Kriptolar:
29484
Bitcoin:
$57.330
% 3.90
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 1.10
Piyasa Değeri:
$2.16 T
% 2.11
Korku & Açgözlülük:
54 / 100
Bitcoin:
$ 57.330
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.16 T

Dünyaca Ünlü Analistler: Altın Haftaya Bu Seviyelere Gidebilir!

Altın piyasası, verilerin çok yoğun olacağı bir haftada ABD enflasyon rakamlarını yakından takip edecek. Analistler, Mart ayında %8’in oldukça üzerine çıkarak kırk yılın en yüksek seviyelerine ulaşacak enflasyonu verilerini bekliyorlar.

Bu haftanın gündemini ABD enflasyon verileri belirleyecek

Coinmuhendisi.com haberlerinde de yer verdiğimiz üzere Fed’in muhtemelen Mayıs ayında başlayacak olan bilançosunu ayda 95 milyar dolar azaltma planını ortaya koyan FOMC Mart tutanakları, altın piyasası tarafından hâlâ sindirilmekte olan büyük makro haberler arasında yer alıyor.

Fed ayrıca, piyasanın şimdiden Mayıs ayı için fiyatlamakta olduğu yaklaşan toplantılarında 50 baz puanlık faiz artırımlarını da görüştü. Tutanaklarda, “Birçok katılımcı, özellikle enflasyon verilerinin yüksek veya yoğun olarak devam etmesi durumunda, gelecek toplantılarda hedef aralıkta bir veya daha fazla 50 baz puanlık artışın uygun olabileceğini kaydetti” deniliyor.

Bu nedenle Salı günü açıklanması planlanan Mart ayı enflasyon verileri, izlenmesi gereken kilit açıklamalardan biri olacak. Piyasa konsensüs tahminleri, yıllık enflasyonun yeni kırk yılın en yüksek seviyesi olan %8,4’e ulaşması bekliyor. “Mart tüketici fiyatlarının benzin fiyatlarındaki artış nedeniyle tekrar sıçraması bekleniyor” diyen ING’nin uluslararası baş ekonomisti James Knightley, şu değerlendirmeyi yapıyor:

Ulusal ortalama Mart ayında 4,19 dolar/galon iken Şubat ayında 3,50 dolar/galon idi. Şirketlerin makul fiyatlandırma gücüne sahip olduğu bir ortamda tedarik zinciri gergin, artan emtia fiyatları ve daha yüksek işgücü maliyeti girdileri, geniş tabanlı katkılar anlamına gelirken, gıda fiyatları da keskin bir şekilde yükseliyor.

Edward Moya: Bu durum altın için uzun vadeli iyimserlik sağlıyor

Yüksek enflasyon verileri, Fed’in Mayıs ayında 50 baz puan artırması için baskı yapmaya devam edecek. Ancak altın piyasası, Fed’in 2022 boyunca agresif sıkılaştırmasını sürdürebileceğinden emin değil. Bu nedenle, değerli metal bu kadar iyi tutundu ve Haziran Comex altın vadeli işlemleri haftalık %1’den fazla artışla 1.945,90 dolardan işlem gördü. OANDA kıdemli piyasa analisti Edward Moya, verdiği bir demeçte konuya ilişkin olarak şunları söylüyor:

Piyasa şimdi Fed’in hızlandırılmış sıkılaştırma yolunun sonunda merkez bankasını enflasyonla agresif bir şekilde mücadele etmeye devam etmek veya büyüme endişeleri nedeniyle yavaşlamak arasında seçim yapmaya zorlayıp zorlamayacağına odaklanmış durumda. Bu da altın yatırımcıları için uzun vadeli iyimserlik sağlıyor.

“Altın fiyatı, riskler yoğunlaştıkça nihayetinde yükselecek”

Edward Moya, büyüme risklerinin yalnızca buradan artacağını belirterek, Nisan ayında bir dizi ekonomik veri yayınına işaret ediyor. Analist, Ukrayna’daki bu savaş uzadıkça, piyasaların sahip olduğu bu enflasyonist odağı beslemeye devam edeceğini belirtiyor ve şu yorumda bulunuyor:

Şu anda güvenli limanlara kaçmak için birçok neden var. Ve Hazine faizleri bu kadar yükseldiğinde altın için tipik olarak kötü olsa da, değerli metal orada oldukça iyi durumda. Geniş bir emtia yelpazesinde daha fazla şok olabileceğini tahmin etmeliyiz.

Bu ortamda, ABD hisse senetleri için bir boğa durumu oluşturmanın da zor olduğunu ekleyen analist e göre Wall Street, bir süre daha yanlara doğru hareket edecek. Edward Moya, altının ise, daha yapıcı olmazsa sabit kalacağını ve riskler yoğunlaştıkça nihayetinde yükseleceğini tahmin ediyor. Edward Moya, önümüzdeki hafta için 1.970 doları en yüksek ve 1.900 doları en düşük seviyeler olarak izliyor.

“Sıkılaştırma söylentisine rağmen altın iyi performans gösteriyor”

TD Securities küresel strateji başkanı Bart Melek, bazı altın yatırımcılarının Fed açısından bekle-gör yaklaşımına sahip olmaya devam edeceğini söylüyor. “Fed buradaki koşulları sıkılaştırmaya hazır” diyen analist, şu hususların altını çiziyor:

Bu büyük ölçüde fiyatlandırıldı. Altın için ne anlama geliyor? Bu, burada korunacağımız anlamına geliyor. Fed gerçekten para politikasını sıkılaştıracak mı? Sözünde duracak mı? Bu nedenle piyasa tarafsız ve oranların artacağını ancak aşırı kısıtlayıcı olmayacağını düşünüyor.

Fed’in bu baharda ve yaz başında piyasayı eğrinin gerisinde olmadıklarına ikna etmek ve daha büyük oran artışlarından bazılarını başlatmak için iyi bir şansı var. Fed’in duruşunun piyasayı nasıl etkileyeceğini Bart Melek, şu şekilde açıklıyor:

Sıkılaştırma döngüsünden söz etmemize rağmen altın iyi performans gösteriyor. Bugüne kadar %7 arttı. Bazı altın yatırımcıları, ilk eylemden sonra Fed’in bu kadar kararlı olmayabileceğini düşünüyor olabilir. Enflasyon Fed’in tahmini kadar hızlı düşmüyor olabilir.

Bart Melek’e göre altının önümüzdeki hafta destek ve direnç seviyeleri 1.920 dolar ve 1.967 dolar.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bu gönderi Coin, NFT’ te gönderildi ve ’ te etiketlendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir