Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$58.422
% 2.07
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 58.422
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Dünyaca Ünlü Analistler, Altın’ın Rotasını Çizdi: İşte Tahminler!

Uçucu emtia alanı yatırımcıları başta altın olmak üzere kıymetli metallere bakmaya devam ederken, son günlerde değerli metaller lider panosunun en üstüne geri döndü ve kazançlarını artırdı.

“Enflasyonist etmenler, merkez bankalarına baskı yapıyor”

Cuma günü, petrol fiyatlarının Rusya-Ukrayna ihtilafı nedeniyle olası arz sıkıntısı korkusuyla yükselmesiyle emtia alanı yükseldi. DailyFX kıdemli stratejisti Chris Vecchio, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Son haftalarda Rusya’nın Ukrayna’yı işgaliyle katalize edilen oynaklık tüm varlık sınıflarında belirleyici özellik oldu. Küresel tedarik zinciri kargaşa içinde. Emtia fiyatları yükseldi ve hem şirketlerin marjlarını hem de tüketicilerin harcama gücünü tehdit etti. Gelişmeler, merkez bankalarına teşvikleri azaltmak ve para politikasını sıkılaştırmak için baskı yapıyor.

TDS: Yine de koordineli bir tersine dönüş akışı görebiliriz

Piyasalar tarafından hazmedilmeye devam eden büyük haber ise Coinmühendisi.com olarak bildirdiğimiz üzere Federal Rezerv’in bu yıl için altı artış daha öngördüğü 25 baz puanlık artırımlar. Bu şahin duruşun üzerine, Fed Başkanı Jerome Powell gazetecilere yaptığı açıklamada, ABD ekonomisinin daha sıkı para politikasını ‘başa çıkabileceğini’ ve resesyon riskinin yüksek olmadığını söyledi. TD Securities stratejistleri, gelişmeleri ve altın fiyatlarına etkilerini şu şekilde yorumluyor:

Altın fiyatları inkar edilemez şahin FOMC’ye rağmen güçleniyor. Fiyatların 1.920 doların üzerine çıkması durumunda trend takipçilerine bir yaşam çizgisi ödünç veriyor. Fiyat hareketi ayrıca, ekonominin karşı karşıya olduğu enflasyon baskıları göz önüne alındığında, bir birliğin Fed’in yürüyüş profilini çok yavaş gördüğünü gösteriyor.

TD Securities stratejistlerine göre, geniş bir altın traderları grubundan gelen koordineli bir satın alma dürtüsü, geçtiğimiz haftalarda altın fiyatlarının çarpıcı biçimde yükselmesine yardımcı olmuş olsa da, yine de koordineli bir tersine dönüş akışı görebiliriz.

Öte yandan Fed’in şahin görüşü, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin büyümeyi yavaşlatarak ve zaten yüksek olan enflasyon üzerinde yukarı yönlü baskı yaratarak küresel ekonomiye zarar vereceğini belirten Uluslararası Para Fonu (IMF) gibi kuruluşların uyarılarıyla çelişiyor. IMF Salı günü yaptığı açıklamada, “Çatışma, küresel ekonomiye büyümeye zarar verecek ve fiyatları yükseltecek büyük bir darbedir” dedi.

IMF ayrıca, Rusya’nın Ukrayna’yı işgalinin, enerji ticaretinin değişmesi, tedarik zincirlerinin yeniden yapılandırılması, ödeme ağlarının parçalanması ve ülkelerin rezerv para varlıklarını yeniden düşünmesi durumunda, küresel ekonomik ve jeopolitik düzeni temelden değiştirebileceğini kaydetti.

Analistlere göre altın fiyatı şu an için petrolün performansına bağlı

Petrol fiyatları bir kez daha yükseliyor, Brent ve WTI şimdi 100 doların üzerine çıktı. Kremlin’in ateşkes görüşmelerinde önemli ilerlemeler olduğuna dair raporları geri çevirmesinin ardından gün boyunca yükselişe geçti. OANDA kıdemli piyasa analisti Craig Erlam, konuya ilişkin olarak şunları söylüyor:

Petrol fiyatlarının yüksek seviyelerden önemli ölçüde düşmesine izin veren, işler doğru yönde ilerlerken gerçek bir gerileme gibi geliyor. Ayrıca, IEA’nın Rusya ihracatının günde yaklaşık üç milyon varil düştüğü yönündeki petrol piyasası değerlendirmesi de yükselişe katkıda bulunuyor.

Analistler, altının yükselişini şu an için petrol fiyatının performansına bağlı olarak görüyor. Chris Vecchio, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Altın fiyatları tüm zamanların en yüksek seviyelerine tırmanmak için başka bir girişimde bulunacaksa, enflasyon beklentilerini canlandırmaya yardımcı olmak için petrol fiyatlarında ve buğday fiyatlarında başka bir artış görmemiz gerekecek. Aksi takdirde, altın fiyatları için çirkin bir aylık mum olarak şekillenen şey, yükseklerin olduğu ve ileride daha fazla olumsuzluğun bulunduğu konusunda uyarıyor.

“Altının başka bir ralliye sahne olması şaşırtıcı olmaz”

Ayrıca Commerzbank analisti Carsten Fritsch, Fed’in sıkılaştırma döngüsüne girmesinin ardından altının başka bir ralliye sahne olabilmesinin şaşırtıcı olmadığını belirtiyor. Analist, değerlendirmesinde şu hususların altını çiziyor:

Önceki faiz artış döngülerine bakıldığında, döngü başladığında altının kazanma eğiliminde olduğu görülüyor. Ukrayna’daki savaş göz önüne alındığında, geçmiş faiz artış döngüleriyle karşılaştırma yapmak zor olsa da, bu sefer de aynı şey oluyor.

Craig Erlam: Bu nedenle altın bir süre daha nispeten iyi desteklenecek

Bloomberg tarafından takip edilen altın ETF’leri dün 11 ton giriş kaydetti. Üç hafta önce Ukrayna’da savaşın başlamasından bu yana girişler toplam 117 ton oldu. Bunun da ötesinde, yüksek enflasyon ve jeopolitik belirsizlik etrafındaki korkular nedeniyle altının aşağı yönlü yönü şimdilik sınırlı. “Ekonomik kaygılar, yüksek enflasyon ve Kremlin yorumlarındaki risk iştahındaki düşüş, sarı metaldeki yükselişe katkıda bulundu” diyen analisti Craig Erlam, sona olarak şu tahminde bulunuyor:

Bunlardan en az ikisi yakın zamanda ortadan kalkmayacak ve Vladimir Putin’in eylemleri hakkında öngörülebilir bir şey yok. Bu nedenle altın bir süre daha nispeten iyi desteklenecek.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir