Kriptolar:
28733
Bitcoin:
$70.091
% 0.90
BTC Dominasyonu:
%52.3
% 0.21
Piyasa Değeri:
$2.66 T
% 2.37
Korku & Açgözlülük:
80 / 100
Bitcoin:
$ 70.091
BTC Dominasyonu:
% 52.3
Piyasa Değeri:
$2.66 T

DeFi sektörü yılın üçüncü çeyreğinde toparlanma belirtileri gösteriyor

Investing.com – Geçtiğimiz yıllarda kripto para sektörünün büyümesinde önemli bir rol oynayan DeFi sektörü, bu yıl fon çıkışlarıyla gündeme geldi. Sektör, 3. çeyrekte ise toparlanmaya yönelik sinyaller veriyor.

DeFi Llama verilerine göre DeFi sektörü, içinde bulunduğumuz çeyrekte yüzde 15 oranında bir büyüme görerek 54,66 milyar dolardan 63 milyar dolarlık kilitli toplam değere (TVL) ulaştı. Diğer yandan ikinci çeyrekte büyük bir darbe alan DeFi protokolleri, 155 milyar dolarlık TVL değerinden yüzde 65 civarında düşüş görerek 54 milyar dolara kadar geriledi.

Son toparlanma hareketi, piyasa hakimi olan Ethereum ağı öncülüğünde gerçekleşti. Bugün toplam TVL’nin yüzde 56’sına sahip olan Ethereum ağı, 35 milyar dolarlık bir TVL’ye sahip. Diğer yandan Ethereum fiyatı, içinde bulunduğumuz çeyreklik dönemde 1.000 dolar sınırına kadar geriledikten sonra an itibarıyla 1.600 dolar bandında hareket ediyor. Ethereum, ayrıca merge güncellemesinin planlanan zaman aralığında yapılacağına dair çıkan haberlerin ardından bu ay 2.000 dolar bandını test ederken kısa vadede değerini iki katına çıkarmayı başardı.

Kilitli Toplam Değer (TVL) nedir?

DeFi sektörünün büyüklüğünü temsil eden kilitli toplam değer (TVL), yatırımcıların kredi ve stake protokollerine bağladığı kripto paraların toplam miktarını gösterir. Bir kullanıcı, hisse ispatı konsensüs modelini kullanan kripto paraların madenciliğine katkı sağlayarak ve stake işlemleriyle pasif gelir elde etmek için fon bağlayarak TVL havuzunu oluşturur. Bir kripto projesindeki TVL miktarı ne kadar büyükse projenin o denli sağlıklı olduğu düşünülür.  

En büyük 5 DeFi protokolünde son durum

En yüksek TVL’ye sahip olan protokol olan Ethereum, Temmuz ayındaki yüzde 18 bandındaki TVL artışının ardından bugün 35 milyar dolarlık kilitli toplam değere sahip. TRON ağı ise son aylarda önemli bir atak yaparak bugünkü 6 milyar dolarlık TVL miktarıyla ikinci en büyük DeFi protokolü olarak BNB’yi geride bıraktı.

BNB Chain ise 5,46 milyar dolarlık TVL ile 3. sırada bulunurken son 1 aylık değişimlere bakıldığında Polygon ağı, yüzde 26 TVL artışıyla 2.12 milyar dolar ile 4. sıraya yerleşti. 5. sırada ise son 1 ayda yüzde 25’e yakın kayıp gören ve 2,1 milyar dolarlık TVL’ye gerileyen Avalanche bulunuyor.

Polygon ağında, son zamanlarda görülen büyüme, ağdaki önemli gelişmelere ve Terra’nın çöküşünden sonra birçok projenin Polygon’da konuşlanmasına bağlanabilir. Polygon, ayrıca Disney Accelerator programı için seçilen tek Blockchain ağı oldu. Diğer yandan İngiltere merkezli Nothing şirketiyle anlaşan Ploygon, Web3 tabanlı bir telefon geliştirme projesinde yer alıyor.

Glassnode verileri ise DeFi’de 3. çeyrekte görülen hafif toparlanmaya rağmen yeni kullanıcı varlığının eksikliğine vurgu yaptı. Analiz şirketi, son durumun henüz istikrarlı bir büyümeyi yansıtmadığını düşünüyor.

Yazar: Günay Caymaz

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir