Kriptolar:
29413
Bitcoin:
$63.942
% 0.87
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.13
Piyasa Değeri:
$2.39 T
% 0.96
Korku & Açgözlülük:
72 / 100
Bitcoin:
$ 63.942
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.39 T

Ethereum Classic Nedir?

 

Ethereum Classic (ETC) Nedir?

Bu yazımızda Ethereum Classic nedir? Ve Ethereum classic hakkında en çok merak edilenleri sizlere anlatacağız?

Ethereum Classic (ETC), bir Ethereum (ETH) sert çatallanması sonucu Ethereumda fikir ayrılığına gidilmesi sonucunda oluşmuş bir Ethereum forkudur. Ana görevi ise, merkeziyetsiz uygulamaları (DApps) barındırma ve destekleme yeteneğine sahip bir akıllı sözleşme ağı olmasıdır. Yerel tokeni ise ETC’dir.

Ethereum Classic ilk olarak 3,6 milyon ETH’nin çalınmasıyla sonuçlanan büyük bir hack olayının ardından var olan Ethereum blockchain ağının bütünlüğünü korumaya çalıştı.

Ethereum Classic, Kod Kanundur” ilkesine dayanan akıllı sözleşmeler, programlandığı gibi kendi kendine çalışabilen, kendi kendini yürüten otonom dijital uygulamalardır. Bu tür uygulamalara örnek olarak, ATM makinesi veya Bitcoin sistemleri verilebilir.

Ethereum classicin ana amacı, merkezi olmayan uygulamaları kendi bünyesinde barındırma ve destekleme özelliğine sahip bir akıllı sözleşme ağı olmaktır. Ethereum Classic zinciri geri döndürmeyen ağ olarak ortaya çıkmıştır. Geliştiriciler, projeye bağlı resmi bir ekip olmadığını ve küresel geliştirme topluluğunun herkesin katılabileceği izinsiz bir merkeziyetsiz yönetim olduğunu belirtti. Ethereum Classic’in ana amacı, Ethereum ağının yapay olarak DAO siber saldırısı ile karşılaşmadan önceki blockchain verilerinin gerçek halini korumak. Gönüllü bir organizasyon olarak ETC’nin geliştiricileri, ağı kâr amaçlı bir varlığa çevirmeyi hedeflemiyor. Kullanıcılar, Ethereum’da olduğu gibi işlem ücretleri ödüyor ve madenciler, iş ispatı (PoW) madencilik algoritmasına göre yaptıkları işe bağlı olarak coin topluyor.

Bireyler, kod kanundur kuralını izleyen bir zincirde Akıllı Sözleşmeler ile gönüllü olarak meşgul olduklarında, bu sözleşmelerde tanımlanan mantığın sonucunu kabul ederler. Bir sözleşme kötü yazılmışsa veya bir hataya sahipse, belirli bir sonuçtan memnun olmayan tarafları “bütünleştirmek” daha geniş ağın sorumluluğunda değildir. Kısacası, önceden programlanmadıkça herhangi bir yenileme, kurtarma veya geri ödeme yoktur.

“Ethereum Classicin Fork Sonucu Açıklamaları:

Ethereum ve Ethereum Classic bir zamanlar aynı blok zinciriydi daha sonra farklılaştı.

DAO, çok para toplayan bir sözleşmeydi, ancak istismar edilen bir hatası vardı. ETH, The Hacker’a karşı potansiyel olarak kaybedildi.

Kaybedilen fonların %70’i geri alındı, ancak %30’u arafta kaldı.

Yanıt olarak, Hacker’dan kalan %30’a başvurularını durdurarak el koyan bir Sert Çatal önerildi.

Hard Fork, Ethereum protokolünün kendisiyle ilgili bir sorunu çözmediği için tartışmalıydı ve Ethereum kendisini “Durdurulamaz Uygulamalar Oluşturma” üzerine pazarladı.

Son derece sorgulanabilir bir “jeton oy”, Ethereum Vakfı’nın Sert Çatal’ı desteklemesine ve tarafsızlıklarını bozmasına neden oldu.

Sert Çatal, bir zincir bölünmesine neden oldu ve Ethereum Classic ile sonuçlandı.

Hacklenen fonlar Ethereum Classic’te geri alınabileceği için Hard Fork gerekli değildi, ancak fork nedeniyle bu çabadan vazgeçildi.

Ethereum Classic, “Durdurulamaz Uygulamalar Oluşturma” sözünü destekleyen en uzun süredir çalışan Akıllı Sözleşme Platformu olmaya devam ediyor.”

Blok zinciri projeleri alanında, ademi merkeziyetçiliği ölçmenin birçok yolu vardır ve kaba bir inceleme ile, “sistemi ele geçirmek için tehlikeye atılması gereken insanların oranı”dır. Başka bir deyişle, bir saldırgan bir zinciri kontrol etmek veya sansürlemek isterse, katılımcıların %80’ini tehlikeye atmasını gerektiren bir proje, yalnızca %10’unun ele geçirilmesini gerektiren bir projeden daha merkezi değildir.

Bu ölçüm Nakamoto katsayısı olarak bilinir ve mükemmel bir kavramsal araç olmasına rağmen oldukça düşük çözünürlüklü tek boyutlu bir ölçümdür. Gerçekte, merkezi olmayan sistemler, farklı sorumluluklara sahip farklı gruplar atayarak yakalama olasılığını azaltacak şekilde tasarlanabilir. Sorumluluklarının ve geçmişlerinin çeşitliliği nedeniyle, bir ağı yakalamanın zorluğu sadece insanların oranıyla değil, sistem içindeki farklı aktörlerin birbiriyle örtüşen güçlü ve zayıf yönlerinden oluşan karmaşık bir ağ ile bağlantılı hale gelir.

Örneğin, Proof of Work blok zincirlerinde, ademi merkeziyetçiliğin doğru bir ölçümü, ödüle göre madenciliği, kod tabanına göre müşterileri, taahhütlere göre geliştiricileri, hacme göre değiş tokuşları, sayıya göre düğümleri ve değer dağılımına göre mülkiyeti vb. hesaba katmaya çalışır. Bu daha incelikli yaklaşım mükemmel olmaktan uzaktır, çünkü tek bir anlık görüntü ölçümü, bir sistemin zaman içinde ademi merkeziyetçiliği sürdürüp sürdüremeyeceği konusunda çok fazla fikir vermez.

 

ETC, ETH ve BTC’nin Özelliklerini barındırır.

ETH gibi, ETC de bir Turing Complete Akıllı Sözleşme Platformudur.

BTC gibi, ETC de yeniden yaratılması imkânsız olan mucizevi bir kökene sahiptir.

BTC gibi, ETC’nin de “resmi hiçbir şeyi” yoktur ve “resmi” yakalamayı engeller.

BTC gibi, ETC de güvenilir ve güvenli bir temel katman sağlamayı amaçlar ve bunu protokolü ihtiyatlı bir şekilde yükselterek yapar.

BTC gibi, ETC de topluluk etkileşimlerinde sürekli şüphecilik gerektirir.

Ethereum Classic Kurucusu Kim?

Ethereum Classic aslında Ethereum’un miras zinciri konumunda. Haliyle asıl geliştiricileri orijinal Ethereum’un geliştiricileri olan Vitalik Buterin ve Gavin Wood.

Ethereum ile Ethereum Classic Farkı:

Ethereum ile Ethereum Classic arasındaki temel fark, Ethereum Classic, temelde Ethereum’un bir yan ürünüdür. Ethereum Classic, DAO hack olayından sonra Ethereum’dan ayrılarak bir yan fikir olrak devam etti. 2016 yılında Ethereum blok zincirinde başlatılan DAO, kripto alanı için bir risk sermayesi fonu gibi işleyen bir projeydi. Geliştiriciler, dApps’leri çalıştırmak için Ethereum Classic ve Ethereum’u kullanabilir. dApp’ler nedir diye soracak olursanız,  merkezi olamayan uygulamalardır bunun hakkında detaylı makalemizi okuyabilirsiniz, aslında Ethereum ve Ethereum Classic arasındaki temel fark davranışlarına yön veren fikirleridir.

 

Piyasada Kaç Ethereum Classic (ETC) Coini Vardır?

ETC, DAO hack işlemlerini nasıl kontrol aldığının dışında, ETH’ye çok benzer bir teknik durumda başlamıştır. Ancak lansmanından bu yana, katılımcıların Aralık 2017’de ETC arzını sınırlamak için oy kullanmasıyla tokenomiklerde değişiklikler meydana gelmiştir. Böylece maksimum arz 210.700.000 ETC’dir.

Ethereum Classic (ETC) Nasıl Satın Alınır?

Kripto paralara yatırım yapmak isteyenler için Ethereum Classic (ETC) nasıl alınır satılır sorusunu çok sıkla soruluyor. Bunun için birçok borsa bulunuyor ancak Dünyanın en güvenilir borsasında çok kolay satın alabilirsiniz. ETC satın almak için %20 komisyon indirimiyle Binance borsasına kaydolabilirsiniz.Türkiye’de, Türk lirası ile Ethereum Classic (ETC) satın almak için Binance tr borsasından satın alabilirsiniz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir