Kriptolar:
29435
Bitcoin:
$63.798
% 1.09
BTC Dominasyonu:
%53.4
% 0.02
Piyasa Değeri:
$2.36 T
% 1.49
Korku & Açgözlülük:
70 / 100
Bitcoin:
$ 63.798
BTC Dominasyonu:
% 53.4
Piyasa Değeri:
$2.36 T

Decentraland Mana Proje İncelemesi

2017 yılı içerisinde gerçekleştirilen 24 milyon dolarlık iconun ardından piyasaya sürülmüş olan metaverse varlık Decentraland Mana’dır. Ethereum blokchain tarafından desteklenen  ve Ethereum ağı üzerinde inşaa edilen sanal gerçeklik dünyası olarak karşınıza çıkar.

Decentraland, Ethereum blockchain’i tarafından desteklenen ve Ethereum ağı üzerinde inşa edilen merkezsiz bir sanal gerçeklik (VR) platformu olarak öne çıkıyor. Decentraland evreninde kullanıcılar deneyimler, uygulamalar ve içerik oluşturabilir, deneyimleyebilir ve bu faaliyetlerinden para kazanabilir.

Evren özünde, 3 boyutlu arsaların kalıcı olarak topluluğa ait olduğu ve üyelere yarattıkları üzerinde mutlak kontrol sağlayan sanal bir gerçekliktir. Decentraland oyununda arsa sahipleri, arsalarında yayınlanan içeriği kontrol edebilir ve bu içerikler, oyunlar gibi etkileşimli sistemlerden, örneğin tablolar gibi statik 3D sahnelere kadar değişebilmektedir.

Decentraland Nedir, MANA Ne İşe Yarar? | BTCHaber

Peki sizler Decentraland Mana ile neler yapabilirsiniz ?

Decentraland Mana Evreninde yarattıklarınız üzerinde kalıcı olarak topluluğa ait olabilirsiniz.Bunun dışında evrende yarattıklarınızla mutlak hakimiyet sağlayabilir ve kendi avatarlarınızı oluşturabilirsiniz.Oluşturduğunuz avatarları market kısmından alabileceğiniz envanterler ile donatıp hayalinizdeki avatara dönüştürebiliesiniz.Arsalar satın alabilir ve aldığınız arsa ve araziler üzerinde sanal sinemalar ve galeriler oluşturabilirsiniz.

Decentraland üzerinde bilmeniz gereken 2 tür jeton vardır:

Bunlar:

  • LAND: Dijital gayrimenkulü temsil eden arazi parsellerinin sahipliğini tanımlamak için kullanılan, değiştirilemez bir belirteç (NFT).
  • MANA: LAND satın alımlarının yanı sıra Decentraland’da kullanılan sanal mal ve hizmetleri kolaylaştıran bir kripto para birimi.

A beginner's guide to buying virtual real estate in Decentraland (MANA)

Decentraland uygulaması, LAND belirteçleri tarafından tanımlanan gayrimenkul parsellerini izlemek için oluşturulmuştur.

Yazılım, bu dijital arazinin sahipliğini izlemek için Ethereum blok zincirinden yararlanır ve kullanıcıların ekosistemiyle etkileşime geçmek için MANA jetonunu bir Ethereum cüzdanında tutmasını gerektirir.

Ayrıca geliştiriciler, sanal gayrimenkullerinde deneyimlenen animasyon ve etkileşimleri tasarlayarak Decentraland platformunda yenilik yapmakta özgürdürler.

Decentraland, Ethereum akıllı sözleşmeleri kullanılarak oluşturulmuş birçok katmanlı bileşene sahiptir.

Örneğin konsensüs katmanı, arazi parsellerinin sahipliğini izleyen bir defter tutar. LAND’ın her bir parselinin sanal dünyada benzersiz bir koordinatı, bir sahibi ve parsel içindeki içeriği temsil eden bir açıklama dosyasına referansı vardır.

Oyun ortamının dışında, Decentraland ekibi, kullanıcıların sahneleri inşa etmek için erişebilecekleri bir sürükle ve bırak editörüyle birlikte bir pazar yeri yönetimi yapmakta.

Pazar yeri, katılımcıların MANA cinsinden fiyatlandırılan LAND tokenlerini yönetmesine ve değiştirmesine olanak tanır. Sahipler, paketler ve giyilebilir cihazlar ve benzersiz adlar gibi diğer oyun içi öğeleri işlemek veya aktarmak için pazarı kullanabilir.

Tüm işlemler Ethereum cüzdanları arasında halledilir ve bu nedenle Ethereum ağı tarafından doğrulanır ve blok zincirinde oturum açabilirsiniz.

Decentraland’ın inşaat araçları, sahiplerine LAND parsellerinde benzersiz bir deneyim oluşturma yetkisi verir. Decentraland oyununda arsa parselleri standart olarak 16m x16m boyutundadır. Yükseklik de bu sınırlamalara göre belirlenmiş durumda ayarlanmıştır. Ayrıca, LAND dijital olarak sınırlı arza sahip bir token ve MANA’nın toplam sabit arz miktarına karşılık gelmektedir.

LAND Nasıl Alınır?

Kullanıcıların Decentraland metaverse’inde sanal arsalar (LAND) satın almalarının birkaç yolu var. Bunlardan ilki, ekip tarafından ara sıra duyurulan müzayedelere katılarak sahipsiz LAND’lerden birini satın alabilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise Decentraland’in Marketplace’ine gidip oradan satın almak. Decentraland Marketplace’e bir web destekli kripto para cüzdanı bağlayarak işlemlerinizi gerçekleştirebilirsiniz. Burada tarayıcı destekli en popüler kripto para cüzdanı MetaMask’i kullanmanızı önereceğiz. Cüzdanınız yoksa MetaMask resmi web sitesini ziyaret ederek indirebilirsiniz.

Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon (DAO)

Decentraland’ı diğer metaverse projelerinden ayıran ve blokchain tabanlı oyunlardan ayıran özellik merkezi bir organizasyon tarafından kontrol edilmemesi.Mana’da bunun yerine merkezsiz oluşturulan politikaları yöneten merkezi olmayan otonom organizasyonu yani DAO’lar vardır.

Decentraland DAO, oyunu ilk gerçek ve tamamen merkezsiz sanal dünyaya dönüştürmek için oluşturuldu ve oyun geliştiricilerinin orijinal vizyonunun bir parçası oldu.

Introducing the Decentraland DAO | Decentraland

DAO, en önemli akıllı sözleşmelerin yanı sıra Decentraland’ı oluşturan varlıklara (LAND Sözleşmesi, giyilebilir cihazlar, içerik sunucuları, Estates Sözleşmesi ve pazaryeri) sahip.

Bu DAO ayrıca, oyunun otonom olmasına ve aynı zamanda farklı operasyonları ve girişimleri sübvanse etmesine olanak tanıyan, oyunun yerel MANA token’larının da büyük bir kısmını bünyesinde barındırıyor.

Decentraland’in Merkezi Olmayan Otonom Organizasyon’una katılan tüm LAND ve MANA sahipleri şu konularda karar vermek için oy kullanabilir:

  • İçerik sunucularının eklenmesi ve değiştirilmesi
  • Daha fazla özellik eklemek için LAND’i yükseltme
  • LAND müzayedelerinin özellikleri ve tarihleri
  • Birincil satış ücretleri
  • Yeni giyilebilir cihazların eklenmesi vb.

Decentraland’ın Arkasındaki Ekip

Decentraland projesi Esteban Ordano, Ariel Meilich, Yemel Jardi ve Manuel Araoz tarafından yazılan ayrıntılı bir teknik incelemede kavramsallaştırıldı. Ayrıca ekibin Google’dan Michael Bosworth, Dropbox’tan Jon Choi, CoinFund’dan Jake Brukham gibi önemli uzmanlardan yardım aldığını da belirtmekte fayda var. Ekibin vizyonu 20 Şubat 2020’de Decentraland evreninin hayata geçmesiyle gerçekleşti.

 

Kayda Değer Ortaklıklar

Ortaklık anlamında en büyük gelişme olarak Samsung’un Decentraland aracılığıyla metaverse alanına giriş yapması diyebiliriz. Samsung’un Decentraland aracılığıyla metaverse alanındaki mevcut hamleleri arasında kullanıcıların oyun içi avatarlarını kişiselleştirmek için satın alabilecekleri sınırlı sayıda Samsung Decentraland giyilebilir koleksiyonları da yer alıyor.

Haziran 2021’de, dünyanın eski müzayede evi Sotheby’s de Decentraland ile birlikte metaverse dünyasına giriş yaptı. Ana hedef olarak Decentraland’ı seçen Sotheby’s, burada ilk sanal galerisini açtı. Sotheby’s tarafından açılan sanat galerisi şu şekilde görünüyor :

img10_decentr

Tokenekonomics

Ocak 2021 itibariyle 1,49 milyar MANA tokenı piyasada yer almıştır. Bu sayı mevcut toplam 2,19 milyar MANA arzının yaklaşık %68’ine eşittir. Orijinal toplam arz 2,8 milyar MANA olarak belirlenmiş, ancak LAND müzayedeleri sonucunda 600 milyondan fazla MANA yakıldığı için azaltılmıştır. Ayrıca, Decentraland pazaryeri işlemlerinde %2,5 MANA yakma dahil olmak üzere piyasadaki MANA arzını daha da azaltmak için bir dizi ek yakma mekanizması da mevcuttur.

Decentraland; (MANA) Before you buy - by BowTiedArcticFox

Toplamda, MANA arzının %40’ı 2017 ilk coin arzı (ICO) sırasında satılmıştır. Ayrıca %20’si topluluğu teşvik etmek için ayrılmış, %20’si geliştirme ekibine ve diğer erken katkıda bulunanlara gitmiş ve kalan %20’si de Decentraland tarafından tutulmuştur.

Konu ile ilgili yorumlarınızı bize yazabilirsiniz. Ayrıca, bu tarz bilgilendirici içeriklerin devamının gelmesini isterseniz, bizleri TelegramYoutube ve Twitter kanallarımızdan takip edebilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir