Kriptolar:
29723
Bitcoin:
$66.296
% 6.80
BTC Dominasyonu:
%54.5
% 0.58
Piyasa Değeri:
$2.38 T
% 5.93
Korku & Açgözlülük:
64 / 100
Bitcoin:
$ 66.296
BTC Dominasyonu:
% 54.5
Piyasa Değeri:
$2.38 T

Dolar endeksindeki düşüş dolar/TL kuruna nasıl yansıdı?

Investing.com – Dün açıklanan ABD enflasyonu Ekim ayında beklenti altında artış gösterdi. Fed’in şimdiye kadar yaptığı önden yüklemeli faiz artışlarının yansımaya başladığı ve bundan sonrasında da daha yavaş adımlar atılacağı beklentisiyle dolarda sert düşüş yaşandı.

Dolar endeksi 107,75’e gerileyerek 13 Eylül sonrası en düşük seviyeyi görürken euro/dolar ise 1,02’nin üzerine çıktı. Hem dolardaki gerileme hem risk iştahındaki artışla bugün döviz kurlarında yükseliş var.

Dolar/TL’de son durum

Fed yetkililerinin enflasyon verisinin ardından daha yavaş gidilebileceği yönünde açıklamalar yapması gelişen ülke paralarının da yükselmesini sağladı. Dolar/TL enflasyon verisi ve Fed üyelerinin açıklamalarının ardından 18,46’ya geriledi.

Gün içinde 18,60 yakınında işlem gören kur dün 18,46’ya gerilemesinin ardından bugün 18,51’den işlem görüyor.

Küresel tarafta dolar satışlarının bugün de devam etmesi beklenirken yurt içinde ise cari açık, sanayi üretimi ve perakende satış verileri açıklanacak.

Hazne ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, dün Mecliste yaptığı konuşmada enerji fiyatlarında son bir yılda yaşanan hızlı yükseliş söz konusu olmasaydı bugün cari açığın da konuşulmayacağını belirtti. Ancak maliyetler bu yıl cari açık 30 milyar dolara yaklaşarak hedeflenen seviyenin üzerine çıktı.

Küresel ekonomi ve Avrupa ekonomisinde yaşanan yavaşlamanın etkisiyle son aylarda düşen sanayi üretimi performansının Eylül’de de yıllık bazda bir miktar gerileme göstermesi bekleniyor.

TL tarafındaki verilerde yaşanacak düşüşe karşın kurun küresel fiyatlamaya uyum sağlaması bekleniyor.

Yazar: Necdet Erginsoy

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir