Kriptolar:
29515
Bitcoin:
$59.308
% 2.43
BTC Dominasyonu:
%52.6
% 0.26
Piyasa Değeri:
$2.20 T
% 1.96
Korku & Açgözlülük:
43 / 100
Bitcoin:
$ 59.308
BTC Dominasyonu:
% 52.6
Piyasa Değeri:
$2.20 T

Ethereum GAS Ücretleri Hakkında Bilmeniz Gereken Her Şey!

Kripto alanı, alana yeni gelenler için kafa karıştırıcı olması muhtemel jargon ve kelimelerle doludur. Ethereum gas ücreti, yatırımcıların son dönemde anlamaya çalıştığı bu kelimelerden biridir. Yüksek gas ücretleri hakkındaki tartışmalar devam ediyor. Ayrıca, Ethereum Merge’nin gas ücreti sorununu çözmesiyle ilgili argümanlar, Twitter’da ortaya çıkıyor.

Ethereum, kripto alanındaki en popüler Blockchain ağları arasında yer alır. Kullanıcıların, bu ağdaki herhangi bir işlevi yerine getirmek için ödemesi gereken miktar ise gas ücretidir. Şimdi, analistler ve araştırmacılar, Eylül ayında gerçekleşecek Merge yükseltmesiyle olacakları tartışıyor. Ethereum’un çok beklenen Merge yükseltmesi ile gas ücretlerinin nasıl etkileneceğini sorguluyorlar. Bu makalede Ethereum gas ücretlerinin Merge ile nasıl değişeceğini tartışacağız. Ancak öncelikle, gas ücretlerinin ne ifade ettiğini anlamak oldukça önemlidir. Coinmuhendisi.com olarak, Ethereum’un gas ücretleri hakkında bilmeniz gereken her şeyi derledik.

Ethereum gas ücreti nedir?

Gas, bir kullanıcının ağ ile etkileşime girmesi için ağın ihtiyaç duyduğu Ether (ETH) miktarını tanımlamak için kullanılan terimdir. Yani, Ethereum ağında belirli işlemleri yürütmek için gereken hesaplama çabasının miktarını ölçen birime atıf yapmaktadır. Ethereum’daki bir işlem, gazın başarıyla tamamlanmasını gerektirir. Bununla birlikte gas ücretleri, Ethereum’un yerel para birimi olan ETH ile ödenmektedir. Aşağıda verilen grafik Ethereum gas ücretlerinin ortalama fiyatını gösteriyor. Yazım sırasında, Ethereum’un Ortalama Gas Fiyatı, bir gün önceki 15.79’dan ve bir yıl önceki 24.90’dan daha düşük. Buna göre ortalama fiyat şu anda 13.69 ETH seviyesinde. Yani ortalama ücret, günlük %13,32 ve yıllık pencerede %45,01 geriledi.

Kullanıcılar ve geliştiriciler tarafından ödenen gas ücretleri, bir işlemi doğrulamak için gereken enerji için Ethereum madencilerini fonlamak için kullanılır. Ayrıca bu ücretler, kötü aktörlerin Ethereum ağına spam göndermesini çok pahalı hale getirir. Böylece, Blockchain’e bir güvenlik katmanı ekler. Ethereum işlemleri hesaplama kaynakları gerektirdiğinden, her işlemle ilişkili bir ücret vardır. Ethereum ağında başarılı bir işlem gerçekleştirmek için bir gas ücreti alınır. Gas ücretlerinden bahsederken, Gwei kelimesi sıklıkla karşımıza çıkıyor. Buna göre gas fiyatları, kendisi ETH’nin bir birimi olan Gwei cinsinden belirtiliyor. Aslında, Her Gwei, 0.000000001 ETH’yi ifade ediyor.

Gas ücreti ve yükseltmeler

Ethereum ağındaki bir dizi yükseltme, gas ücretlerinde net değişikliklere neden oldu. Örneğin Londra yükseltmesi, Ethereum’un işlem ücreti mekanizmasını değiştirmek için uygulandı. Buna göre, Ethereum üzerinde işlem yapmayı kullanıcılar için daha öngörülebilir hale getirdi. Londra yükseltmesi, 5 Ağustos 2021 tarihinde ana ağda yayınlandı. Ethereum, Londra Yükseltmesi’nin faydalarını web sitesinde açıklıyor. Buna göre yükseltme, daha iyi işlem ücreti tahmini ve daha hızlı işlem gerçekleştirmeyi içeriyor. Ayrıca, işlem ücretlerinin bir yüzdesini yakarak ETH arzını dengelemeyi kapsıyor.

Ethereum, Londra Yükseltmesi’nden önce sabit boyutlu bloklara sahipti. Talep yüksek olduğunda, bu bloklar toplam kapasitede çalışıyordu. Bu, kullanıcıların bir bloğa dahil olmak için yüksek talebin azalmasını beklemesine neden oluyordu. Sonuç olarak, işlem gerçekleştirmek için beklemek, kötü bir kullanıcı deneyimine yol açtı. Yükseltme, Ethereum’a her biri 15 milyon gas hedef boyutuna sahip değişken boyutlu bloklar getirdi. Ancak bu sefer blokların boyutu, 30 milyon gas blok sınırına kadar (hedef blok boyutunun 2 katı) artacak veya azalacaktı. ETH geliştiricilerine göre, Londra öncesi gas ücreti piyasası karşılaştırıldığında, döviz işlem-ücret-mekanizma değişikliği ücret tahmininin daha güvenilir olmasına neden oldu.

Gas ücretleri ve Ethereum Merge

Son birkaç yılda, yüksek Ethereum gas ücretleri çokça eleştiri aldı. Bu yüksek ücretler nedeniyle birçok kullanıcı, rakip ağları kullanmaya başladı. Solana, Avalanche ve Cardano gibi Ethereum rakibi ağlar, bu nedenle büyük benimseme gördü. Ayrıca, Ethereum’un işlem ücretlerindeki artış nedeniyle, kilitli toplam değerde (TVL) bir artış yaşadılar. Bununla birlikte, piyasadaki birçok kişi, yaklaşan Merge’nin yüksek Ethereum gas ücretlerini değiştirebileceğine inanıyor. Merge yükseltmesi, 2015’teki lansmanından bu yana Ethereum’a yapılan en önemli güncelleme olacak. Yükseltme sonrası ağ, Ethereum 2.0’a geçiş yapacak. Böylece Blockchain, ölçeklenebilirliği daha yüksek ve güvenli hale gelecek. Bütün bunlara ise Merge ile yapılan bir dizi güncelleme neden olacak. Buna göre ağ, Proof-of-Work mekanizmasından Proof-of-Stake’ye (PoS) geçiş yapacak. Bir blog paylaşımına göre PoS’a geçiş, Ethereum’un enerji kullanımını %99,95 düşürecek.

Bununla birlikte, çok beklenen Merge’nin gas ücretlerini düşürmeyeceğini söyleyenler de var. DeFi araştırmacısı Vivek Raman, yakın tarihli bir Tweet’te yüksek Ethereum gas ücretlerinin artan blok alanı talebinden kaynaklandığını söyledi. Ayrıca, gas ücretlerinin “konsensüs mekanizmasının” bir işlevi olmadığını paylaştı. Raman ayrıca, yükseltmenin amacının Ethereum’un PoW konsensüs mekanizmasını kullanımdan kaldırmak olarak açıkladı. Bahsettiğimiz üzere, Merge ile ağ PoS mekanizmasına geçiş yapacak. Ramen, ağ ücretlerinin düşmesinin beklenmediği sonucuna vardı. Bunun yerine kullanıcılar daha düşük maliyetler için Optimism gibi katman-2 Blockchain çözümlerini kullanabilir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir