiyatını yükseltebileceğine öngörüyorlar. 5 Haziran tarihinde, Ethereum’daki kilitli toplam değer (TVL), DeFi TVL’nin %65’i olan 68.71 milyon dolar civarında seyrediyor.

Terraform Lab’ın tokenleri olan LUNA Classic ve UST’nin devasa çöküşü, Ethereum’un TVL’sinde büyük bir geri çekilmeye neden oldu. Terra’nın çöküşünden önce, Ethereum’un TVL’si 100 milyar dolar civarındaydı. Analistler, TVL’nin Haziran ayında da düşmeye devam edebileceğini söylüyor.

İkinci önemli faktör, Ethereum fiyat tablosunun analizinden elde edilen düşüş göstergeleri olarak yer alıyor. Ethereum fiyatı, yatay destek ve azalan direnç çizgisi ile tanımlanan bir aralık içinde yer alıyor. Model, azalan bir üçgeni ifade ediyor ve analistler, bunun fiyattaki düşüş eğilimini gösterdiğini tahmin ediyor. Bu nedenle, ETH’nin düşmeye devam etmesi mümkün.

Azalan üçgen modeli, altcoin’in destek çizgisinin altına düşmesine neden olabilir. Ardından fiyatın, üçgenin maksimum yüksekliği kadar düşmesinden sonra model çözülebilir. Ethereum fiyatının, azalan üçgenin alt trend çizgisinin altına düşmesi de mümkün. Bu durumda altcoin, Haziran ayındaki mevcut seviyelerden %25 değer kaybederek 1.350 dolara ulaşacak gibi gözüküyor.

Altcoin, son birkaç ayın en büyük tasfiyelerinden birine tanık oldu. Buna göre, 800 milyon dolarlık varlık, Ethereum ağından çıktı. Bu nedenle ETH fiyatı, kısa vadede yükseliş eğilimi sergiliyor. Böylesine büyük bir likidasyon hacmi sıkışmaya neden oldu. Ardından, Ethereum fiyatı 1.715 dolardaki destekten sıçrayarak 1.900 dolar seviyesine ulaştı. Ethereum’daki toplam tasfiye oranı, çıkarılan siparişlerin %90’ı açık pozisyon olduğu için boğaların piyasayı kontrol ettiğini ortaya koyuyor.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir