Kriptolar:
29284
Bitcoin:
$63.665
% 4.40
BTC Dominasyonu:
%54.1
% 0.04
Piyasa Değeri:
$2.33 T
% 0.72
Korku & Açgözlülük:
66 / 100
Bitcoin:
$ 63.665
BTC Dominasyonu:
% 54.1
Piyasa Değeri:
$2.33 T

Digital Identity Nedir?

Dijital kimlik, kişilerin farklı dijital ortamlarda kim olduklarını ispatlamaya yarayan kimlik bilgilerinin yer aldığı bir uzantısı olarak tanımlanır. Dijital kimlik kişileri tanımanın elektronik yoludur.

Dijital kimlik, kişi ve kurumlara ait çeşitli kimliklerin birleşiminden oluşan, daha geniş bir sanal temsili ifade eder.

Bir varlığın, yaşamı boyunca ve sonrasında, kendisi ile ilişkili her türlü öznitelik bilgisinin elektronik ortamlarda modellenmiş halidir. Kişiler çevrimiçi platformlarda işlem yapabilmek için öncelikle kimliğini kanıtlaması gerekir. İşlemi yapanın gerçek kişi olduğunu kanıtlamak için de dijital kimlikten faydalanılır. Çevrimiçi platformlarda dolandırıcılık ya da kara para aklama gibi riskler göz önüne alındığında güvenlik önlemlerinin daha da sıkı olması gerekir. Bu güvenlik önlemleri içinde dijital kimlik ve dijital kimlik doğrulama adımları mutlaka göz önüne alınması ve prosedürlerin adım adım uygulanması gerekir.

Dijital Kimlik Doğrulama

Kimlik doğrulama, bazı servislerden yararlanmak isteyen kişilerin iddia ettikleri kişi olduklarını ispatladıkları doğrulama sürecidir. Kimlik doğrulama için farklı araçlar kullanmak mümkündür. Kimlik doğrulama kişilerin iddia ettikleri kişi olduklarına emin olmak için; banka hesabı açmak, krediye başvurmak veya diğer finansal işlemleri gerçekleştirmek için gereklidir. Kimlik doğrulama önemli bir güvenlik aşamasıdır ve dolandırıcılığı engellenmesine yardımcı olur.

Gelişen teknoloji sayesinde artık dijital kimlik doğrulama yapılabilmektedir. Dijital kimlik doğrulama, gönderilen bilgi ile onaylanmış bilgiyi eşleyerek, kişinin iddia ettiği kişi olup olmadığını doğrular. Biyometrik doğrulama, yüz tanıma, elekronik imza ve kimlik belgesi doğrulama dijital kimlik doğrulamanın yöntemlerinden bazılarıdır. Bu yöntemlerle insanların kimliği çevrimiçi ortamda doğrulanabilir.

Dijital Kimlik Oluşturma

Bir dijital kimlik, örneğin aygıtın IP adresine bağlı sahte bir profil dijital kimliğin bir parçasıdır. Bir kullanıcı kimlik doğrulama bilgisi sağlarken seçici bilgi verdiğinden, dijital kimlikler doğası gereği bağlamsal olarak görülmektedir.

Dijital kimlik oluşturmaya yardımcı olabilecek veri noktalarının örnekleri şunları içerir:

  • Kullanıcı adı ve şifre
  • Satın alma davranışı veya geçmişi
  • Doğum tarihi
  • Sosyal Güvenlik numarası
  • Elektronik işlemler gibi çevrimiçi arama etkinlikleri
  • Tıbbi geçmiş

Bir profil genellikle bir kişinin gerçek kimliğinin özelliklerini içerir. Dolayısıyla dijital kimlikler, kimlik hırsızlığı da dahil olmak üzere gizlilik ve güvenlik riskleriyle birlikte gelmektedir. Sahte profiller, siteler arası veri analizi yoluyla bir bireyin kimliğini de verebilmektedir. Pasaportlar ve lisanslar kullanıcıları gerçek hayatta tanımlanmaktadır. Bu tür kişisel olarak tanımlayıcı bilgilerin çevrimiçi olarak dahil edilmesi, kullanıcı için faydadan fazla risk oluşturabilmektedir. Birkaç kimlik doğrulama ve yetkilendirme sistemi araştırılmıştır. Ancak dijital kimlikleri tanımlamak için hala standartlaştırılmış ve doğrulanmış bir sistem görülmemektedir.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir