Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$63.133
% 1.78
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 63.133
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Ekonomist: Altın Değil, Buna Bakın! Paranızı Katlıyor

Ons altın, 2021 yılında yatırımcılarını hayal kırıklığın uğratıp, yılı düşüşle kapattıktan sonra bu yıl içinde yükselen enflasyon ve son iki aydır Rusya’nın Ukrayna işgaliyle artan jeopolitik risklerin etkisiyle güvenli liman cazibesinden faydalandı ve 2.000 dolar seviyelerine tırmandı. Bununla birlikte bir ekonomist, altın için ‘güven liman’ tanımını doğru bulmadığını söylüyor.

Cem Özüak: Altın, güvenli liman değil!

Ekonomist ve yazar Cem Özüak, Youtube kanalında yaptığı değerlendirmelerde, altın için ‘güvenli liman’ sözünü doğru bulmadığını ifade ediyor. “Altına toplum olarak bir sevdamız var” diyen ekonomist, ancak altının garanti olmadığını hatırlatıyor. Cem Özüak, görüşlerini şu şekilde açıklıyor:

Yatırım araçları içinde güvenli liman diyeceğimiz bir yatırım değil. Biz de dövizin artmasından kaynaklı böyle yükseldi. 2020 yılı Ağustos ayında 540 liradan altın alan bir kişi o seviyeye gelmesi için 1,5 yıl bekledi. 50 yıl bekleyecekseniz evet altın iyi bir yatırım, ama gayrimenkul alıp satan kişi ondan daha fazla kar etti.

O halde satın alma gücünüzü nasıl koruyacaksınız?

Ekonomist, gram altın fiyatlarının artmasının Dolar/TL kurundan kaynaklı olduğuna vurgu yapıyor. Bilindiği üzere ons altın dolar üzerinden fiyatlanırken, gram fiyatı TL cinsinden hesaplanıyor. Dolayısıyla Dolar/TL kuru arttığında ons fiyatları sabit kalsa, hatta daha düşük oranda gerilemiş olsa da gram fiyatları yükseliyor. Coinmuhendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere ons altının son 6 aydaki yaklaşık %7,5’lik performansı ile gram altının %60’lık performansı karşılaştırıldığında durum daha fazla netleşiyor. Cem Özüak, şu değerlendirme ile açıklamalarına devam ediyor:

Piyasa koşullarının belirsiz olduğu dönemlerde, savaş durumlarında altına yatırmak iyidir. Yarın öbür gün ekonomiler düzlüğe çıktığında kimse altının yüzüne bakmaz. 3-4 yıllık bir süre zarfında kesin demiyorum.

“Ben malda kalınması tarafındayım” diyen ekonomist, yatırımcıların korkulu rüyası olan enflasyondan korunmak için başka yatırım araçlarının da bulunduğunu belirtiyor ve buna şu örneği veriyor:

Diyelim 500 bin liralık bir ev aldınız. O ev şimdi 1,5 milyon lira oldu. Paranızın satın alma gücünüzü korumuş oldunuz.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir